Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 17:28, 30 paź 2022

Monika83 napisał(a)
Bardzo prawdopodobne że od tego padła tobie jodła, bo skoro nie miała gdzie puścić korzenie. U mnie daglezja na śmieciach rośnie, odkryłam to robiąc nową rabatę, część grubej folii i butelek plastikowych udało mi się wykopać, reszta folii została bo korzenie w nią wrosły.

Ja usuwałam agro ale jeszcze przy jakimś kopaniu i przesadzaniu znajduję fragmenty. Nigdy więcej agro.
Nowa12 17:30, 30 paź 2022

olciamanolcia napisał(a)
U mnie jedyną trawą, która łapie rdzę jest trzcinnik Karl Foerster. Szybko startuje i szybko "rdzewieje" . na szczęście inne trawy rosnące wokół niego czyli rozplenice Moudry, Flamingo i miskanty Graziella niczego nie łapią. Dodatkowo mam je tak posadzone na rabacie ,że widać tylko pióropusze.

U mnie najbardziej zardzewiałe są śmiałki. Kiepsko wyglądają dość wcześnie w sezonie. Ale chciałam je sprawdzić w jednym miejscu. Teraz myślę o zastępstwie dla nich.
Nowa12 17:35, 30 paź 2022

Martka napisał(a)
Uśmiałam się z dziesiątej próby zakończenia sezonu co poradzić, gdy pogoda rozpieszcza?
Beton jest wkurzający, dzielnie walczyłaś. Nie do wiary, jak można „pozbyć się problemu na czyjejś działce”.
Pomysł na wymianę liliowców bardzo dobry.

Liliowce wymienię ale hakone podzielę wiosną. Stchórzyłam zwłaszcza że nawet po wiosennym podziale hakonki u mnie cały sezon się zbierają.
Pogoda sprzyja długdystansowym ogrodnikom .
Nawet 2 dodatkowe róże zamówiłam chociaż wcale nie planowałam . No masz ci los .
Rumianka 17:53, 30 paź 2022

Ale pięknie przebarwiony ogród, chciałoby się żeby to trwało i trwało. Do zamknięcia swojego sezonu już też parę razy się przymierzałam, ale skoro jeszcze taka fajna pogoda, to cieszę się tym co jest, bo później zima da w kość. Pozdrawiam
Rojodziejowa 18:03, 30 paź 2022

Nowa12 napisał(a)

Liliowce wymienię ale hakone podzielę wiosną. Stchórzyłam zwłaszcza że nawet po wiosennym podziale hakonki u mnie cały sezon się zbierają.
Pogoda sprzyja długdystansowym ogrodnikom .
Nawet 2 dodatkowe róże zamówiłam chociaż wcale nie planowałam . No masz ci los .

No właśnie mi drży palec nad przyciskiem „złóż zamówienie”
Pochwal się - jakie odmiany?
Nowa12 18:23, 30 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)

No właśnie mi drży palec nad przyciskiem „złóż zamówienie”
Pochwal się - jakie odmiany?

Takie, które od paru sezonów chodziły mi po głowie .
Bouquet Parfoit kupiłam pod nazwą Bonduelle. Muszę ją gdzieś wcisnąć . Chociaż wiem że wielka jest ale chciałabym też taką jedną konkretną różę mieć a nie tylko same maluchy. Angielki u mnie nie rosną zbyt duże.
A Rosomane Janon spodobała mi się u Ani z Dębowego a że to taki kameleon to chciałabym ją mieć w donicy. Może by sobie poradziła. Tanie teraz róże z gołym korzeniem to ciężko się oprzeć .
Nowa12 18:25, 30 paź 2022

Rumianka napisał(a)
Ale pięknie przebarwiony ogród, chciałoby się żeby to trwało i trwało. Do zamknięcia swojego sezonu już też parę razy się przymierzałam, ale skoro jeszcze taka fajna pogoda, to cieszę się tym co jest, bo później zima da w kość. Pozdrawiam

No właśnie . Nawet potrafiłam dzisiaj usiedzieć w ogrodzie a nie tylko ogarniać. Ale i tak trochę bylin powycinałam .
Nowa12 18:54, 30 paź 2022

Pastelle też już posadzone. Trafiły obok Piano. Byle się jakoś zgrały. W miarę .

Monika83 19:03, 30 paź 2022

Aga we Floribundzie zamawiałaś róże z gołym korzeniem? ładne sadzonki
Nowa12 19:42, 30 paź 2022

Monika83 napisał(a)
Aga we Floribundzie zamawiałaś róże z gołym korzeniem? ładne sadzonki

Pastelle od Hyżego a te dwie co w donicy to ze szkółki Rozaria. Pierwszy raz u nich zamawiałam ale bardzo ładne sadzonki przyszły i mocno ukorzenione. Z Floribundy rzadko miałam takie ładne egzemplarze. Ale wiadomo czas pokaże jaka będzie ich jakość.