Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Urszulla 11:05, 13 lis 2012

No, no porządek na całego u Ciebie. Ja po naszych opadach czekam aż przeschną liście i w tym roku nimi przysypię rabaty. I zwiążę trawki niedługo. U mnie grabienie to syzyfowa praca
popcorn 11:12, 13 lis 2012

Ula powoli porządek się robi, liści już prawie nie ma na okolicznych drzewach, to i na trawniku i rabatach nie lądują... Trawy jeszcze 3 mi zostały przy różach do związania, zapomniałam o nich... czekam na obrzeża, to poprawię rabatę żwirową - dosypię dodatkowego żwiru i będzie lepiej wyglądała

Dobry pomysł z liśćmi na rabatach, ale chyba trzeba je czymś przykryć - włókniną, siatką cieniującą? U nas wygwizdów, nie zabezpieczone liście miałabym wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba...

pozdrawiam!
Agacia 17:15, 13 lis 2012

Hej Karolinko,
dąbrówka mnie zdecydowanie wciąż zachwyca, postaram się o nią na wiosnę!
Cisy u mnie też niektóre zrudziały i też trochę mnie to martwi. I to akurat doniczkowe! Sadzone we wrześniu. Mam nadzieję, że to tylko brak papu i wiosną po florowicie będzie ok. A z drugiej strony jak takie osłabione mają przetrwać zimę?

Tak poza tym mam pytanie, kompletnie nie wiem od czego zacząć, nawet nie wiem o co mam pytać google, więc zapytam Ciebie, może wiesz Chodzi o instalację TV. Mamy rozprowadzone kable i pozakładane gniazdka TV. Kabel ten wyprowadzony jest na strych. I tu nie kumam już pierwszego motywu, bo tv jest doprowadzone do 2 pokoi, a kabel na strychu jest tylko jeden... No ale mniejsza z tym. Moje pytanie brzmi: Czy mając kabel na strychu mam teraz szukać fachmana, który mi to wyprowadzi na dach i zakładać jakąś antenę, czy wystarczy, że sobie kupię jakąś tv N albo Cyfrowy Polsat, czy coś w tym stylu i oni założą własną antenę i już? Od 10 lat żyję bez tv, ale mój M ma dość oglądania meczy na laptopie i muszę ogarnąć temat ...
popcorn 17:32, 13 lis 2012

Przyszły obrzeża! Bardzo fajne, dobrze się je montuje. Udało mi się całe 3 zamontować i zrobiło się ciemno A dzisiaj M odbierał Młodą z przedszkola, miałam godzinkę... ale to mało! Może jutro uda mi się zamontować kolejne

Przed - jeszcze bez obrzeży:

Po (nad kancikami popracuję jak całość będzie położona):

Hej Agatko!
Też zamierzam mnożyć dąbrówkę i zadarnić ją cały kawałek pod północną stroną domu; najładniejsza jest jesienią. Tak sobie myślę że jeśli inne cisy też tak mają, to może one tak na mróz robią? Moje w doniczkach (te które wczoraj dosadzałam), małe, nie zrudziały - ale stały pod domem, może dlatego - miały cieplej?? hmm... może jakiś znawca się wypowie??

Jak kupisz sobie antenę np polsatu, to musisz zawołać i tak gościa od nich, albo "freelancera"; ktory Ci taka antenę ustawi. Bo przykręcić do muru talerz można sobie samemu, ale żeby uchwycić najlepszy sygnał trzeba mieć miernik... a ci ludzie mierniki maja...
tez od parunastu dni mamy TV, a 2 lata żyliśmy bez... i M właśnie, zamiast przed komputerem, siedzi teraz przed TV...
jeden kabel na strychu wystarczy; tez instalacje mamy rozprowadzona jak Ty

pozdrawiam!!
Agacia 18:11, 13 lis 2012

Dzięki !
vita 18:14, 13 lis 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Karola, widzę Cię na forum, powiedz czy 9 zł za ciemierniki ładne to dużo? W takiej podstawowej doniczce (małej) ale ładne, mają się do kwitnienia (moje niektóre w ogrodzie też). Czy jest szansa, żeby z ciemierników zrobić dywan? Uchowa się to u nas w masie?

Hm...no, trzeba było mi zadać to pytanie. 9 zł to dużo. Mam kilka gatunków ciemierników, które obficie się sieją. Wiosną wydałam mnóstwo siewek, ale z tego, co zostało spokojnie da się zrobić dywan.
Oczywiście w półcieniu i z pomocą lekkiego wapnowania. Siewki dorastają po trzech latach. Jako zadarniające rośliny chyba nie miały jeszcze czasu u nas zaistnieć?
Karola, jestem pod wrażeniem roboty z obrzeżami!
majkel0326 18:38, 13 lis 2012

Karolina,wpadłam zobaczyć co słychać,jak zwykle sporo się u Ciebie dzieje Berberys masz cudowny,uwielbiam te kolory!
Urszulla 18:38, 13 lis 2012

Super z ekobordem to wygląda. I chyba łatwo się montuje bo jak widać sama zmajstrowałaś ..... TY....kobieta
popcorn 18:46, 13 lis 2012

vita napisał(a)

Hm...no, trzeba było mi zadać to pytanie. 9 zł to dużo. Mam kilka gatunków ciemierników, które obficie się sieją. Wiosną wydałam mnóstwo siewek, ale z tego, co zostało spokojnie da się zrobić dywan.
Oczywiście w półcieniu i z pomocą lekkiego wapnowania. Siewki dorastają po trzech latach. Jako zadarniające rośliny chyba nie miały jeszcze czasu u nas zaistnieć?
Karola, jestem pod wrażeniem roboty z obrzeżami!

Wiktorio odpisałam Ewie że nie dużo nigdy taniej nie kupiłam, za wyjątkiem allegro, skąd dostałam mini roślinkę z 2 listkami Jeśli będziesz rozdawać jeszcze siewki, to jestem bardzo bardzo chętna!! Dzisiaj liczyłam, z 11 dosadzonych ciemierników ostało się 4 liczę że dokupię sobie zimą - bo wtedy są w sprzedaży.
popcorn 18:49, 13 lis 2012

Maju ano dzieje się, cośtam jeszcze majstruję w ogródku
Ula to jest dziecinnie proste, poziomica, łopatka i już. Robię kanciki żeby było równo, wybieram szpadelkiem ziemię na głębokość równą wysokości obrzeża (4,7 cm), układam, sprawdzam poziomicą czy równo, wbijam kołki przytrzymujące obrzeże na miejscu. Przysypuję ziemią wybraną, żeby widoczny był tylko rant obrzeża, uzupełniam ściółkę. Jutro może skończę, jeszcze tylko 6