Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:10, 22 cze 2020

Dokładnie.
basia3012 00:36, 23 cze 2020

Sylwia, tyle słów już padło o tym co Was spotkało. Również bardzo współczuję. Szkoda, tyle pracy na marne. Trzymajcie się.
AniazUroczyska 01:26, 23 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Madzia dawno nie pisałam nie było weny realizowałam się w ogrodzie twórczo, dziś mnie wzięło na poezję, choc to moje pisanie trudno poezją nazwać

" Poezja to chleb wiersza
Na niepogodę serca podany
Bo rośnie w nas wtedy człowiek
Aby się dzielić z innym sobą”

Mariposa 07:19, 23 cze 2020

Bałam się tu wejść wcześniej, nie znajduję słów. Bardzo współczuję.
W ubiegłym roku podziwiałam, jak udało się Wam podnieść po tym wszystkim, teraz też dacie radę. Ale rozumiem, jak to jest trudne, zwłaszcza, że nie wiadomo, co dalej. Nie umiem pomóc, doradzić, ale jestem z Tobą i przesyłam dobre myśli.
Też wierzę, że wszystko, co nas spotyka jest "po coś", tylko nie zawsze rozumiemy, co nam w ten sposób Najwyższy chce przekazać.
ElzbietaFranka 11:55, 23 cze 2020

Witam Sylwia

Pokaż chociaż że 2 foty na wątku jak to wszystko wygląda. Gorzej niż w zeszłym roku? Nie jestem na Fejsie i nie chce być bo to jak narkotyk.

Polska nie ma zbiorników retencyjnych ludzie co jakiś czas są zalewani a centralny port lotniczy w planie. Oczka wodne w budowie z kranu woda do nich. Ludzie nie mają studni.
Pomieszanie z poplątaniem.

Gminy nie mają pieniędzy bo najpierw wp... Swoje pieniadze w budowanie gimnazjów i modernizację teraz w reformę szkolnictwa. Moja Działka jest w gminie gdzie Wójt wziął pożyczkę 11 lat temu na budowę gimnazjum. Mieszczuchy się powprowadzaly szkoły były za ciasne. Jeszcze nie zdążyli spłacić pożyczki to zlikwidowali Gimnazja.
Wybudowali piękne przedszkole bo dzieci dużo to nie ma nauczycieli więc przedszkole puste bez dzieci.

Pozdrawiam

Pszczelarnia 12:22, 23 cze 2020

Mgduska napisał(a)

Mam inne doświadczenie - w moim mieście, po wielkiej powodzi to miasto (gmina) odbudowało wały. I powstało wiele inwestycji miejskich w zbiorniki retencyjne, czy przebudowę potoków.
Ale to nie miejsce na dyskusje.
Poruszyłam temat tylko dlatego, że po takich sytuacjach to gmina powinna główkować jak im zapobiegać w przyszłości.

Magdo od USTAWA
z dnia 20 lipca 2017 r.
Prawo wodne, nie zrobi tego gmina.
Mgduska 13:43, 23 cze 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Magdo od USTAWA
z dnia 20 lipca 2017 r.
Prawo wodne, nie zrobi tego gmina.

Ewo - nieprawda. Prawo wodne nie tylko nie zabrania, wręcz mówi o zadaniach samorządów w kwestii ochrony przed powodzią. I niektóre gminy to robią, uwierz mi
Ale pewnie innym gminom nie chce się zdobywać środków, najłatwiej zrzucić coś na kogoś i powiedzieć, że nie dali. Chcieć trzeba. A na gminę trzeba naciskać, grupowo.
Mgduska 14:04, 23 cze 2020

ps. Jest jeszcze specustawa powodziowa, która daje możliwość budowania w trybie nadzwyczajnym - także gminie i powiatowi.
Makusia 14:09, 23 cze 2020

Sylwio,
wyszukiwarka internetowa mi podpowiedziała, że masz Wiąza karłowego 'Jacqueline Hillier' ( Ulmus minor 'Jacqueline Hillier' ).
Czy zechciałabyś napisać o nim kilka słów? W jakich warunkach Ci rośnie, czy go przycinasz i w jakim okresie?
Urszulla 14:54, 23 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kochane Jesteście.
Wróciliśmy z ogrodu, trawnik z pod tej ilości mułu wylezie mam nadzieję, o ile nie będzie się po nim chodziło i robiło dziur bo buty zapadają się po kostki. Babcia już zdążyła się przespacerować i dziur narobić, a prosiłam wczoraj by nie wchodziła Z oczkiem jest nadzieja bo z kamieni na brzegu woda już zeszła i mułu nie zostawiła zobaczymy czy w samym oczku się wyklaruje czy nie, jak nie to trzeba będzie wylać i nalać świeżej, ale na to jest czas. Na pewno do czyszczenia z mułu teren wokół chatki, do środka chaty nie weszło więc jest dobrze, pomogły zabezpieczenia choć o tyle. W warzywniku namuliło, i trzeba będzie znowu ścieżki odkopywać i kamienna koło warzywnika też częściowo do naprawy. Na chwilę obecna najwięcej zamuliło rabaty nad rowem, ale łatwo będzie zebrać i kącik zadumy( z pola od sąsiada napłynęło sporo mułu) Tyle widzimy na razie, łąki kwietne leżą, ale z tym liczyliśmy się siejąc je tam, że tak może być. żal mi tylko pełnych maków chyba od Ani Anpi bo już kwitnąć zaczynały liczyłam, że zbiorę nasiona i sypnę w łące u góry i na rabatach, a teraz to nie wiem czy jeszcze jakieś nasiona będą

To bardzo optymistyczne
Może tym razem Wasza praca nie poszła na marne a wały ciągle musicie budować gdyby ta ziemia z wałów była bardziej uleżana i zwarta byłoby lepiej a tu wszystko świeże macie.
Trzymam kciuki bo bałam się że do Szmaragdowej nie wyszłaś.