Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

EPODLAS 17:25, 24 lut 2013

Może trochę spóźnione, ale serdeczne gratulacje z okazji 200 stron.

Gabriela 17:25, 24 lut 2013

A widzieliście moją długą, łysą skarpę? Będą tam bodziszki, przywrotniki i takie tam różne, ale zanim zarosną - muszą być jednoroczne, bo inaczej umrę razem z panią Basią od plewienia. No i nasiona na żółtą - ognistą rabatę, też są oczywiście w tej masie. I warzywa, pomidory, ogórki. Szklarenka straci po prostu funkcję jadalni na półtora miesiąca i już
Powiem Wam w tajemnicy, że w takiej jednej szufladce mam jeszcze popakowane nasionka zszabrowane z Anglii w lipcu, z czego znaczna część to będą niespodzianki, bo nie mam pojęcia co to było, ale było ładne.
an_tre 17:34, 24 lut 2013

Gabriela napisał(a)
A widzieliście moją długą, łysą skarpę? Będą tam bodziszki, przywrotniki i takie tam różne, ale zanim zarosną - muszą być jednoroczne, bo inaczej umrę razem z panią Basią od plewienia. No i nasiona na żółtą - ognistą rabatę, też są oczywiście w tej masie. I warzywa, pomidory, ogórki. Szklarenka straci po prostu funkcję jadalni na półtora miesiąca i już
Powiem Wam w tajemnicy, że w takiej jednej szufladce mam jeszcze popakowane nasionka zszabrowane z Anglii w lipcu, z czego znaczna część to będą niespodzianki, bo nie mam pojęcia co to było, ale było ładne.
Jak fajnie ja też lubię niespodzianki tylko nie zapomnij chwalić się jak zaczną kwitnąć
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
jotka 17:39, 24 lut 2013

Szabrowane nasionka zazwyczaj wprowadzają nas w inny cudowny świat. Ciekawa jestem co z nich wyrośnie... A jednoroczne świetnie wypełniają puste przestrzenie
Czy harmonogram siewu już zrobiony? bo torebek z nasionami sporo
Gabriela 17:46, 24 lut 2013

Teraz sieję tylko kobeę i werbenę patagońską ( mimo że mam dwie kępy w doniczce i sama się wysiewa), a reszta od połowy marca na rozsady i od kwietnia do gruntu. Dużo mam jednorocznych w tym roku, które sieje się prosto na miejsce stałe, bez ceregieli. Takie wypełniacze - różne czarnuszki, gipsówki, kosmosy itp.
Urszulla 17:55, 24 lut 2013

Gabrysiu też będę zaglądać na Twoją "łysą skarpę", a możebyś z Gosią z Kubusiowa pogadała. Ona też ma jakieś plany skarpowe superowe, Danusi inspiracjami pisane

A ja się boję jednorocznych że mi zarosną i nie nadążę sprzątać jesienią......a muszę od podstaw robić rabatę(ale to za rok) bo nawet ziemię zmieniać wszak myślałam o kosmosach i werbenie,bo one w miarę delikatne mi się wydają...ale się rozmyśliłam. Będę więc podglądać najpierw Ciebie.
hanka_andrus 18:00, 24 lut 2013

Jestem tych niespodzianek ciekawa. Też mam taką torebeczkę ze znakiem zapytania, ale tam w niej może być wszystko......Wysiewam do osobnych doniczek, i zgaduj zgadula!
Życzę wielu kwitnień!
bogumila 18:16, 24 lut 2013

Skąd ja to znam???Też mam takie torebki ...myślałam,że rozpoznam...
Gabriela 18:20, 24 lut 2013

Ale ja zbierając te nasiona nie wiedziałam co to jest, bo nie wszędzie rośliny są podpisane. Na przykład takie coś niskie z delikatnymi kwiatkami w kolorze dymku z papierosa... Pytanie czy wszystko wzejdzie, ale jak nie spróbuję, to się nie dowiem.
EPODLAS 18:26, 24 lut 2013

Gabrysiu, a ja ci powiem w tajemnicy, że nie jesteś jedyną osobą, która szabruje nasiona. Robię to też. Od Szmita przywiozłam nasiona białych kosmosów, inne od tych zwykłych, niższe, duże kwiaty. Były jeszcze różowe, ale daleko od alejki, nie odważyłam się tam wejść. Niedużo tych nasionek, ale mam nadzieję że wzejdą bez problemu. Ja też zapełniam puste miejsca jednorocznymi. Też mam nową rabatę, w półcieniu - w zamierzeniu mają być tam żurawki, brunery, zawilce japońskie i inne. Ale zanim będzie bujną rabatą, trzeba będzie zasiać jednoroczne.