Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 14:51, 06 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jak dobrze, że jesteś!
I że potrafisz tak pięknie opisywać miejsca, w których byłaś.
Oby 2017 był dla Ciebie równie obfity w nowe wrażenia, a sobie życzę, żeby Ciebie było więcej na forum.

No jak miło czytać takie słowa
Też sobie życzę więcej czasu na forum, ale słabo wychodzi. Jednak na nadmiar pracy nauczyłam się nie narzekać już dawno. Tylko chciałoby się utrzymać ten status kobiety renesansowej jednak, a tu przeszkody są.

W 2016 roku fajnym przeżyciem było zwiedzanie ogrodów Allhambry nocą, mniej ludzi, mniejszy tłok, tylko trochę za ciemno na zdjęcia.

Gabriela 14:55, 06 sty 2017

Gardenarium napisał(a)
Pooglądałam z uwagą i myślę...byłam tu, czy nie byłam Hania będzie lepiej wiedziała.

Jak się ogląda dużo ogrodów w krótkim czasie, dość podobnych stylistycznie, nie pamięta się co było w którym.
Dlatego jeszcze jedna rada z doświadczenia wynikająca dla wycieczkowiczów ogrodowych - maratony tygodniowe i dłuższe, z planem po 3 ogrody dziennie, są stanowczo za długie, najfajniejsze są wypady wyłącznie ogrodowe max 4 -5 dni, nie zdąży się człowiek zmęczyć i przesycić. A jak na dłużej to stosować system mieszany - raz odpoczywać, raz jechać.

Zapomniałam obrazka. Też holenderski, ale z prywatnego ogrodu nie do zwiedzania.

Gabriela 15:05, 06 sty 2017

Kasya napisał(a)
A kiedy lilaki w tym roku ?

No jak to kiedy Kasiu, jak będą kwitły, w Wojsławicach, to już postanowione. Więc do połowy maja, zależy od pogody. Nie ukrywam że przewodnicząca TML ma zaplanowany wyjazd na parę dni w pierwszej połowie maja, ale w Wojsławicach będzie na pewno, bez przewodniczącej przecież nie można.

Mam plik pt. TML 15 maja 2016

Gabriela 15:22, 06 sty 2017

alinak napisał(a)
Dość daleko musiałam wrócić w tył żeby zobaczyć co u ciebie w ogrodzie.
Natrafiłam na jesienną odsłonę okrągłej rabaty i powiem ci, że fantastyczny efekt.
W 2016 najbardziej radowałam się widokiem Aminka od ciebie . Tak mnie zachwycił, że w tym roku znowu posieję wśród traw.zebrałam nasiona dość późno żeby dobrze dojrzały.
Pozdrowienia noworoczne zostawiam.

Hej Alinko.
Okrągła rabata nawet parę dni temu jakoś wyglądała, dopiero teraz spadł u mnie "pierwszy śnieg".
Fakt, ostatnie zdjęcia były z października, ale jakoś nie było potem co pokazać.
Aminek cieszy, mam taką koncepcję, żeby go wymieszać w łanie z białym i różowym kosmosem, ale skąd wziąć niski kosmos, a na pewno taki jest, dowody niżej:

Sebek 15:27, 06 sty 2017

Bardzo podoba mi się Twoja motywacja do ogrodowych podróży Ja być może kiedyś do czysto ogrodowych wypadów powrócę, ale na razie... chcę się poplątać gdzie indziej
Gabriela 15:29, 06 sty 2017

Danusia napisała dwa artykuły o rojnikach i rozchodnikach i innych sukulentach, też widzę że modne są, wraca też moda na skalne ogrody, więc pokażę trochę z mojej dokumentacji zdjęciowej na ten temat, bo rojniki mam i lubię.
Są łatwe w uprawie niezwykle, ale u mnie wyciągają je namiętnie sroki, tylko pod dachem nie mają odwagi.

Mam od tego roku rojniki na krześle, razem z rozchodnikiem, ale go usunę, bo jest zbyt ekspansywny, stoi sobie jak widać teraz na tym mrozie...

a latem tak było

Mam też taki kamień z dziurą na wylot, jak do gry w kręgle i sobie w nim rosną rozetki

Kasya 15:39, 06 sty 2017

Gabriela napisał(a)

No jak to kiedy Kasiu, jak będą kwitły, w Wojsławicach, to już postanowione. Więc do połowy maja, zależy od pogody. Nie ukrywam że przewodnicząca TML ma zaplanowany wyjazd na parę dni w pierwszej połowie maja, ale w Wojsławicach będzie na pewno, bez przewodniczącej przecież nie można.

Mam plik pt. TML 15 maja 2016

czyli 13-14 maj w tym roku ? czy wczesniej ? jakis duzych przesunienc nie nalezy chyba zakladac...

bo Wojslawice to pewnie ciut wczesniej niz mazowsze ?

Ewa, Pszczółka moze sie wypowie ?
Kasya 15:40, 06 sty 2017

zdjecia wszystkie pochłonęłam i jeszcze bede wracac
Gabriela 16:04, 06 sty 2017

Mam też dwa dzbany z dziurami, w których są rojniki i rozchodniki, tu widać na jednym zdjęciu kwitnące.

Gabriela 16:34, 06 sty 2017

Są też sukulenty niezimujące, rosną w szklarence, a latem na polu.
Nawet w słoiku rosną, bardzo łatwo się ukorzeniają.
Myślę jednak że nie nadają się do płaskich kompozycji, bo się wyciągają i tworzą długie łodygi. Więc te obrazki czy wianki lepiej tworzyć z rojników.

Tu znalazłam instrukcję wykonania takich rojników w ramce, rzeczywiście prosta rzecz.

http://img.zszywka.pl/0/0056/w_8620/ogrod/obraz-z-rozchodnikami.jpg

A to są te moje niezimujące na polu sukulenty, nawet kwitną, ale po zakwitnięciu rozetki nie zamierają tak jak rojniki czy eonia.

W bardzo wielu ogrodach widziałam fajne kompozycje z sukulentami, więc to nie jest chwilowa moda.