Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Basiaw 10:26, 29 wrz 2011

Na chwilkę zajrzałam, bo też zaraz mknę do ogrodu porządki w szklarni porobić, a tu świeże zdjęcia.
Zawsze z odrobiną zazdrości spoglądam na takie wielopiętrowe rabaty, gdzie nie ma gołej ziemi tylko rośliny, efekt wspaniały.
Druga wspaniałosć to trawa, co robisz, ze jest taka gęsta, soczysta?
Gabriela 10:28, 29 wrz 2011

Od ogółu do szczegółu:

Gardenarium 10:30, 29 wrz 2011

No właśnie trawnik Piękny, wzorowy po prostu

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:35, 29 wrz 2011

Żurawek to nawet więcej mogłabys dać pod tarasem, ładnie rozjaśniają.

Instagram Ogrodowiska
Gabriela 10:53, 29 wrz 2011

No wiecie, z trawnikiem to tak: kosić, podlewać, nawozić, kosić, podlewać, nawozić i tak przez jakieś dwieście lat...
A poważnie, trawniki to oczko w głowie i duma mojego męża, który te nasze trawniki zakładał, po raz ostatni i skuteczny w 2009 i 2010 roku i teraz je pielęgnuje. Ja tylko nawożę, bo jemu nie wychodzi równe jeżdżenie z wózkiem tak jak z kosiarką., Udało się za trzecim razem dopiero, bo wtedy mnie posłuchał i przywieźliśmy kilka ciężarówek prawdziwego kompostu, a nie tzw. czarnoziemu, który przywozili różni "fachowcy", a kóry koło czarnoziemu nawet nie leżał. Jesli macie gdzieś w okolicy ekologiczne śmieciowisko, to na pewno robią tam świetny kompost i sprzedają go w cenie ziemi, na worki albo na ciężarówki.
Trawnik jest z siewu. Rujnują go oczywiście krety i nornice, których u nas nadmiar, bo jest też dużo dżdżownic. Więc roboty z nim trochę jest. Na wiosnę trawnik trzeba zwertykulować i zaerować, nawozimy raz w miesiącu od kwietnia do września, florowitem w granulkach, z magnezem, na mech, zwykłym i tak na zmianę.
A ja jeszcze mam krokusy jesienne, dwie kępki mają piekny błękitno-lila kolor i są takie żyłkowane:

No i ponieważ Ela zdradziła tutaj, że mam dużą kwitnącą właśnie gardenię, to zapodaję zdjęcie i tej gardenii. Udaje mi się ją mieć już chyba siedem lat, rośnie w szklarence, w pełnym słońcu i przez to ma takie jasne liście:

Z rzeczy okazałych mam jeszcze dużą dipladenię, ale już słabo kwitnie:
Gabriela 10:58, 29 wrz 2011

Zaraz lecę sadzić cebulki, których już miałam w tym roku nie kupować, zwłaszcza tulipanów, ale się nie powstrzymałam, mam jeszcze cebulice niebieskie,ale były bez opakowania, na sztuki.

GabiK 11:14, 29 wrz 2011

Pięknie u Ciebie jeszcze kwitnąco i ten trawnik.

Miłego sadzenia.
hanka_andrus 11:47, 29 wrz 2011

Zawsze jakaś nowość nas skusi.....
Sebek 19:42, 01 paź 2011

Ale cudnie u Ciebie Gabrysiu - a trawnik po prostu wzorowy - aż żal taki kosić

A cebulki śliczne
badara 17:28, 03 paź 2011

Gabriela napisał(a)
Od ogółu do szczegółu:

Podoba mi się i w ogóle i w szczególe ,Gabrielo,ten ogród jest odzwierciedleniem Ciebie

Wklejam słoneczniczka

....Thalictrum flavum