Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Kasya 22:40, 18 lut 2016

Bede przychodzic do ciebie ogladac dalie piekne sa ale ja nie mam juz checi bawic sie w przechowywanie
laurowisnia 09:30, 19 lut 2016

Przebiśniegi wydają się takie duże na fotce, nie mam więc nie kwitną ale wczoraj wypatrzyłam pierwszy kwiat ciemiernika.

lojalna_ 09:35, 19 lut 2016

oczar pieknie teraz wyglada )) a przebisniegi juz takie wybujale )) u mnie siedza w ziemi niestety )

u Ciebie juz przedwiosnie sie skonczylo ))))
marzena 17:05, 19 lut 2016

przebiśniegi cudne, chyba nawet przed oczarami je ustawiam w kolejce piękności
no i super wychodzą cebulowe, muszę przyjrzeć sie moim rabatom, chyba też coś tam się zaczyna...
Tamaryszek 23:10, 19 lut 2016

Witaj! Mam podobne spostrzeżenia co do swoich przebiśniegów. Jedne kwitną (identyczne jak Twoje), inne dopiero wyłażą. I powiem Ci, mimo, że są takie niepozorne, wolę je od oczarów.
Gabriela 07:50, 20 lut 2016

lojalna_ napisał(a)
oczar pieknie teraz wyglada )) a przebisniegi juz takie wybujale )) u mnie siedza w ziemi niestety )

u Ciebie juz przedwiosnie sie skonczylo ))))

O tak, przedwiośnie już się skończyło, bo jest prawdziwa zima

Napia 21:10, 21 lut 2016

Piękne przebiśniegi i oczary, szkoda, że wszystko zniknęło pod śniegiem.
MUZA 20:34, 24 lut 2016

Gabrysiu piekne oczary i śliczne dalie u nas w sklepie widziałam nową dostawę w większości z daliami i chyba też sie skusze na zakup
Gabriela 22:02, 24 lut 2016

Przydałoby mi się trochę więcej czasu, nie wiecie czy gdzieś nie sprzedają?

Weszłam tu dzisiaj na troszkę i u Różanej Reni znalazłam link do różanego walca, który przesłała jej Bogdzia. No i zatopiłam się dziś wieczorem w filmowych ogrodach na YT.

Tak w ogóle,to bardzo polecam zeszłorocznego Monty Dona z czteroodcinkowym serialem Secret History of The British Garden. Mamy rok Capability Browna, warto obejrzeć, potrzeba na to czterech godzin.

Edytuję, żeby wstawić link do pierwszego odcinka:

https://www.youtube.com/watch?v=pVyNq9d1Vno

A tu godzinny film o trzech ikonach angielskiego ogrodnictwa - Hidcote Manor, Mottisfont Abbey i Sissinghurst.

https://www.youtube.com/watch?v=IofrAwQVZqM

Na końcu lektor przeczytał piękny fragment wiersza Vity Sackville-West, właścicielki Sissinghurst.

“She walks in the loveliness she made,
Between the apple-blossom and the water.
She walks among the patterned pied brocade,
Each flower her son, and every tree her daughter.”

Wierszem nie umiem, ale to jest o tym, że ona idzie pośród piękna, które sama stworzyła, pomiędzy kiwtnącymi jabłoniami i wodą, spaceruje wśród pstrych, skrzących się wzorów, każdy kwiat to jej syn, a każde drzewo jest jej córką.

Każdy ogrodnik tak czasem ma.

hanka_andrus 22:24, 24 lut 2016

Dziękuję za linki, Gabrielo!
Czas jest rzeczą umowną. Jeżeli poświęciłaś na lekturę i relaks, to nie był to czas stracony. W weekend też siebie zatracę w tych ogrodach w takt różanego walca.