Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Jana 17:49, 30 sty 2016

Piękny oczar, jeszcze żadnego nie mam, ale od dawna jest na mojej liście myślę, że te najwcześniejsze najbardziej cieszą różanka imponująca i fajny pomysł na zrobienie sekcji w ogrodzie.... Gabrysiu czy możesz polecić jakąś dostępną rożę pnącą na jabłonkę? Rosy henryi nigdzie nie ma a tak mi wpadła w oko szukam zamiennika, który i cień zniesie
Gruszka_na_w... 21:14, 30 sty 2016

A mój oczar ma kwiatki bez frędzelków (szloch). Wybrakowany jakiś, czy co (myśli intensywnie) )
Gabrysiu, lista różanych zakupów już wstawiona u mnie na wątku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:49, 31 sty 2016

Próbowałam skubać liście oczara (u), ale one bardzo mocno się trzymają, w dodatku te kwiatki siedzą akurat u nasady liścia ) Same komplikacje.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gabriela 22:26, 31 sty 2016

Ewik napisał(a)
Wow, ale krzaczory różane , bedzie widok jak zakwitną mhh

Trochę widoku było już w zeszłym roku, krzewy się rozrosły, mam nadzieję że nie trzeba będzie ich przycinać przy samej ziemi.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Gabrysiu, nie zniechęcaj!!! Właśnie sobie planowałam front robót na jutro. Zacznę od przycięcia jabłonek w sadzie, żywopłotu z buków i pobielenia pni na drzewkach owocowych.

Przycinanie i bielenie ok, ale czyszczenie rabat i kopanie, sianie - jeszcze nie.

Mądrość ludowa: Kiedy ptaki w styczniu śpiewają, to im w maju dzioby zamarzają.

barbara_krajewska napisał(a)
Pomyślałam, że i u mnie jakieś wczesne mogły 'kły' pokazać. Czas na działkę zajrzeć.
A różanka piękna będzie!

Widziałam, że zajrzałaś i też masz "kły". Tylko szkoda ciemiernika, no ale cóż, te prawie minus 20 bez śniegu dały im radę. U mnie też trochę wtedy zmarzły.

Jana napisał(a)
Piękny oczar, jeszcze żadnego nie mam, ale od dawna jest na mojej liście myślę, że te najwcześniejsze najbardziej cieszą różanka imponująca i fajny pomysł na zrobienie sekcji w ogrodzie.... Gabrysiu czy możesz polecić jakąś dostępną rożę pnącą na jabłonkę? Rosy henryi nigdzie nie ma a tak mi wpadła w oko szukam zamiennika, który i cień zniesie

Oczar kupuj, bo on wolno rośnie.
Róże na jabłonkę - Bobby James, Kiftsgate, Paul's Himalayan Musk, Lykkefund - na pewno są u nas do kupienia i to w niejednej szkółce.
Jeszcze Rambling Rector (chyba u nas trudno dostać) i Rosa helenae ‚Hybrida’ inaczej 'Semiplena".
Wszystkie są białe, tylko Paul's HM jest bladoróżowy.

A mój oczar ma kwiatki bez frędzelków (szloch). Wybrakowany jakiś, czy co (myśli intensywnie) )
Gabrysiu, lista różanych zakupów już wstawiona u mnie na wątku.

Moim zdaniem to z zeszłorocznej suszy. U mnie nie było bardzo sucho, bo ja mam raczej za mokro ostatnio niż za sucho.
Listą się zachwyciłam u Ciebie, czemu dałam wyraz.

Próbowałam skubać liście oczara (u), ale one bardzo mocno się trzymają, w dodatku te kwiatki siedzą akurat u nasady liścia ) Same komplikacje.

Wiem o tym dobrze, bo sama je skubię, są takie skórzaste te ich ogonki, mimo że powinny być kruche jak u innych zeszłorocznych liści. Ale nie muszę obcinać, tylko odrywam. Spróbuj to zrobić nożyczkami, skoro boisz się o kwiaty.
Acha - póki oczary są młode, dobrze jest obskubać wczesnym latem zawiązane owoce, bo jak owocują to potem słabiej kwitną, co jest w sumie zrozumiałe.
Jana 22:29, 31 sty 2016

Dziękuję, idę szukać
mira 00:27, 01 lut 2016

Ptaki śpiewają jak na wiosnę no i teraz juz mnie to nie będzie cieszyc oby sie nie sprawdzilo
hanka_andrus 08:14, 01 lut 2016

Ogrodowe dylematy: skubać zeszłoroczne listki czy nie?
Z róż zdecydowanie tak, z innych drzew i krzewów ja nie skubię. Z oczarami nie mam styczności to nie wiem.

Miłego tygodnia, Gabrielo.
Gabriela 14:08, 02 lut 2016

Ja pierwszą???
Paradoksalnie w cienistym i zacisznym miejscu zakwitly wcześniej.

'
margaretka3 14:13, 02 lut 2016

Wow! Aż nie wierzę, że to już! Ale nie da się ukryć, żeś pierwsza!
hanka_andrus 14:16, 02 lut 2016

Zgadza się! Przebiśniegi w takim stadium rozkwitu u Ciebie najpierwiej!
Moje pod domem ledwie z ziemi kiełki wystawiły, ale u mnie cały czas zachmurzenie i opady.

Gratuluję!