Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Różaneczniki - choroby i szkodniki

Różaneczniki - choroby i szkodniki

margi 19:17, 15 sie 2013

Dzięki za podpowiedzi oberwałam listki i czekam czy pojawią się ponownie zmiany na liściach,mam nadzieję że nie
Aga 12:34, 29 sie 2013

Co to może być?
Mazan 17:01, 30 sie 2013

Witam

Przypomina bardzo chlorozę żelazową /nie mylić z chlorozą magnezową/. Spróbuj siarczanem żelazowym Forte 0,51% nalistnie lub ok. 1,5 - 3 gramy/ m2, ale najlepiej powtórnie zakwasić podłoże.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek
Aga 07:24, 31 sie 2013

Dzięki wielkie za radeU mnie ogolnie wszedzie na ogrodzie jest ziemia kwaśna ale oczywiście dodatkowo dodaje takiej ze sklepu kwaśnej.Mam te różaneczniki 2 lata i ciągle są znimi problemy zastanawiam sie czy z nich nie zrezygnować?Mam też 2 azalie japońskie te z kolei sa idealne
kachat 11:24, 31 sie 2013

A chloroza żelazowa nie wygląda przypadkiem kompletnie inaczej...? Nerwy ciemnozielone a blaszki jasnozielone powinny być? A to na zdjęciu to nie jest np. poparzenie słoneczne w skutek tego, że różanecznik rośnie w pełnym słońcu..? (nie wiem, pytam )
Mazan 16:14, 31 sie 2013

Witam

Chloroza żelazowa w swych podstawowych objawach ukazuje żółknące młodsze liście, na starszych ,już pożółkłych, powstają brązowe, nekrotyczne nawet plamy wzdłuż nerwu. Różni się od magnezowej kolorem przebarwień, które są pomarańczowo-purpurowe od dolnej strony liścia i przechodzą w intensywną czerwień, a brzegi brązowieją i liście zwijają się rurkowato co jest powodowane niedoborem wody. nNiektóre choroby fizjologiczne można przez podobny objaw pomylić z fytoftorozą - jej początkowymi objawami.

Pozdrawiam,

Mazan - Walerek
kachat 16:25, 31 sie 2013

Mazan Ale tutaj nie ma właśnie tych objawów chlorozy - młode liście nie żółkną... Przy czym to żółknięcie to też zdaje się powinno być: nerwy zielone, reszta żółknąca. Tutaj chyba najbardziej ucierpiały największe najstarsze liście, a poziom zżółknięcia jest taki sam wszystkich liści bez względu na wiek...

Widziałam standardową chlorozę (przynajmniej wedle fot z internetu i opisów), gdzie cała roślina była normalnie ciemnozielona, a młode liście super jasnozielone z ciemnymi nerwami.

I drugi przypadek, gdy wszystkie liście na roślinie równomiernie ale lekko zaczęły się odbarwiać - w ten sam sposób, ciemne nerwy, reszta coraz jaśniejsza.

Więc co im było? I jak to jest właściwie?
zbigniew_gazda 16:27, 31 sie 2013

Aga napisał(a)
Dzięki wielkie za radeU mnie ogolnie wszedzie na ogrodzie jest ziemia kwaśna ale oczywiście dodatkowo dodaje takiej ze sklepu kwaśnej.Mam te różaneczniki 2 lata i ciągle są znimi problemy zastanawiam sie czy z nich nie zrezygnować?Mam też 2 azalie japońskie te z kolei sa idealne

Aga foty są z bliskiej odległości i nie widzimy gdzie są posadzone. Też podejrzewam że to tylko poparzenie słoneczne. Jeżeli jara na nich bezpośrednio słońce to tak będzie. Powinny być osłonięte od strony południowej roślinami- po prostu ukryte w cieniu. W czasie suszy koniecznie podlewaj codziennie i zraszaj liście (taki psikacz jak do prasowania). Nie rezygnuj z nich a stwórz im dobre warunki.
Aga 10:06, 01 wrz 2013

Zdjęcie zrobiłam o 9.50 ten kąt to strona wschodnio-południowa.
Aga 10:07, 01 wrz 2013

Te zmiany na liściach są od strony siatki.