Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 21:03, 30 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)

No tak, obie mają mocną barwę, ale chyba ten ciemniejszy fiolet zrobię tak jak pisałaś Caradonną

Widzę, że pilnujesz tych przygaszonych kolorów. Bardziej pasują do Twojej koncepcji. A byliny to zawsze można dosadzić na końcu jak już zobaczysz ostateczny efekt. Ja ostatnio niektóre róże co do których nie jestem pewna wsadzam do donic, jak mi się spodobają to trafiają na rabatę .
Nowa12 21:17, 30 paź 2022

Roocika napisał(a)

Czy to rozane? Pięknie wyglądają i jak kwitną o tej porze!

Tak. Rozanne. Jedyny taki niezmordowany zawodnik w kwitnieniu .
Rojodziejowa 21:27, 30 paź 2022

Nowa12 napisał(a)

Widzę, że pilnujesz tych przygaszonych kolorów. Bardziej pasują do Twojej koncepcji. A byliny to zawsze można dosadzić na końcu jak już zobaczysz ostateczny efekt. Ja ostatnio niektóre róże co do których nie jestem pewna wsadzam do donic, jak mi się spodobają to trafiają na rabatę .

To też jest super pomysł. Można wsadzić dopiero jak się jest pewnym miejsca, a nie tak na żywioł.
Nowa12 09:22, 31 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)

To też jest super pomysł. Można wsadzić dopiero jak się jest pewnym miejsca, a nie tak na żywioł.

Najgorsze w różach jest to, że nie można sadzić róży w miejsce po róży. A jak jakaś się nie sprawdzi to trzeba potem kombinować.
Helen 10:54, 31 paź 2022

Nowa12 napisał(a)

Najgorsze w różach jest to, że nie można sadzić róży w miejsce po róży. A jak jakaś się nie sprawdzi to trzeba potem kombinować.

Danusia pisała, że w ogrodach angielskich sadzą. Po wykopaniu starej róży, wkładają pudło z kartonu i w takim pojemniku sadzą nową różę. Karton, zanim się w ziemi rozłoży, zdąży odizolować patogeny ze starego krzaczka, które wyginą. Dla pewności pewnie bym jeszcze dół zlała jakimś p. grzybowym, ale pomysł mi się bardzo spodobał i kminię czy nie wyrzucić zbyt dużych i zbyt gęsto posadzonych krzaków 3 róż a posadzić tylko jedną.
Rojodziejowa 11:46, 31 paź 2022

Helen napisał(a)

Danusia pisała, że w ogrodach angielskich sadzą. Po wykopaniu starej róży, wkładają pudło z kartonu i w takim pojemniku sadzą nową różę. Karton, zanim się w ziemi rozłoży, zdąży odizolować patogeny ze starego krzaczka, które wyginą. Dla pewności pewnie bym jeszcze dół zlała jakimś p. grzybowym, ale pomysł mi się bardzo spodobał i kminię czy nie wyrzucić zbyt dużych i zbyt gęsto posadzonych krzaków 3 róż a posadzić tylko jedną.

Też o tym czytałam na grupie różanej. Ciekawe. Nie podejrzewałbym, że taki karton jest w stanie odizolować patogeny.
Nowa12 11:52, 31 paź 2022

Helen napisał(a)

Spróbowałam tak raz ze starą żółtą różą, która okropnie chorowała i postanowiłam ją wykopać jesienią. Wymieniłam dużo ziemi, odczekałam całą zimę. Na wiosnę posadziłam nową różę ale ponieważ nie miałam odpowiednio głębokiego a jednocześnie niezbyt szerokiego kartonu wyłożyłam dołek kilkoma warstwami grubych, papierowych toreb. Nasypałam nowej ziemi i posadziłam różę.
Róża rośnie mi bardzo marnie w tym miejscu. Nie wiem czy to przez te papiery czy moja metoda nic nie dała? Więc trochę zniechęciłam się do takich kombinowanych metod .
Nowa12 11:54, 31 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Też o tym czytałam na grupie różanej. Ciekawe. Nie podejrzewałbym, że taki karton jest w stanie odizolować patogeny.

Anglikom róże się udają więc pewnie mają przetestowaną tę metodę. Swoją drogą nie mogę zrozumieć dlaczego dotyczy to tylko róż.
Nowa12 20:38, 06 lis 2022

To już pewnie jedne z ostatnich fotek. Ale w końcu udało się wyjść na ogród i trochę poszwendać przy małych robótkach.
Żurawkom jeszcze chce się kwitnąć.

Nowa12 20:43, 06 lis 2022

Poczyściłam ogród z części bylin. Wymyłam budki lęgowe. Posprzątałam i umyłam duperelki ogrodowe, których nie zostawiam w ogrodzie na zimę. Ogarnęłam trochę liście.