Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Anda 18:04, 13 lut 2016

Gabriela napisał(a)

Kocham ją właśnie za ten guziczek.

Nie znam tych stron, dziękuję za polecenie.
Niestety, nigdy nie uczyłam się niemieckiego i bardzo żałuję, że nie mogę mieć niemieckich książek o roślinach - jak jestem w Niemczech, to je oglądam, macie tam wspaniałe albumy, książki tłumaczone z angielskiego, np. D. Austina.
Mam dwa duże albumy tylko o różach historycznych - po angielsku "Women in my Rose Garden" i po francusku Roses, oba z pięknymi zdjęciami. No i kolekcjonuję wydawnictwa z rysunkami Redoute'a.
No i w szklarence wisi duży plakat z tymi różami.
Kiedyś robiłam temu wszystkiemu zdjęcia, to wstawię:

W PL rzeczywiście jest mało tłumaczeń. Byłam pewna, że Austina i po polsku można przeczytać, ale się pomyliłam. Ty chyba jednak całkiem dobrze władasz angielskim i francuskim, prawda?
Tutaj są piękne książki, ale nie ma zbyt wielu dobrych ogrodniczych reportaży, typu Maja w O. Nie ma też programów angielskich, np. Alana Titschmarsha, a chętnie obejrzałabym po niemiecku.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rench 18:06, 13 lut 2016

Gabrysiu,masz może nasionka tej czarnuszki Deep Blue,zrobimy machniom za coś ? Jest śliczna.
Nawet na allegro nie znalazłam tych nasion.

Ja mam tylko taką zwyczajną.
Katkak 18:28, 13 lut 2016

Gabrysiu napatrzylam sie u Ciebie na czarnuszke i tez chce . aJakbja wysiewalas? Do gruntu, czy do doniczek?
Katkak 18:29, 13 lut 2016

zapomnialam napisac, ze Twoj dom zatopiony w zieleni mniebzachwycil, pozdrawiam .
Gabriela 19:00, 13 lut 2016

Agania napisał(a)

Piękna, taką puściłabym na pergolę, gdyby tylko zechciała
Czarnuszkę mam, tylko jeszcze jej nie wysiewałam, ale w tym roku nie zapomnę
Lektur o różach Ci nie brakuje....sama jesteś jak różyczka

Mme Hardy jest krzaczasta, wspinać się nie chce i na pergolę się niestety nie nadaje. Poza tym kwitnie tylko jeden raz, a na pergolę lepiej puścić coś, co ma częściej kwiaty.

Książek różanych mam już całkiem sporo.

Ta, jestem jak różyczka - coraz większa, taka grandiflora, he he. Dlatego serniczek Agatko jest ostatnim. Może nie w życiu ale na dłużej. I nie od tego poniedziałku.
Gabriela 19:01, 13 lut 2016

Kasya napisał(a)
Ja miałam takie błękitne czarnuszki i chyba zbieralam nasiona
Lubię je takie koperkowe

Nawet jak nie pozbierałaś, to wyrosną na pewno. Po takiej lekkiej zimie jak zeszłoroczna, zakwitły u mnie już w czerwcu, wysiały się nasiona i jesienią było mnóstwo siewek.
Katkak 19:03, 13 lut 2016

Gabrysiu polec mibprosze ksiazke dla takich rozanych analfabetownjak ja .
Gabriela 19:12, 13 lut 2016

Anda napisał(a)

W PL rzeczywiście jest mało tłumaczeń. Byłam pewna, że Austina i po polsku można przeczytać, ale się pomyliłam. Ty chyba jednak całkiem dobrze władasz angielskim i francuskim, prawda?
Tutaj są piękne książki, ale nie ma zbyt wielu dobrych ogrodniczych reportaży, typu Maja w O. Nie ma też programów angielskich, np. Alana Titschmarsha, a chętnie obejrzałabym po niemiecku.

W Polsce jest więcej tłumaczeń, niż książek polskich autorów. Niestety, ciągle to są książki o roślinach nie z naszego klimatu, albo takie z ciągle takimi samymi informacjami, jak ja to mówię - o tym jak się sadzi cebulki tulipanów.
Nie ma książek ogrodniczych guru, z dobrymi zdjęciami - na początku lat 90-tych były publikacje Johna Brooksa i tyle, nie uświadczysz po polsku Alana Titsmarsha, Monty Dona, Pieta Oudolfa, itp. Wyszła tylko pozycja o warzywach Carol Klein.
Czy Maja dobra? Moim zdaniem bywa dobra.
Programy angielskie na szczęście są na YT.
Ja po angielsku czytam i słucham, z mówieniem gorzej, bo rzadko używam. Po francusku wcale, ale opisy róż świetnie rozumiem. Językowo leniwa jestem, bo moje oba chłopaki biegłe są.

Gabriela 19:44, 13 lut 2016

Rench napisał(a)
Gabrysiu,masz może nasionka tej czarnuszki Deep Blue,zrobimy machniom za coś ? Jest śliczna.
Nawet na allegro nie znalazłam tych nasion.

Ja mam tylko taką zwyczajną.

Daj adres na priv, coś tam wyskubię.
Gabriela 19:46, 13 lut 2016

Katkak napisał(a)
Gabrysiu napatrzylam sie u Ciebie na czarnuszke i tez chce . aJakbja wysiewalas? Do gruntu, czy do doniczek?

Adres wyślij na priv.

Lak wysiałam w zeszłym roku, w tym roku też zamierzam. Siałam najpierw do doniczek, bo jeszcze nie miałam przygotowanego rozsadnika, teraz wsadzę prosto do gruntu.