Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 20:25, 14 sty 2017

paniprzyroda napisał(a)
Oko było bardzo spostrzegawcze Ceramikę i każdy inny materiał można oklejać serwetkami, trzeba tylko pomalować na samym początku primerem, a potem delikatnie szlifować. Do kupienia w sklepach z artykułami do deku. Ozdabiałam z powodzeniem w ten sposób ceramiczne, szklane wazony, ocynk. Czyli widziałaś srebrne bombki? Otrzymałam przesyłkę, od wtorku zabieram się za cd. zdobień

No oczywiście że widziałam, właśnie to chciałam robić. Primer... czy to jest to samo, czym malowałam plastikowe bombki przed naklejeniem serwetek i potem po naklejeniu. Bo myślałam, że tak samo się będzie dało.
Zdjęcie zaraz z komórki wkleję, tzn kuli i świecznika, mają być dwie pary.

paniprzyroda 21:00, 14 sty 2017

To nie to samo. Primer ( biały) do powierzchni gładkich to podkład, który zwiększa przyczepność farby i innych później nakładanych mediów.
Po kolei:
- odtłuścić porcelanę
- pomalować primerem (np.Stamperii, wystarczy Ci go np. 125ml ) za pomocą w miarę sztywnego, płaskiego pędzelka
- dobrać odcień farby podobny do koloru na kuli
- jak wyschnie primer wytapować farbą świecznik za pomocą gąbki, może być wycięte kółko z takiej od mycia naczyń, przykładasz miękką stroną i równomiernie nakładasz farbę, zrób próbę na czymś
- po dobrym wyschnięciu farby, nawet dopiero na drugi dzień, możesz kleić serwetki

A serwetki masz?

Gabriela 21:03, 14 sty 2017

Mam serwetki, podobne motywy, będę szarpać. Czy w sklepie to się nazywa primer?
No ale kula jest biała i ten świecznik też, nawet połysk mają podobny, więc po co mi farba?
100 pytań do. Nieogrodowych zresztą.
paniprzyroda 21:17, 14 sty 2017

Za nieogrodowe chyba się nam nie oberwie W sklepie primer. Jak pani uprzejma, to i na miejscu wytłumaczy Mam w Łodzi taki zaprzyjaźniony sklepik.
Bez primeru i farby nie próbowałam.
Jeżeli chcesz, aby serwetka wtopiła się w podłoże i świecznik był idealnie gładki w dotyku, to dwie warstwy farby na primer i kilkanaście przynajmniej lakieru, lub kilka lakieru i na koniec lakier szklący.
Trudno będzie przykleić serwetkę na śliskim podłożu. Jeżeli świecznik i kula są białe, to biała farba akrylowa, bez konieczności dobierania odcieni.
Basilikum 21:18, 14 sty 2017

oj z tych doniczek to by na pewno cos do domu przytachala sliczne sa

pokazesz swiecznik jak bedzie gotowy?
Gabriela 21:29, 14 sty 2017

Dzięki Pani Profesor. To do Marioli.

Izo, pytanie powinno brzmieć, nie czy pokażę świeczniki, tylko czy w tym roku je zrobię.
Te doniczki to Whichford Pottery, cudne i piekielnie drogie, te które widziałam na kontynencie, kosztowały ponad 40 euro za małe doniczki, a te duże grubo ponad 200 i więcej euro. Chyba w Anglii, skąd pochodzą są tańsze. Miałam ochotę, ale rozsądek wtedy zwyciężył, wybrałam rośliny, książki i inne gadżety ogródkowe.
Basilikum 21:42, 14 sty 2017

no ale jak zrobisz w tym czy w innym to pokaz
no i wlasciwie to musisz szybko zrobicbo zapomnisz instrukcji
To dobrze dojrzalam cene na ktorejs doniczce. Musze gdzies tu takie wyczaic w odpowiednio miejszej cenie
Agania 22:00, 14 sty 2017

Jak tam Twoje dzwony?....I bielenie rabarbaru, tylko u Ciebie o tym wyczytałam

Kibicuję i życzę postępów w dekoupage
Gabriela 23:00, 14 sty 2017

Basilikum napisał(a)
no ale jak zrobisz w tym czy w innym to pokaz
no i wlasciwie to musisz szybko zrobicbo zapomnisz instrukcji
To dobrze dojrzalam cene na ktorejs doniczce. Musze gdzies tu takie wyczaic w odpowiednio miejszej cenie

Może używane jakieś znajdziesz. A tu nam pozostaje włoska Deroma. Przyzwoita klasyka.
Gabriela 23:03, 14 sty 2017

Agania napisał(a)
Jak tam Twoje dzwony?....I bielenie rabarbaru, tylko u Ciebie o tym wyczytałam

Kibicuję i życzę postępów w dekoupage

Pedzenie rabarbaru to w marcu. Moje dzwony mrozu by nie wytrzymały.

A dekupaze zacznę mam nadzieję ale co do terminu sie nie mogę zobowiązać.