Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

ell 21:55, 06 paź 2011

To już mamy receptę na piękną gardenię. Muszę skorzystać z rady, bo chcę znowu w czerwcu wysadzić moje do gruntu. Niech tylko ładnie przezimują, a będzie dobrze.
Sebek 22:49, 06 paź 2011

śliczne dalie
monteverde 00:54, 07 paź 2011

Gabrysiu a czy zdarza się w oranżerii zimą minusowa temperatura? roślinki śliczne
Gabriela 09:46, 07 paź 2011

Nie, Aniu, zawsze jest co najmniej 10-12 stopni i to tylko przy dużych mrozach. A jak zimą słoneczko zaświeci, to domyślacie się jak jest - bosko... A jak jest tak jak dzisiaj, można posiedzieć, poczytać, popracować nawet, mimo burej aury jest tam jasno przecież.
Wczoraj właśnie wysprzątałam dokładnie szklarenkę przed zimą, pomyłam rośliny, podstawki, powyrzucałam rzeczy zbędne i przygotowałam miejsce na oleandry, laur,mirt, lawendę, kloniki, bluszcze takie niezimujące. Fuksja i agapanty pójdą do piwnicy.
Muszę jeszcze uporządkować szklarenkę nr 2, tę na polu, z pomidorami. Owocny tydzień miałam w prace ogrodowe.
Pszczelarnia 09:49, 07 paź 2011

O faktycznie czas zacząć sprzątanie jesienne.
hanka_andrus 17:01, 07 paź 2011

Gabrielo,podziwiam Twój ogród,i Twoje ogrodowe zamiłowania.Mało kto uprawia pomidory ,sałaty,alejuz wraca moda na ogrody.W moim kompleksie działkowym zawsze było dużo wolnych działek,a teraz .... wszystkie zajęte,i ludzie dopytują się czy będzie szansa coś nabyć.
Gabriela 17:08, 07 paź 2011

Masz rację, to moda, Haniu. Poza tym coraz więcej ludzi buduje domy i chce mieć skrawek ogródka, zaczyna się od trawnika i iglaczków, a potem apetyt rośnie. Z tego co widzę wśród znajomych, to dotyczy to przeważnie ludzi po 35 roku życia.
Kaisia 18:31, 07 paź 2011

Jaki piękny Ogród i tyle wspaniałej roślinności, niesamowite okazy.
Najbardziej zachwyciła mnie oranżeria musi być przyjemnie posiedzieć w chłodne jesienne i zimowe dni podziwiając widoki za oknem, rewelacja.
Sebek 20:16, 07 paź 2011

Gabriela napisał(a)
Masz rację, to moda, Haniu. Poza tym coraz więcej ludzi buduje domy i chce mieć skrawek ogródka, zaczyna się od trawnika i iglaczków, a potem apetyt rośnie. Z tego co widzę wśród znajomych, to dotyczy to przeważnie ludzi po 35 roku życia.

Muszę się w Wami zgodzić

Coraz więcej osób dba o otoczenie domu, wygląd trawy, rabat - czy nawet głupiego podjazdu - teraz są tak przepięknie układane
Gabriela 15:41, 08 paź 2011

Skończył się mój tydzień w ogrodzie, udało mi się zrobić mnóstwo rzeczy, przede wszystkim schować mój busz na zimowanie. Poza tym zrobiłam sobie prezent, kupiłam dwie doniczki z cebulami hipeastrum, każda ma po dwa pąki. Mają być białe, więc dostały białe donice, ale kto je tam wie?
Cebule były w Ikea, po 10 zł za sztukę.

Stoją sobie na oknie salonowym, które wychodzi na szklarenkę, w której już b. pełno się zrobiło, z roku na rok mam coraz mniej miejsca:

Moje fikusy benjamina, sztuk cztery, każda inna, wyhodowane z własnoręcznie zrobionych sadzonek, najstarszy jest ze mną od 1988 roku, musiałam go parę dni temu ściąć o połowę, bo przechylił się, zarósł pół sufitu, a donica stała tylko na jednej krawędzi:

Na prawo:

I na lewo patrz:

Tak wygląda moja minidżungla od wejścia z zewnątrz:

Tak więc jak widzicie, ja mam kupę roboty ogrodowej również zimą.