Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

GabiK 15:58, 08 sie 2012

Och, ziemia od rodziny to skarb.

Kasiu, ja to na razie na wszystkim tracę. Mieszkanie mogłam sprzedać na początku 2008 po kosmicznej cenie, po obecnych cenach jestem stratna jakieś 200 tys. Na szczęście wynajęte, ale wolałabym chyba mieć te pieniądze w banku. No chyba, że dla dziecka zostanie i nie będę się musiała zajmować kupowaniem jej czegoś na start.
Ostatni wolny dom w naszym osiedlu też chcą sprzedać 100 tys. taniej, niż kupiliśmy.

Ja już nie chcę żadnych lokat, tylko milion na koncie.
Zresztą nie wiem jak u Was, ale pod Warszawą po wielkim bumie, przez ostatnie dwa lata działki staniały o połowę gdzieniegdzie. A domy to już w ogóle.
Urszulla 16:01, 08 sie 2012

Spóźnione życzenia 400 (bez kwiatka, bo komputer świruje i nie wgrywa zdjęć)
Wasze rozważania o cenach ziemi! U nas na wsi 100-150zł. To i tak dużo bo 7 lat temu były 25-50zł.
agata_chrosc... 16:03, 08 sie 2012

Kasiu, czy będzie czy nie będzie taniej to zależy od rozwoju polskiej gospodarki. Jeśli będzie się rozwijała, to nieruchomości będą drożały. Jeśli natomiast przyjdzie taki kryzys jak np. w Holandii, to ceny musza spaść, bo zaczną się wyprzedawać Ci, którzy na tym kryzysie najwięcej stracili. Tak właśnie jest teraz w Holandii. Jeszcze 3 lata temu nie można było niczego kupić, bo ludzie wykupywali na pniu! Przyczyniła się do tego m.in. polityka państwa, które sporo dopłacało do kredytów. A teraz, mimo, że dopłaty są takie same, ceny spadły średnio o 10%, ale w najpopularniejszym segmencie rynku nawet o 30% i nie ma chętnych! W Polsce to chyba jeszcze nie jest najlepszy moment na kupowanie. Będzie taniej za rok, dwa. Obym była złym prorokiem!
KasiaWB 16:03, 08 sie 2012

To sobie u Karolci zrobiłyśmy kółko dyskusyjne wraz z analizą ekonomiczną regionów ) zbieram się na działkę, przygotować teren pod Nigrę ))) pozdrawiam Was dziewczyny serdecznie
Sebek 16:04, 08 sie 2012

Mam nadzieję, że przyjmujesz jeszcze gratulacje na 400?

KasiaWB 16:06, 08 sie 2012

GabiK napisał(a)
Och, ziemia od rodziny to skarb.

Kasiu, ja to na razie na wszystkim tracę. Mieszkanie mogłam sprzedać na początku 2008 po kosmicznej cenie, po obecnych cenach jestem stratna jakieś 200 tys. Na szczęście wynajęte, ale wolałabym chyba mieć te pieniądze w banku. No chyba, że dla dziecka zostanie i nie będę się musiała zajmować kupowaniem jej czegoś na start.
Ostatni wolny dom w naszym osiedlu też chcą sprzedać 100 tys. taniej, niż kupiliśmy.

Ja już nie chcę żadnych lokat, tylko milion na koncie.
Zresztą nie wiem jak u Was, ale pod Warszawą po wielkim bumie, przez ostatnie dwa lata działki staniały o połowę gdzieniegdzie. A domy to już w ogóle.

Teraz jest niestety trudny okres, co wiemy i odczuwamy chyba wszyscy i cały świat. Ale po latach chudych przychodzą tłuste a najlepsze interesy robi się w kryzysie, oczywiście jak są wolne środki.
Życzę Ci Gabiku Miliona na koncie
GabiK 16:12, 08 sie 2012

Wiadomo, ze najlepiej kupować jak jest tanio i czekać aż podrożeje. Teraz korzystać na tych, co się przeliczyli z kredytem, albo stracili pracę.
Ja śpię w miarę spokojnie, bo to mieszkanie jakoś uda się sprzedać w razie czego i spłacić dużo kredytu, albo wrócić do mieszkania. A Ci co się lekkomyślnie wpakowali w dom i kredty, myśląc, że jakoś będzie?

KasiaWB 16:14, 08 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Kasiu, czy będzie czy nie będzie taniej to zależy od rozwoju polskiej gospodarki. Jeśli będzie się rozwijała, to nieruchomości będą drożały. Jeśli natomiast przyjdzie taki kryzys jak np. w Holandii, to ceny musza spaść, bo zaczną się wyprzedawać Ci, którzy na tym kryzysie najwięcej stracili. Tak właśnie jest teraz w Holandii. Jeszcze 3 lata temu nie można było niczego kupić, bo ludzie wykupywali na pniu! Przyczyniła się do tego m.in. polityka państwa, które sporo dopłacało do kredytów. A teraz, mimo, że dopłaty są takie same, ceny spadły średnio o 10%, ale w najpopularniejszym segmencie rynku nawet o 30% i nie ma chętnych! W Polsce to chyba jeszcze nie jest najlepszy moment na kupowanie. Będzie taniej za rok, dwa. Obym była złym prorokiem!

Agatko, zgadzam się z Tobą niestety nikt nie wie co będzie, ale mam nadzieję, że jakimś cudem unikniemy głębokiego kryzysu Ja napewno teraz żadnego gruntu kupować już nie będę, bo mam )) ale jakbym miała wolne środki......... to kto wie )
Buziaki! lecę na działkę
agata_chrosc... 16:18, 08 sie 2012

Dlatego lepiej trzymać się z daleka od tzw. spekulacji i zarabiac na tym, na czym człowiek się zna. Buziaki
popcorn 21:09, 08 sie 2012

Ula, Sebku - dziękuję za życzenia i kwiatki!

Dyskutujcie Dziewczyny, zawsze się człowiek czegoś ciekawego dowie
Wszystkim (i sobie też) życzę miliona na koncie i możliwości powiększania aerałów I spłaty kredytu w CHF... wrr... jeszcze 26 lat...

Z dyskusji się wyłączyłam bo pracowałam trochę w ogródku Wycięłam całą fasolę stąd:

Posadziłam 2 niedawno kupione róże angielskie. 3cia czeka przy ławeczce, bo pięknie kwitnie i pachnie Jak przekwitnie dosadzę do pozostałych
Mam miejsce na 3 róże. Posadziłąm pomiędzy stare i nowe róże kocimiętkę - całkiem łądne sadzonki mi się własnoręcznie udało wyhodować z nasion Może jeszcze w tym roku zakwitną?

W każdym razie w przyszłym roku - jeśli róże znowu nie wymarzną - różanka powinna wyglądać ok

Fotki "po" jutro - dzisiaj już ciemno

miłego wieczorku!