Serdeczne dzięki za zdjecia Tuscany, o to chodziło. Wiem też że ma ją Mira.
Zrobiłam te zdjęcia w Rosarium Europa w Niemczech, w połowie czerwca 2015, tam jest mnóstwo róż historycznych, chyba największa ich kolekcja w Europie, właśnie wtedy przypada najlepszy okres kwitnienia. Na początku lipca jest już po tych różach, za to kwitną te współczesne.
Moje historyczne generalnie sadzę tak, żeby między nimi były odmiany, które powtarzają kwitnienie, wtedy nie zostają nam na resztę roku tylko zielone krzaki.
Belle Isis ma zapach niezwykły, zresztą nie tylko ona, róże francuskie przepięknie pachną. Ta róża i L'Enchanteressa, podobna do niej i inne są już do kupienia w Polsce. Inne historyczne także, nareszcie

.
A gdzie znaleźć miejsce? To są spore krzewy, więc trochę miejsca, słonecznego mieć muszą. Ale kwitną stosunkowo krótko, więc warto sadzić koło nich coś, co daje kolor dłużej.
Mam tak dużo zdjęć róż, bo je uwielbiam, mam kilkanaście różanych albumów w domu, żeby być z nimi chociaż tak przez cały rok.
I kosmetyki różane zaczęłam kupować - żel pod prysznic, krem, wody różanej używam jako toniku.
Dom też trochę zaróżowany, bombki zrobiłąm w róże - no teraz to się zaniepokoiłam sama sobą

.
Ale co tam, jestem fanką róż na murze i też mam sporo takich zdjęć.
Róża Seven Sister na ścianie domu w Coton Manor.