Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 18:49, 22 lut 2020

Magleska napisał(a)

Myślę, że w kwietniu przynajmniej mam taką nadzieję

Jest szansa, że magnolie będą w pełni kwitnienia wtedy, chyba jeszcze w tym okresie u mnie nie byłaś, a ja mam piękną wiosnę w podwórku

i judaszowiec i bzy w zeszłym roku w kwietniu cudnie kwitły

ale i nad rowem i na dużym ogrodzie już wtedy cieszy
sylwia_slomc... 19:06, 22 lut 2020

Anda napisał(a)

Tam przy wejściu, na drugiej, nowej rabacie wg mnie rzeczywiście z obwódką wyglądałoby to wspaniale.

A gdzie wiśnię tybetańską chcesz posadzić? Śliczne są z tą korą.

Aż mi się nie chce wierzyć, że nie wiesz, co posadzić, żeby kwitnienie mieć zapewnione na całe lato Masz już tak duże doświadczenie przecież

Właśnie wewnątrz tej obwódki tam na tej nowej rabacie przy wejściu do warsztaty myślę o tej wiśni, na jasnej ścianie ta kora będzie się ładnie odcinała nawet zimą zachwycając. Tak mi teraz do głowy bodziszki przyszły....
Chciałabym posadzić tak by pasowało do reszty, dawało efekt i nie trzeba się było narobic przy tym, bo dwie , lub trzy nowe rabaty to sporo dodatkowej pracy, a u mnie te rabaty nie są małe Doliczając tą nową wzdłuż stodoły to powiem Ci będzie duuuużo więcej pracy j
Jeszcze myślę o różach drobnokwiatowych, może the fairy....czasem mi się wysiewają same to by można było dać, z nimi mam robotę tylko wiosną, ale jak będą z tą wiśnią grały???

Ewa nie zauważyłaś, że lato mam w ogrodzie najsłabsze z kwitnieniem?
Anda 19:11, 22 lut 2020

Nie zauważyłam, przyznaję

Z bodziszkami nie ma roboty, tylko musiałabyś wybrać takie znoszące suszę i półcień pod koroną drzewa?

Zaraz zobaczę do mojej ściągi, jakie mam zapisane rośliny kwitnące do półcienia i znoszące suszę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 19:15, 22 lut 2020

Anda napisał(a)
Nie zauważyłam, przyznaję

Z bodziszkami nie ma roboty, tylko musiałabyś wybrać takie znoszące suszę i półcień pod koroną drzewa?

Zaraz zobaczę do mojej ściągi, jakie mam zapisane rośliny kwitnące do półcienia i znoszące suszę

Dzięki
Anda 19:24, 22 lut 2020

Zielony lipiec to też fenomen u mnie W wielu ogrodach tak jest. Wielu ogrodników właśnie o tym opowiada przy zwiedzaniu ich ogrodów.

Wyszukałam takie rośliny: Gaura oczywiście, Anthemis tinctoria, Agastache, Campanula Punctata, Coreopsis, Helenium, Kalimeris incisa, Lavatera olbia, Penstemon barbata ‚Coccineus’, Tanacetum parthenium, Saponaria officinalis 'Alba Plena'.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
BKosimkArt 19:33, 22 lut 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

O tą Ci chodzi???

To szachownica kostkowata

Nie, nie ta. Taka wysoka chyba koło mostku gdzieś..
pawel_snopek 19:39, 22 lut 2020

A może akantem podsadzic drzewo?
Twoje ciemierniki i floxy normalnie na 5 super kwitną
Magleska 19:43, 22 lut 2020

Sylwuś
a nie wysiały Ci się te ciemne ciemierniki -cudoooo
jakbyś ich za dużo miała -to ja jestem chętna -dziś u K...a widziałam sadzonki bladoróżowych po 30 zeta -drogo i niezbyt wielkie te sadzonki
nie mam żadnych ciemierników-kiedyś miałam 5 z biedry ,ale nie przetrwały niestety ….więc mam na nie chętkę
koniecznie muszę więcej wiosny wprowadzić do ogrodu ,bo mam słabą...

buziaki
sylwia_slomc... 19:52, 22 lut 2020

BKosimkArt napisał(a)

Nie, nie ta. Taka wysoka chyba koło mostku gdzieś..

A taka ciemna prawie czarna?
Korona cesarska, ale w zeszłym roku mi nie zakwitła nie wiem jak w tym będzie.
sylwia_slomc... 19:54, 22 lut 2020

pawel_snopek napisał(a)
A może akantem podsadzic drzewo?
Twoje ciemierniki i floxy normalnie na 5 super kwitną

Z akantem dopiero się zaprzyjaźniam na dużym ogrodzie, zobaczymy czy mu się u mnie spodoba