Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 13:35, 10 lut 2013

Dziękuję kochani za śliczne kwiaty obrazkowe, ale ja tu raczej w żołwim tempie się posuwam i piszę sobie raz w tygodniu, traktując mój wątek trochę jak taki osobisty pamiętnik ogrodowy, blog albo coś. Ktoś jeszcze tak ma?
U mnie "na całej połaci śnieg", więc ogrodowo nie ma o czym.

Jola ma kalendarz kwiatowy codzienny, a ja cotygodniowy, proszę, przepiękny, ciemnofioletowy irys:

Oprócz irysa róża - Rosa indica cruenta, jak głosi podpis, sporządzony być może ręką samego Redoute'a, inaczej róża Sanguinea. To oryginalna róża chińska , jedna z pierwszych róż sprowadzonych do Europy z dalekich Chin. Czy nie jest piękna?

Książek kwiaciarsko - ogrodowych u mnie nieprzeciętnie wiele, jak na amatora i aż się sobie dziwię, że przy okazji całej tej dyskusji o kalendarzach u Joli, notesach u Pszczółki, zapomniałam Wam pokazać taki już dwudziestoletni , pięknie wydany kalendarz kwietny uniwersalny, na każdy rok, bo nie ma w nim nazw dni tygodnia, choć na każdej stronie jest zaznaczonych siedem kolejnych dni wraz z imionami solenizantów. Pewnie ktoś też ma, tylko sobie zapomniał.
Na każdy miesiąc mamy kawalek poezji, na każdy tydzień jest kompozycja kwiatowa i jakaś porada, albo przepis, teraz patrzę i mamy: galaretkę bratkową króla Edwarda, miód fiołkowy, oleje i wina kwiatowe, wszystko wykonalne.

Po tej całej tyradzie, polecę Szekspirem - Jak wam się podoba?

Eve 13:49, 10 lut 2013

Ależ fantastyczny ten kalendarz! Nie widziałam takich nigdzie, idealny do zapisków ogrodniczych

Gratuluję 200setki

podrzucam trochę zapachu, do wiosny już coraz bliżej
hanka_andrus 13:50, 10 lut 2013

Mnie bardzo! Bo mam taki! Podopisywałam sobie przysłowia na cały rok...gdzie mogłam,oczywiście. I stale do niego zaglądam.Już niestety nie ma tak pięknie utrzymanej okładki, ale mnie cieszy nieustannie.
oto kilka z nich

Luty bywa nie raz zmienny ół zimowy ,pół wiosenny!

PO św.Dorocie/6luty/ wyschną chusty na płocie!

Gdy z początkiem lutego burze i śniegi -początek wiosny już niedaleki,ale gdy słonko ciepło świeci,wiosna tak szybko nie przyleci!

Osobiście wolę to pierwsze przysłowie..... do 14 zima,potem wiosna ...już!
Urszulla 14:17, 10 lut 2013

Gabriela napisał(a)
Dziękuję kochani za śliczne kwiaty obrazkowe, ale ja tu raczej w żołwim tempie się posuwam i piszę sobie raz w tygodniu, traktując mój wątek trochę jak taki osobisty pamiętnik ogrodowy, blog albo coś. Ktoś jeszcze tak ma?
U mnie "na całej połaci śnieg", więc ogrodowo nie ma o czym.

Jola ma kalendarz kwiatowy codzienny, a ja cotygodniowy, proszę, przepiękny, ciemnofioletowy irys:

Oprócz irysa róża - Rosa indica cruenta, jak głosi podpis, sporządzony być może ręką samego Redoute'a, inaczej róża Sanguinea. To oryginalna róża chińska , jedna z pierwszych róż sprowadzonych do Europy z dalekich Chin. Czy nie jest piękna?

Książek kwiaciarsko - ogrodowych u mnie nieprzeciętnie wiele, jak na amatora i aż się sobie dziwię, że przy okazji całej tej dyskusji o kalendarzach u Joli, notesach u Pszczółki, zapomniałam Wam pokazać taki już dwudziestoletni , pięknie wydany kalendarz kwietny uniwersalny, na każdy rok, bo nie ma w nim nazw dni tygodnia, choć na każdej stronie jest zaznaczonych siedem kolejnych dni wraz z imionami solenizantów. Pewnie ktoś też ma, tylko sobie zapomniał.
Na każdy miesiąc mamy kawalek poezji, na każdy tydzień jest kompozycja kwiatowa i jakaś porada, albo przepis, teraz patrzę i mamy: galaretkę bratkową króla Edwarda, miód fiołkowy, oleje i wina kwiatowe, wszystko wykonalne.

Po tej całej tyradzie, polecę Szekspirem - Jak wam się podoba?

Szekspira w szkole uwielbiałam i przeczytałam wszystko co mogłam
teraz już niewiele mi pozostało .....ale te cuda które pokazujesz to niesamowite...
specjalnie do 200 trzymałaś w ukryciu
popcorn 14:26, 10 lut 2013

Piękne te kwiatowe kalendarze!! Kolejnych 200tek, Gabrielo!!
Ciemierniki moje ubiegłoroczne dla Ciebie
jotka 15:03, 10 lut 2013

Ciemnofioletowy Irys cudny Lubię takie intensywne kolory. A ten kwietny Kalendarz to niezła strawa dla ducha Właśnie się posiliłam, ale pewnie będę jeszcze "podjadać"

pozdrawiam Gabrysiu i miło mi, że o mnie wspominasz
Milka 11:44, 11 lut 2013

Gabrysiu, gratuluję 200 setek i pięknego ogrodu

ten niby jaśmin, co miał być różowy, zakwitł na biało, tylko w pąkach był różowy

posyłam bukiet pachnący

Poziomka 20:43, 11 lut 2013

Sama już nie wiem który z kalendarzy ładniejszy.
A nawiązując do dyskusji o ogóreczniku, to nie wyrzucaj zbędnych siewek, zaprzyjaźniony ogródek przygarnie je z ochotą.
Z okazji 200 setnej strony ( i ku pamięci) :

Pozdrawiam Jasia
Gabriela 20:58, 11 lut 2013

Jak ja lubię dostawać takie ładne kwiatki i obrazki. Dziękuję Wam, dziewczynki.
Jasia, to był ten jeden z piękniejszych ogrodów, po których się razem włóczyłyśmy, no i te ogóreczniki w takiej masie w tym miejscu były zabójcze, fakt. Oczywiście nie wyrywam tych chwastów od maja, zresztą wydaje mi się że się znajdą jakieś nasiona.
mira 22:15, 11 lut 2013

też tak mam - znaczy wolno się toczę po ogrodowisku
biały ogorecznik ekstra, ja urodę ogórecznika odkryłam w ub roku i już wiem że nie odpuszę mu w tym roku
niebieski mi pasuje
a kalendarze masz świetne, jak widzę takie piękne wydania to żal by mi było po nich pisać i tym sposobem mam wymiętolony zeszyt - muszę to rozważyć

a że do 200 dobiłaś to wraz z pozdrowieniami przesyłam dla odmiany dalie, bo już czas pomysleć - za chwile lub już będzie sporo w sklpeach i warto je mieć / pewnie wiesz?