Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

11stokrotka 18:46, 25 wrz 2012

Karola. Najserdeczniejsze życzenia urodzinowe. Pewnie nie powinnam ci w prezencie przesyłać kwiatów tylko cisy . Idę zrobić zdjęcie swoich obciętych i wklejam u siebie. Pozdrowionka
eliza3 18:50, 25 wrz 2012

Ależ u ciebie jeszcze ładnie, nie widać jesieni, a warzywnik taki zieloniutki i cukinie bardzo apetyczne.
agata_chrosc... 19:08, 25 wrz 2012

takiego kolorowego warzywnika to dawno nie widziałam - no chyba, że u Jasi Obydwa piękne. Bardzo mnie to zainspirowało, bo na wiosne tez podejmę walkę o zdrowa zywność i jakoś to trzeba będzie udekorować, żeby samych pomidorów nie było widać
Agacia 19:15, 25 wrz 2012

Karola!! Wszystkiego najlepszego! Spełnienia (kolejnych) marzeń! Waga, tak jak moja Mama

Cisów bym nie ścinała. Po co Ci ten stres czy młode przyrosty zdrewnieją do zimy? Po co niepotrzebnie pobudzać roślinę do wzrostu? Nie lepiej jak ładuje resztki letniego paliwka w korzenie? Zetniesz na wiosnę i będzie gites!

Co do metod ogrzewania, moim zdaniem dużo zależy od powierzchni domu i od... ocieplenia Nie rezygnowałabym tak od razu z pieca gazowego. Uważam, że dla małych domów prosty piec gazowy dobrej firmy w zupełności wystarczy i jest najbardziej opłacalny. My mamy ok.100m2, ogrzewamy i dom i wodę gazem (DGP jest, ale kominek raczej dla frajdy, zresztą te ceny brzózki...) i jestem naprawdę zadowolona. Ja z gatunku zmarźlaków, grzejemy na fest, na pewno nie oszczędzamy, a rachunki za cały rok (ciepła woda - a trzeba zaznaczyć, że nie zmywamy w zmywarce, +CO!) zawsze poniżej 3k. Co istotne, koszt pieca jest stosunkowo nieduży. A żeby było lepiej to wczoraj dostaliśmy nowy rachunek za gaz, okazało się, że zakwalifikowano nas automatycznie do jeszcze tańszej taryfy I jeszcze jedna rzecz co do pieców gazowych, czasami warto się zastanowić czy te wszystkie bajery, które mają sprawić, że piec jest bardziej efektywny nie powodują przy okazji wzrostu zużycia paliwa (a także wzrostu ceny samego pieca) i czy naprawdę są dla danego domu niezbędne?
popcorn 19:47, 25 wrz 2012

Małgosiu - dziękuję! Widzisz wszyscy mi mówią żeby nie ścinać... a ja Tobie mówiłam że ścinać i że będę Ty swoje ścięłaś... zaraz zajrzę do Ciebie!

Elu
dzięki, widać niestety... marcinki kwitną , astry jednoroczne już przekwitły... jesień niestety! Ale jeśli tylko pogoda jeszcze z miesiąc się utrzyma, będę zadowolona

Agatko bardzo polecam, własne warzywka są super, po każdą marchewkę do sklepu biegać? Szkoda czasu - mam świeże na wyciągnięcie ręki Kolorowo bo rudbekie się wysiały jak wściekłe, a nie miałam serca wyrywać...

Agatko
- dziękuję! Już prawie październik, pewnie niewiele jeśli jakieś w ogóle przyrosty się pokażą przed mrozem...nie wiem czy ich nie ciachnę choć troszkę, z góry, wydaje mi się że uszkodzone i zredukowane korzenie będą miały problem ciągnąć wodę do tak dużej, nie zredukowanej masy zielonej...
Choć wszyscy odradzają... waham się ciągle. Dzisiaj już szłam do nich z sekatorem, ale Teściowa przyjechała na herbatkę z czekoladkami Więc się wróciłam

To nieduże macie rachunki przy grzaniu gazem! Jeszcze się z tak niskimi nie spotkałam! Gratuluję! Nasz dom też niby jest dobrze docieplony... i sąsiada też, a 3k spala w 1,5 mca zimowego... cóż, nasze ma chodzić jak najdłużej, jesteśmy zadowoleni i to bardzo!
Madzenka 20:35, 25 wrz 2012

Zdjęcia pooglądalam, ciekawe dyskusje o ogrzewaniu poczytałam
Cisów nie ciachaj

Ps. Mam kominek z plaszczem wodnym solary i zimą zamontowaliśmy pompę powietrzną
Latem pompa robi za klimatyzator, solary grzeją wode. Jesienią pompę przestawiamy na grzanie i uprzujemniamy sobie wieczory kominkiem przy okazji grzejąc wode w zbiorniku.....
Drewno jest coraz droższe. Łączny koszt energii elekrycznej (wszystko w domu jest na prąd, mnóstwo oświetlenia, nie mam gazu) + drewna przy 200 m2 6 tys zl

Przy przeszkleniach wiecie jakie mam...
popcorn 20:41, 25 wrz 2012

Marzenko - dzięki za radę i info! Czyli masz takie połączenie jakie Justynka chce zrobić! Jak na 200m2 to niezły wynik! i masz WIELKIE okna przecież..
super Dużo ogrodniczek ma pompy okazuje się! Pozdrawiam serdecznie!
popcorn 08:16, 26 wrz 2012

Jeszcze reszta wczorajszych zdjęć, bo za chwilę pewnie będą nieaktualne
Marcinki zaczynają kwitnąć:

Rozchodniki bzyczące:

Róża wielokwiatowa NN - ktoś może rozpozna?

I okrywowa NN:

Jabłuszka na jabłonce szpalerowej Champion:

I góra grysu - zebrana z rabaty na której teraz są cisy...
Wykorzystam go do podsypania na żwirowej przed domem, tylko ekobordy muszę kupić...

Miłego dnia!
ell 08:30, 26 wrz 2012

popcarol napisał(a)
Jeszcze reszta wczorajszych zdjęć, bo za chwilę pewnie będą nieaktualne

Rozchodniki bzyczące:

Piękny taki łan rozchodników
AniaK 08:32, 26 wrz 2012

Karolka przegapiłam urodzinki. Wszystkie naj, naj, naj.....!!!