ja też po nocach robię aż mi kancik trochę uciekł; ja jadę chemią, trudno, pędzelek i do dzieła; masz Moniko piękne róże, a ta biało limonkowa, cudo!!!!
Ewciu - dobrze, że niezraziłaś się kolcami. Ritausma jest śliczną różą - sama zastanawiam się nad dosadzeniem jeszcze dwóch w innych miejscach, ale wciąż kuszą mnie inne, a wydatki trzeba ograniczyć
Irenko dni coraz krótsze, o 20.00 już ciemno, więc nie ma wyjścia, jak trzeba, to i w nocy będziemy działać. Mój mąż ostatnio się śmiał i pytał, czy mi halogena rozłożyć na ogrodzie, bo już niemal ciemno było, a ja wciąż dłubałam w ziemi
Elusiu - z nazwami róż to jakaś magia jest - nazw liliowców, lilii, żurawek i innych jakoś nie mogę wszystkich zapamiętać, a róże ... fiu fiu, nic tridnego, mimo, że mam już ok.300szt. Coś w tym jest dziwnego, że taka łatwość z ich imionami
Dzisiaj pokażę różę, której imienia nie znam, bo kupiona dawno jako bezimienna i wciaż nie potrafię jej zidentyfikować. Kwitnie bardzo długo - kwiaty utrzymują się ponad 3-4tygodnie. Przy przekwitaniu nie opadają płatki, tylko powoli tracą kolor i zasuszają się na krzewie. Jest niziutka, ma ciemnozielone, błyszczące liście, bardzo zdrowa. Kwitnie obficie bukiecikami ciemnorózowych kwiatów w odcieniu lekko łososiowym, czasami czerwonawym. Kwiaty są średniej wielkości, mocno wypełnione, takie trochę starodawne w formie. Może ktoś rozpoznaje??
Dobrze jednak wrócić do domu, bo w ogrodzie natychmiast pojawiły się nowe chwasty. Blisko tydzień spędziłam na pieleniu. Trawa też urosła, ale na szczęście po deszczach ładnie się zazieleniła.
Ale klimat w ogrodzie, ehh. Ślicznie.
PS. Ja tu często zaglądam, ale nie będę wzdychać głośno za każdym razem
Pięknie! Zupełnie jak w angielskim ogrodzie
Kiedy moja rabata będzie taka dojrzała.
i opis ; Rosa Briosa Barbrio'cov
róża rabatowa o pokroju krzaczastym ( wysok. do 60 cm) i wyprostowanych pędach. Kwiaty okrągłe średniej wielkości w kolorze łososiowym, pełne zebrane po kilka na końcach pędó. W miarę przekwitania kwiaty przebarwiają się na czerwono. Powtarza kwitnienie od maja do października. Liście jasnozielone, błyszczące, ale w realu takie jak u ciebie