Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 18:33, 13 kwi 2023

Ewa777 napisał(a)
Aga podziwiam Twój zapał i siły do prac w ogrodzie. Wertykulacji nigdy sama nie robiłam, ale trawę po wertykulacji grabię co roku. To jest bardzo ciężkie zajęcie. Jestem po nim zawsze wykończona.
Wertykulacja jeszcze mnie czeka w tym roku.

Mnie właśnie to grabienie po wertykulatorze dobiło bo starałam się jeszcze mocno wszystko wygrabić. A jak widać na zdjęciu to jest tylko część trawnika. Jakbym miała wszystko wertykulować to jeszcze bym potrzebowała 2-3 dni. To już za dużo dla mnie. To jest robota dla faceta. Z bólu rąk praktycznie nie spałam tej nocy więc w przyszłym roku to oleję. Trudno. Dzisiaj po robocie sypnęłam trochę nawozem bo zaczął padać deszcz.
Nowa12 18:41, 13 kwi 2023

Wczoraj przyszły supertunie. Ponieważ zamówiłam je pierwszy raz to od razu 4 kolory bo nie wiem, które mi się będą najbardziej podobać .
W tym roku je będę testować w donicach. Jak mi się spodobają może nawet gdzieś je w rabatę wkomponuję.
Muszelka 18:45, 13 kwi 2023

Nowa12 napisał(a)
Wczoraj przyszły supertunie. Ponieważ zamówiłam je pierwszy raz to od razu 4 kolory bo nie wiem, które mi się będą najbardziej podobać .
W tym roku je będę testować w donicach. Jak mi się spodobają może nawet gdzieś je w rabatę wkomponuję.

"Będzie pani zadowolona"! Bardzo!
Supertunie to fantastyczne kwiaty! Mocarze!
Bardzo łatwo je możesz rozmnożyć (gdy trochę się rozrosną).
Muszelka 18:53, 13 kwi 2023

Wiesz, jakie one są mocarze do rozmnażania? Wiesz, co zrobiła w tym roku muszelka? Nie uwierzysz. Sama nie wierzę, że to zrobiłam!

W ponad 30 st. upał (w środku lipca), w samo południe, oderwałam kawałki końcówek z kwitnących na tarasie supertunii (chyba licho mnie podkusiło!) i posadziłam je prosto do ziemi, w miejsce, gdzie słońce pali od rana do wieczora. I co? Listeczki ciut, ciut przywiędły, pod wieczór się rozprostowały, a rano sadzoneczki wesoło zakwitły nowymi kwiatkami! Bez korzonków! Te pojawiły się parę dni później.

Perz, by tego nie przeżył. Ale supertunia - tak!

Tak rozrosły się. Zdjęcie potem usunę.

Nowa12 19:23, 13 kwi 2023

Muszelka napisał(a)
Wiesz, jakie one są mocarze do rozmnażania? Wiesz, co zrobiła w tym roku muszelka? Nie uwierzysz. Sama nie wierzę, że to zrobiłam!

W ponad 30 st. upał (w środku lipca), w samo południe, oderwałam kawałki końcówek z kwitnących na tarasie supertunii (chyba licho mnie podkusiło!) i posadziłam je prosto do ziemi, w miejsce, gdzie słońce pali od rana do wieczora. I co? Listeczki ciut, ciut przywiędły, pod wieczór się rozprostowały, a rano sadzoneczki wesoło zakwitły nowymi kwiatkami! Bez korzonków! Te pojawiły się parę dni później.

Perz, by tego nie przeżył. Ale supertunia - tak!

Tak rozrosły się. Zdjęcie potem usunę.

Śliczności z cudną dziewczynką na pierwszym planie. Nie usuwaj bo u mnie jeszcze nie kwitną . A jakie miałaś kolorki? Które ci się najbardziej podobały i sprawdziły?
Dzięki za info. Ja nie mam jeszcze z nimi doświadczenia. Taka spóźniona ze wszysrkim jestem . Przeszłam już trochę różnych nasadzeń donicowych. Czas na supertunie.
Muszelka 19:28, 13 kwi 2023

Z prawej 'Fuchsia', z lewej 'Bubblegum'.

Nic im nie jest straszne! Ani upał, ani deszcz, ani wiatr.
No, mróz im tylko zaszkodzi

Najlepsze kwiaty na taras, jakie kiedykolwiek miałam.
An_na 19:32, 13 kwi 2023

Muszelka napisał(a)
Z prawej 'Fuchsia', z lewej 'Bubblegum'.

Nic im nie jest straszne! Ani upał, ani deszcz, ani wiatr.
No, mróz im tylko zaszkodzi

Najlepsze kwiaty na taras, jakie kiedykolwiek miałam.

Podpisuję się pod tym obiema łapkami
Wiolka5_7 19:45, 13 kwi 2023

A u nas pierwszy raz wertykulację dziś zrobił eM
Ja grabiłam jakieś resztki,bo kosz zebrał większość.

No ale ja mam 80 m2 ładnego trawnika ,więc poszło raz dwa

Wiaan 20:26, 13 kwi 2023

Będziesz zadowolona z supertunii, kocham surfinie a te są obłędne
Nowa12 20:28, 13 kwi 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
A u nas pierwszy raz wertykulację dziś zrobił eM
Ja grabiłam jakieś resztki,bo kosz zebrał większość.

No ale ja mam 80 m2 ładnego trawnika ,więc poszło raz dwa

Mi jakoś kosz za dużo nie zebrał. Mogłam go źle założyć . Wiecej zostawił na trawniku siana a dodatkowo dużo filcu grabiami wygrabiłam. Ale jestem zadowolona bo to naprawdę to bardzo potrzebna robota jak ma się tak brzydki trawnik. Jakbym miała tak ładny jak Twój to koże bym odpuściła ten zabieg .
A teraz podlewa nawóz deszczyk. Jutro też ma padać.