Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Bogdzia 07:53, 23 kwi 2012

Gabrysiu pisałaś u Ell że nie masz fołków. Już masz ,jak przyjedziesz to zabierzesz.Pozdrawiam.
Pszczelarnia 08:51, 23 kwi 2012

Gabrysia, nasyciłam się (troszeczkę) pięknymi widokami a chciałoby się więcej i więcej zdjęć z Twojego ogrodu zobaczyć. Kule na rabacie prezentują się okazale i są mocno architektoniczne (jak we wzorcu), fajnie. Piękna wiosna u Ciebie.
Dzidka 09:19, 23 kwi 2012

Gabriela napisał(a)
No i rabata a la Miss Jekyll

W środku będą lawendy i pastelowe bodziszki i inne niewysokie wypełniacze. No i róże - odmiana Pastella, bo są niewysokie i mają bardzo "angielskie" kwiaty. Żeby nie było wiosną nudno to jeszcze białe ciemierniki i krokusy. A tu po prawej stronie - drewniania ławka do podziwiania. Mam nadziej, że tuje jak to tuje - szybko urosną i zrobi mi się ogródek

Z dużym zainteresowaniem obserwuję postępy w tworzeniu tej rabaty. I już nieomal widzę jak przysiadasz na ławeczce z widokiem na morze kwiecia.
Celina 21:17, 24 kwi 2012

Witaj ,musiałam dużo do tyłu pokukać,ale już jestem na bieżąco
Już sobie wyobrażam jak wymodzisz tę rabatę
Gabriela 12:33, 29 kwi 2012

Przefajna wizytacja miała miejsce wczoraj w moim ogrodzie. Spotkaliśmy się na wystawie w Krakowie i pojechaliśmy do mnie - Dzidka, Poziomka, Łucja, Ell, Sebek, a potem jeszcze dojechała Agnieszka - Abiko.
Relacja zdjęciowa, głównie Sebka jest tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1616-35-wiosenna-wystawa-ogrodnictwa-w-krakowie-i-spotkanie-u-gabrieli?page=7#post_2

Goście obejrzeli mój ogród w budowie i mieli okazję na własne oczy się przekonać, że nazwa w pełni odzwierciedla rzeczywistość. Bylinowe rabaty o tej porze roku prezentują się średnio i zieją pustymi miejscami. Ale na przywitanie moich gości zdecydowała się obficie zakwitnąć gardenia w szklarence, magnolia i wszystkie drzewa owocowe. Bez nich byłoby jeszcze bardziej "goło".
Pogoda była cudowna, niebo błękitne nad nami, temperatura zdecydowanie upalnie lipcowa, nie kwietniowa.
Obecna duchem, choć nie ciałem, była z nami Danusia, która pamiętała i zadzwoniła.
Jedyny minus jak dla mnie, to taki, że całe to spotkanie trwało za krótko, te kilka godzin z Wami mignęło mi jak chwila.
Serdecznie dziękuję, że mnie odwiedziliście i zapraszam raz jeszcze, jak rabaty się zapełnią kolorami i gotowe będą jeszcze dwie, które teraz są kompletnie puste - jekyllowa ( nie licząc kulek) i "żółta".

Ale że ten wątek traktuję jak mój "pamiętnik ogrodowy", to wkleję trochę zdjęć i tutaj, żeby Ci do nie byli, poczuli się choć trochę "jakby byli":

Próbujemy z Dzidką jak smakuje melissa:

Odpoczywamy w altanie, przy stole:

Wianków pleść nie zdążyliśmy, ale ja byłam przygotowana

Gabriela 12:45, 29 kwi 2012

Prezenciki roślinkowe.
Wsadzę wieczorem, bo teraz jest piekielnie gorąco.
Stokrotki polne od Sebka, na moją łąkę:

żeleźniaki, dziwna trzmielina, kiergenszoma na żółtą rabatę od "angielskich dziewczyn" i fiołeczek od Eli.

Pokaźnych rozmiarów bukszpan od Agnieszki - Abiko, z czerwoną wstążką "od uroku".
Sebek, mimo że był gościem, dostał aż osiem takich samych bukszpanów. Ciekawe po co mu aż tyle?

Gabriela 12:54, 29 kwi 2012

Trochę ogrodu w szklarence, w której siedzieć się da już tylko wieczorami.

Na stole oczywiście rozsady, czekają na swoją kolej:

Specjalnie dla gości zakwitła i rozpachniła się gardenia i jeden z oleandrów:

Zakwitły też trzy hipeastra, wreszcie doczekałam się Picotee z czerwonym brzeżkiem, to ten w niebieskiej doniczce:

hanka_andrus 13:02, 29 kwi 2012

Hipeastra cudowne! A cały ogród ....bajka!
Gabriela 13:04, 29 kwi 2012

Chciałam zrobić zdjęcie pojedynczego kwiatka ciemiernika i udało się dopiero za drugim razem:

Przepiękne pastorały młodych paproci:

Białe narcyzy są najpiękniejsze, zwłaszcza odmiany Thalia:

Albo Cheerfulness:

Takie pełne i żółte jak kurczaki też mogą być:

Sebek 13:04, 29 kwi 2012

Gabriela napisał(a)

Pokaźnych rozmiarów bukszpan od Agnieszki - Abiko, z czerwoną wstążką "od uroku".
Sebek, mimo że był gościem, dostał aż osiem takich samych bukszpanów. Ciekawe po co mu aż tyle?

Dla mnie było 7 A bukszpanów nigdy za dużo