Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Kasya 21:27, 15 maj 2015

Gabrysiu, chodz do mnie zobacz czy to orliki bo wszyscy mówią ze dziwne
str u mnie 282
Gabriela 22:04, 15 maj 2015

agniecha973 napisał(a)
Piękne kwiaty bzu. Gabrysiu, a jest jakiś sposób na to, żeby nie więdły tak szybko w wazonie? No 2-3 dni i po nich.

Nie znam sposobu na przedłużenie życia bzom w wazonie. Mają miękkie, wiotkie liście, dużo kwiatów i chyba zdrewniałe łodygi nie są w stanie wchłonąć tyle wody, żeby utrzymać turgor w tkankach.
Wczorajsze bzy niestety już przywiędły, ale dalej pachną.
Gabriela 22:09, 15 maj 2015

Agania napisał(a)

Mój głóg jednoszyjkowy to Compacta, kwitnie na biało, ale spektaklu nie ma, w tamtym roku się lepiej wysilił. W wieliczce były całe aleje w Paul Scarlet, ale nawet tam wymarzły, dlatego nie zdecydowałam się na jego towarzystwo w ogrodzie. Lilaki i ich kolory, zapach z niczym się teraz nie da porównać, czy będzie fotorelacja z wyjazdu do Kórnika, bo czekam
Ładnie mi wzeszedł ośmiał, można powiedzieć, że jeszcze cynia, reszta nie ma się czym chwalić, dzisiaj zimna Zośka, w nocy było 4 na plusie, ale jeszcze ta noc ma być też zimna, czekam też na kwiaty pomarszczonej

U mnie na wsi jest przepiękny, stary okaz Paul Scarlet, to sobie podziwiam po drodze.
Też zauważyłam, że kwitną jak jabłka - przemiennie, w końcu są z tej samej rodziny różowatych. I dlatego w tym roku nie będę miała spektaklu z ławką na placyku. Chyba że przeniosę na chwilę ławkę, bo drugi głóg w szpalerze, zakwitł obłędnie, a w zeszłym roku się oszczędzał.
Ciekwa jestem bardzo reszty rozsad. U mnie też bez szału, bo w szklarence nocami chłodno, ale coś tam rośnie, choć wolno.
Dzięki za poradę klonową - poszukam tego dissectum.
Zdjęcia z Kórnika będą na pewno.
Gabriela 22:11, 15 maj 2015

Mala_Mi napisał(a)

Ja też upierdutałam sobie biały do wazonu.. pierwszy raz świadome uciapałam kwiaty do domu

Też mi ręka drży. Dlatego sieję dużo na kwiaty cięte.
Obiecałam sobie, że będę robić w tym roku bukiety z róż. Sama jestem ciekawa, czy tak będzie.
Gabriela 22:13, 15 maj 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Ten angielski bodziszek u Ciebie to 'Rozanne' (?).

Ewo, Rozanne jest błękitny i jeszcze nie kwitnie.
Zapytamy jutro Jasi, może pamięta nazwę naszego różowego, delikatnego cuda. Notabene, doprowadziłam go prawie do umarcia, ale na szczęście rośnie.
Kasya 22:34, 15 maj 2015

Gabriela napisał(a)

Zdjęcia z Kórnika będą na pewno.

słoik z pokrywką i trochę zapachu proszę przywiezć
Robaczek 23:03, 15 maj 2015

Gabriela napisał(a)

Nie znam sposobu na przedłużenie życia bzom w wazonie. Mają miękkie, wiotkie liście, dużo kwiatów i chyba zdrewniałe łodygi nie są w stanie wchłonąć tyle wody, żeby utrzymać turgor w tkankach.
Wczorajsze bzy niestety już przywiędły, ale dalej pachną.

Można im zrobić 2 godzinną kąpiel w lodowatej wodzie, potem podciąć koncówki, nieco je zmiaźdżyć (żeby zwiekszyć powierzchnię pobierania wody), a następnie zaparzyć kilkanaście sekund we wrzątku i postoją kilka dni dłużej.
Piza tym trzeba oberwać wszystkie liście (zwiększają powierzchnię parowania). Sprawdzone
Do jutra!

Ps. W Jucce jest sporo klonów do wyboru, to pół godziny jazdy
Kuklik 00:26, 16 maj 2015

Muszę zapamiętać ten sposób na bzy
Mówicie ze Pauls Scarlet taki wrażliwy...? Nie wiedziałam i w tej nieświadomości kupiłam w ubiegłym roku. Tą zimę przeżył ale fakt ze to żadna zima była.
Nic mu nie powiem, że taki delikatny, jak się nie dowie to może wytrzyma mrozy...
paniprzyroda 22:57, 18 maj 2015

Dzieki za wszystkie odpowiedzi Poczytałam tu i ówdzie o bzach i ogrodzie różanym. Mam nadzieję na fotki
Gabriela 21:07, 19 maj 2015

18 maja Towarzystwo Miłośników Bzów odwiedziło arboretum w Kórniku w celu podziwiania i wąchania bzów, czyli lilaków.
Spędziłyśmy ze sobą calutki słoneczny dzień, nagadałyśmy się za wszystkie czasy a na koniec opróżniłyśmy bagażnik samochodu z wszystkiego, żeby zmieściły się donice z naszymi świeżo zakupionymi bzami, drzewkami, bylinami.
A wisienką na torcie był cudny ogród Robaczka.

Członkinie plus Alina, która robiła fotkę.

Zapach w arboretum był niezwykle silny, cudowny po prostu, odmiany bzów liczne, niestety nie wszystkie były oznaczone.