Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sierotka 21:24, 21 lut 2020

Ok
pawel_snopek 21:44, 21 lut 2020

A jak tam jest ze słońcem ? bo jak ta wiśnia ma ciemną korę to dałbym coś z jasnym liściem typu Funkie a jak jest sporo słońca to fajnie by wyglądał ognik kuntai tylko trzeba go przycinać np na niski żywopłot
sylwia_slomc... 21:53, 21 lut 2020

W tej chwili pełna południowa patelnia, ale nie wiem ile wisienka by robiła cienia, myślę o żywopłocie po obwodzie rabaty z cisa lub suchodrzewu i do środka coś chciałam pod wisienkę dać co by pasowało do nasadzeń w donicy z bali i to jednej i drugiej. Hosty mam obok koło rynny i jak zrobimy kojec dla psa za ścianą to przed kojcem też będą hosty. Nic mi się w podwórku od lata do jesiennych przebarwień nie dzieje kolorystycznie, no róże kwitną, ale one przy samym domu to mogłoby się coś tu zadziać od lata do zimy, ale co... to nie mam pomysłu
pawel_snopek 22:03, 21 lut 2020

Można jeszcze z trzmielina np blondy jest zimozielona i można przycinać
sylwia_slomc... 22:40, 21 lut 2020

Myślę, jeszcze mam trochę czasu na decyzję. W tym miejscu mam do przesadzenia clematisa i kopytnik, trzeba zdjąć trawę i dodać kompostu bo gruszka pewnie wszystko co dobre wyjadła
sylwia_slomc... 07:54, 22 lut 2020

Piękne słoneczko za oknem, miłego dnia wszystkim i do ogrodów
Magleska 08:11, 22 lut 2020

zacieram już rączki na dzisiejsze prace
Miłego również

ps. ciągle coś ulepszasz na lepsze-pewnie nie poznam Szmaragdowej,jak w końcu do Was dotrę
Iwonka 08:28, 22 lut 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Emuś potem marzł na dachu.
Tyle zdążył zrobić nim zamarzł i skończyły się podkładki

Ja w tym czasie troszkę się odźwigałam, ale ułożyłam wstępny plan nowej rabaty w podwórku na którą chyba przeniosę rodki co były utopione koło oczka, tam będzie zmiana, a one się męczą w tej ziemi co powódź naniosła. Może tu im będzie lepiej i nawiążą do tej rabaty z tyłu.

Przybijam piątkę z Emusiem, też mnie nieźle wywiało w czwartek Niby pogoda dobra na cięższe prace, ale w powietrzu jeszcze ziąb. Dziś słońce, niestety na razie koło zera. Może się nieco ociepli.
Pomysł z rodkami w podwórzu jest super. One wolą takie spokojne, zaciszne miejsca z większym cieniem. A słoneczka i tak trochę będzie bo drzewka macie prześwietlone.
Owocnej soboty życzę
BKosimkArt 08:29, 22 lut 2020

Sylwia, pamiętam że miałaś szachownicę taką piękną dużą, jaka to odmiana, pamietasz?
Urszulla 11:00, 22 lut 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
nóż do kantów się przydał
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/198/1985277/original.JPG[/img]
na razie tyle zrobione, jeszcze Emuś musi kanty wyprostować jutro, a ja trochę trawsko powyrywać bo wrosło daleko w rabatę

U Ciebie taki stan po powodzi a u mnie norma. Wiesz, nawet trawa tak nie wchodzi na rabatę szybko jak kurdybanek. Już nie daję sobie rady z nim i całkowicie mnie zniechęca. Już od zeszłego roku planuję opryski wokół rabat.

Niesamowicie Ci się sieją ciemierniki. Chyba mają fajne miejsce

Zerknęłam też ma nową planowaną rabatę. Kształt coś koło tego niezły i rodki bym tam widziała. Ale nie wiem kak warunki Cię puszczą.