Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

Milka 14:18, 24 sie 2012

Monic napisał(a)

...to podobnie działam! wczoraj prawie ciemnośc, a ja wypsikana na komary i ciachałam berberys w kulę; dziś zerknę, czy kula, czy jajo wyszło

Najgorsze właśnie te komary wieczorową porą

u mnie po 20 idą spać

Irenko, po 20.00 robi się już ciemno i wtedy biegam w zawrotnym tempie, coby jak najwięcej zdążyć zrobić. Dzisiaj sobie już odpuściłam, bo mocno nawodniłam rabaty (strasznie sucho), więc nie da się już za wiele podziałać z pieleniem, ale jutor będzie super
A chwaściory rosną, nie straszna im susza. Najgorsze, że pojawiły nam się w tym roku osty, wogromnej ilości Nie wiem jak je zwalczyć. Chyba bez chemii się nie uda

ja też po nocach robię aż mi kancik trochę uciekł; ja jadę chemią, trudno, pędzelek i do dzieła; masz Moniko piękne róże, a ta biało limonkowa, cudo!!!!
eliza3 17:02, 30 sie 2012

Przyszłam różę pooglądać i oczywiście nie zawiodłam się. Jak Wy tymi nazwami operujecie, aż zazdroszczę
Monic 09:33, 01 wrz 2012

Ewciu - dobrze, że niezraziłaś się kolcami. Ritausma jest śliczną różą - sama zastanawiam się nad dosadzeniem jeszcze dwóch w innych miejscach, ale wciąż kuszą mnie inne, a wydatki trzeba ograniczyć

Irenko dni coraz krótsze, o 20.00 już ciemno, więc nie ma wyjścia, jak trzeba, to i w nocy będziemy działać. Mój mąż ostatnio się śmiał i pytał, czy mi halogena rozłożyć na ogrodzie, bo już niemal ciemno było, a ja wciąż dłubałam w ziemi

Elusiu - z nazwami róż to jakaś magia jest - nazw liliowców, lilii, żurawek i innych jakoś nie mogę wszystkich zapamiętać, a róże ... fiu fiu, nic tridnego, mimo, że mam już ok.300szt. Coś w tym jest dziwnego, że taka łatwość z ich imionami
Monic 09:40, 01 wrz 2012

Dzisiaj pokażę różę, której imienia nie znam, bo kupiona dawno jako bezimienna i wciaż nie potrafię jej zidentyfikować. Kwitnie bardzo długo - kwiaty utrzymują się ponad 3-4tygodnie. Przy przekwitaniu nie opadają płatki, tylko powoli tracą kolor i zasuszają się na krzewie. Jest niziutka, ma ciemnozielone, błyszczące liście, bardzo zdrowa. Kwitnie obficie bukiecikami ciemnorózowych kwiatów w odcieniu lekko łososiowym, czasami czerwonawym. Kwiaty są średniej wielkości, mocno wypełnione, takie trochę starodawne w formie. Może ktoś rozpoznaje??

Safoya 10:26, 01 wrz 2012

Moniś śliczna jest. Może to pink piano?
Safoya 10:30, 01 wrz 2012

Dasia napisał(a)

Dobrze jednak wrócić do domu, bo w ogrodzie natychmiast pojawiły się nowe chwasty. Blisko tydzień spędziłam na pieleniu. Trawa też urosła, ale na szczęście po deszczach ładnie się zazieleniła.

Ale klimat w ogrodzie, ehh. Ślicznie.
PS. Ja tu często zaglądam, ale nie będę wzdychać głośno za każdym razem

Pięknie! Zupełnie jak w angielskim ogrodzie
Kiedy moja rabata będzie taka dojrzała.
Monic 10:52, 01 wrz 2012

Safoya napisał(a)
Moniś śliczna jest. Może to pink piano?

Raczej nie, bo Pink Piano jest wyższa . Ta jest wysokości ok.30-40cm.
Milka 11:17, 01 wrz 2012

Moniko

co do róży, cudna jest, może to ta?

zdjęcie kiepskie, ale to scan

i opis ; Rosa Briosa Barbrio'cov
róża rabatowa o pokroju krzaczastym ( wysok. do 60 cm) i wyprostowanych pędach. Kwiaty okrągłe średniej wielkości w kolorze łososiowym, pełne zebrane po kilka na końcach pędó. W miarę przekwitania kwiaty przebarwiają się na czerwono. Powtarza kwitnienie od maja do października. Liście jasnozielone, błyszczące, ale w realu takie jak u ciebie
Marta 14:13, 01 wrz 2012

Witam! Śliczny masz ogród, piękne róże,a nowy lampionik uroczy. Pozdrawiam
Monic 09:24, 02 wrz 2012

Irenko, dziękuję za pomoc . Oglądałam fotki tej rózy na HMF i niestety to też nie ona. Szukam nadal jej imienia.

Martusiu, witaj Dziękuję za odwiedziny i miły wpis .