Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Pszczelarnia 20:07, 28 wrz 2011

Gabrysia, ja mam mirabelki. Nawet koloru różowo-fioletowego. Mogłabym jedną wykopać. Tylko, że Ty mieszkasz trochę daleko. Możesz przyjechać!
Gabriela 20:13, 28 wrz 2011

Ewa, dzięki wielkie, ale trochę mamy daleko do siebie jednak, a ja właśnie wróciłam z wycieczki z Bad Muskau ( wątek w ogrodach świata) i z winnicy w zielonogórskim .
O różowo - fioletowej marzę właśnie, ale zadowolę się i żółtą. Z pestek mi nie chciały wykiełkować, niestety, a w sklepach ogrodniczych trudno ją kupić, bo przecież ałycza to taki pospolity, dziki krzaczor.
Basiaw 20:15, 28 wrz 2011

Gabriela napisał(a)
J I musze poszukać gdzieś drzewka mirabelki, czyli ałyczy, bo bardzo chcę mieć, a nie mam.

Gabrysiu, robisz zakupy ogrodnicze czy inne w Krakowie? Jest tam szkółka, w której kilka razy kupowałam wysyłkowo, w tym i ałycze na żywopłot do mojego dawnego ogródka.
To szkółka Bronisława Gałczyńskiego i Jana Śląskiego, mieści się na ul. Słomianej 19 a (informacje z ich katalogu).
Gabriela 20:16, 28 wrz 2011

Znam tę szkółkę, wybiorę się w takim razie i może wreszcie kupię. A te Twoje ałycze owocują?
Basiaw 20:17, 28 wrz 2011

Zajrzałam do cennika na wiosnę 2011, sadzonka ałyczy całe 3 zł
Basiaw 20:22, 28 wrz 2011

Ogródek już nie mój, ale ałycze zostały i owocują, jak najbardziej. Moja mama ma wyprowadzony żywopłot z ałyczy na ok. 3 metry, wiadrami zbiera śliweczki

Do szkółki wybierz się koniecznie, skoro masz ją w zasięgu dojazdu. Ceny mają umiarkowane, wszystko co u nich kupiłam się przyjmowało. najlepszym testem dla mnie były irysy, jakie kolory kupiłam, takie urosły a nie jak u oszusta na allegro, gdy wszystkie kolory okazały się jednym kolorem.

Jeszcze co do cen, to np. maliny sa po 2 zł
Jesienią mają bardzo dużo róznych cebul, różne czosnki nawet po 1 zł! Ech, żal, że to dla mnie jedyne 800 km...
Gabriela 20:24, 28 wrz 2011

Właśnie widzę u nich tę ałyczę za 3 zł, ale to krzew na żywopłoty, a ja myślałam o już uformowanym drzewku. No nic, trzeba będzie zobaczyć, może będzie się dało coś z tych krzaczków uformować, żeby miało niewiele pni.
monteverde 01:30, 29 wrz 2011

uwielbiam kompot z mirabelek, a dżemik to już miodzio, też mam w kącie ogrodu
Basiaw 07:11, 29 wrz 2011

Gabriela napisał(a)
Właśnie widzę u nich tę ałyczę za 3 zł, ale to krzew na żywopłoty, a ja myślałam o już uformowanym drzewku. No nic, trzeba będzie zobaczyć, może będzie się dało coś z tych krzaczków uformować, żeby miało niewiele pni.

Gabrysiu, jak się tam wybierzesz, to moze się okazać, że maja takie formy drzewkowe, kto wie, ludzie częściej kupują ałyczę na żywopłoty, więc taką sprzedają, ale jak się pogrzebie na szkółce, to mozna cudeńka wykopać
Gabriela 10:21, 29 wrz 2011

Słowo stało się ciałem, jestem w domu, tylko dziecko odwiozłam do szkoły i zaraz się BIORĘ, do roboty oczywiście ogrodowej.
Zrobiłam właśnie zdjęcia, ale przy takim słońcu, nie wychodzi to najlepiej, przynajmniej ja nie umiem robić ładnych, chociaż staram się tych wszystkich funkcji w aparacie jakoś używać. No cóż - zrobiła jak umiała i proszę:
Tzw. widoki ogólne, ale tylko z jednej strony bo reszta w cieniu głębokim i ciemno tam:

I fragmenty rabaty:

Te astry podsadzone są krwawnikami, ale w tym roku prawie doszczętnie zjadły je ślimaki i widać teraz trochę łyse na dole. Chyba zmienię je na bodziszki, albo co...