Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Adela 22:55, 27 sty 2019

I jeszcze odpowiedź na Twoje pytanie dotyczące ostróżek:
Kupowałam atramentową Misty Mauve. W kolorze lila przysłano mi pomyłkowo. Ale też są ładne.
Nowa12 23:06, 27 sty 2019

Adela napisał(a)
Agatko, musisz sobie przekalkulować, co Ci wypadnie korzystniej cenowo.
Może na początek zastanów się nad kostką wzdłuż ekobordów. Łatwiej będzie kosić trawę.
Zagospodarowanie przedpłocia zostawiłabym sobie na później. U siebie też dopiero będę sie nad tym zastanawiać.
Ważniejszy ogródek wokół domu.

Propozycja Danusi jest bardzo interesująca. Ale skoro boisz się wysokich drzew (jak i ja) datego na tle betonowego płotu radziłabym Ci posadzić tuje. Były by kontynuacją zywopłotu sąsiada. Szybko urosną, szczelnie przykryją i nie stwarzają kłopotu podczas cięcia.
Świerki serbskie wygladają pięknie. Mam kilka świerków serbskich i już się boję, jak sobie poradzę z ich cięciem.

Od strony sadu mam też nierówność terenu. Jesli mała by to być niewysoka skarpa, to proponuję nie tworzyć jej, lecz złagodzić teren maksymalnie.
Pozdrawiam

Bardzo Wam dziękuję Grażynko i Adelko za słuszne uwagi.
Dzięki Wam już jakaś koncepcja na to moje przedpłocie w głowie mi się urodziła . Oczywiście priorytetowy jest nasz ogród i tym się zajmiemy w pierwszej kolejności. A że planów w głowie jest sporo to zobaczymy na ile "rewolucji" mniejszych i większych starczy czasu.
Nie mogę doczekać się wiosny bo już mi się bardzo chce zielonego .
Tuje przy betonowym płocie to proste i oklepane rozwiązanie ale może w tym przypadku rzeczywiście najbardziej praktyczne. Większe drzewa zacznę powoli wprowadzać bo muszę się do nich przekonać. W tym roku na pewno coś wrzucę .

Nowa12 23:11, 27 sty 2019

Adela napisał(a)
I jeszcze odpowiedź na Twoje pytanie dotyczące ostróżek:
Kupowałam atramentową Misty Mauve. W kolorze lila przysłano mi pomyłkowo. Ale też są ładne.

Obie są śliczne. A że mam słabość do ostróżek to koniecznie muszę je zapamiętać.
gogo 01:12, 28 sty 2019

U mnie też za dużo planów, nie sądzę, żebym wszystkie zrobiła przed latem.
Chyba, że wiosna zacznie się np. w lutym
Nowa12 12:20, 01 lut 2019

gogo napisał(a)
U mnie też za dużo planów, nie sądzę, żebym wszystkie zrobiła przed latem.
Chyba, że wiosna zacznie się np. w lutym

Jutro u mnie ma być +9 więc prawie wiosna.
Miałam na razie nic nie kupować a już kupiłam na necie powojniki i wczoraj 2 róże. Normalnie muszę sobie po łapach dać .
A to wszystko dlatego, że zima trwa u nas za długo i człowiek nie może się już doczekać wiosny. To sobie chociaż kupi wiosnę zimą .
Od zeszłego roku szukam babskiego szpadelka - w sensie małego, zgrabnego dla kobiety. Widzieliście może coś takiego? Ja widziałam u sąsiadki ale nie pamiętała, gdzie go kupiła. A w sklepach nie znalazłam, tylko są takie pełnowymiarowe .
mikina34 13:03, 01 lut 2019

Cześć Agatko,
wpadłam z rewizyta i widzę, że u Ciebie to piękne pole do popisu, ale i dylematy projektowe będę podglądać, bo też chcę w tym roku zrobić rewolucje na rabatach, większość roślin upchana na maska na malej przestrzeni, mus dać im więcej oddechu
Nowa12 13:14, 01 lut 2019

mikina34 napisał(a)
Cześć Agatko,
wpadłam z rewizyta i widzę, że u Ciebie to piękne pole do popisu, ale i dylematy projektowe będę podglądać, bo też chcę w tym roku zrobić rewolucje na rabatach, większość roślin upchana na maska na malej przestrzeni, mus dać im więcej oddechu

Oj dylematów ogrodowych to ja mam mnóstwo a pomysłów na ich rozwiązanie jeszcze więcej . Kreślę tylko po kartkach i zmieniam scenariusz zdarzeń na ten rok. Począwszy od skorygowania linii rabat bo trochę nam krzywo wyszły .
anabuko1 15:31, 01 lut 2019

Bardzo ładne kompozycje donicowe
Fajnie że masz takie duże drzewa. To owocowe ?
Nowa12 19:48, 01 lut 2019

anabuko1 napisał(a)
Bardzo ładne kompozycje donicowe
Fajnie że masz takie duże drzewa. To owocowe ?

Tak. Owocowe. 7 śliw. Rodzą co 2 lata ale za to konkretnie w kiściach jak winogrona . Łamią im się wtedy gałezie - taka klęska urodzaju.
Mamy 5 gatunków. Zaczynają w czerwcu i kończą we wrześniu. Śliwki są pyszne ale jest ich tyle, że nie nadążamy zbierać i rozdawać . Czasem wolę te lata kiedy ich jest mało .
sierotka 21:11, 01 lut 2019

Piękny ogród spiro pracy ale efekty super