Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 19:48, 15 lut 2016

Tak jak mam trzy odmiany przebiśniegów, tak mam trzy odmiany oczara. A dziwne, bo przy dwóch była taka sama kartka, czyli że intermedia Pallida. Mogę porównać wszystkie na raz, bo z powodu wszechogarniającej wiosny, zakwitł już i trzeci krzew.
Widać różnice:
Najpóźniej kwitnący i najbardziej żołty, z czerwonym kolorem u nasady płatków.

A ten jest bladożółty i kwiaty mają rzadsze frędzelki:

A tu są kwiaty najwcześniej zakwitającego i mocno żółtego.

Widok ogólny, choć słabo widoczne te dwa z tyłu, by nie powiedzieć, że wcale.

Gdyby nie było u mnie tak mokro, to już bym coś poczyściła na rabatach, ale z drugiej strony normalne w połowie lutego to nie jest.

wyłażą narcyzy i iryski na liliowcowej.

I na koniec znowu przebiśniegi, bo teraz najpiękniejsze po oczarach, albo przed, jak kto woli.

roma2 20:02, 15 lut 2016

Dziękuję, za informacje o wermikulicie. A u Ciebie, cóż i oczary piękne i przebiśniegi. Czuję się jak osiołek, któremu w żłoby dano...
hanka_andrus 20:55, 15 lut 2016

U Gabrieli to i kilka żłobów by się znalazło. Co jedna odsłona to fajniejsza. Z tym, że każda ma swój urok! Czemu ja mam tak mało miejsca na chciejstwa? I tu dopiero człowiek osiołkiem się robi!
Kasiek 00:54, 16 lut 2016

Bardzo ladna przebisniegowa fotka
mira 08:37, 16 lut 2016

Niby luty a u Ciebie już czuć wiosnę i to nawet kolorowa - kusisz oczarami jeszcze się opieram

Luty normalny nie jest więc coś tam zrobiłam, chyba zima mroźna nie powróci tak mi się zdaje jak słyszę jak ptaki spiewają.

A teraz pytanie o titonię bo są nasiona w sklepie. Czy siałaś do gruntu czy sianie pikowanie.
Gruszka_na_w... 16:09, 16 lut 2016

Piękne te oczary )) We Wrocławiu widziałam kwitnącą forsycję. Mira ma rację- ptaszki zdecydowanie świergolą na wiosenną nutę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gabriela 21:39, 17 lut 2016

Marzenia spakowane w torebeczki z obrazkami. Moja ognista ma się wydłużyć o wiele metrów i plonac tymi czerwieniami i pomaranczami.

Te podobają mi się najbardziej.

Kuklik 12:34, 18 lut 2016

Pooglądałam piękną wiosnę... u mnie na razie tylko jeden kwiat ciemiernika
Chciałoby się już ruszyć w rabaty i czyścić, ale trochę strach. W mojej prognozie pogody jeszcze w połowie marca wróżą mrozy w nocy.
Pozdrawiam
Jana 22:29, 18 lut 2016

Gabrysiu pięne te oczary, zwłaszcza te ciemnożółte ale nic nie przebije tę fotkę skąpanych w deszczu przebiśniegów, zdjęcie na tapetę ps. nawet nie wiedziałam, że są różne odmiany
Jana 22:29, 18 lut 2016

zakupy super