Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

SylwiaBe 17:44, 22 cze 2020

O jezu, współczuję Ci Sylwia. Ja narzekam na ten deszcz od kilku dni, ale widzę, że nie mam na co narzekać, bo u Ciebie powódź
Magleska 19:41, 22 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Na fali życia płyniemy nie zawsze tam gdzie chcemy
Zranione serce, stargane marzenia
Kawałek nieba w piach się przemienia
Sypie przez palce
Utkwiło ziarenko w muszelce
I rani serce, w perłę przemienia
Nadzieja.... jedna chwila wszystko zmienia
Żyjemy
Znów bije serce
Znów rodzą się marzenia
Ucieczka w noc nic nie zmienia
Czas głowę unieść wysoko
Znów ujrzeć kawałek nieba
Co więcej trzeba
I świat malować zapachem, melodią drgać
Poszumem traw ukołysani
Przespać ten czas gdy mrok
By wstać wraz z kolorami
I sercem
Przepełnionym nowymi marzeniami

Masz talent Sylwuś ...…. pisz dalej wiersze ,bo za serce chwyta ………
sylwia_slomc... 19:43, 22 cze 2020

Kochane Jesteście.
Wróciliśmy z ogrodu, trawnik z pod tej ilości mułu wylezie mam nadzieję, o ile nie będzie się po nim chodziło i robiło dziur bo buty zapadają się po kostki. Babcia już zdążyła się przespacerować i dziur narobić, a prosiłam wczoraj by nie wchodziła Z oczkiem jest nadzieja bo z kamieni na brzegu woda już zeszła i mułu nie zostawiła zobaczymy czy w samym oczku się wyklaruje czy nie, jak nie to trzeba będzie wylać i nalać świeżej, ale na to jest czas. Na pewno do czyszczenia z mułu teren wokół chatki, do środka chaty nie weszło więc jest dobrze, pomogły zabezpieczenia choć o tyle. W warzywniku namuliło, i trzeba będzie znowu ścieżki odkopywać i kamienna koło warzywnika też częściowo do naprawy. Na chwilę obecna najwięcej zamuliło rabaty nad rowem, ale łatwo będzie zebrać i kącik zadumy( z pola od sąsiada napłynęło sporo mułu) Tyle widzimy na razie, łąki kwietne leżą, ale z tym liczyliśmy się siejąc je tam, że tak może być. żal mi tylko pełnych maków chyba od Ani Anpi bo już kwitnąć zaczynały liczyłam, że zbiorę nasiona i sypnę w łące u góry i na rabatach, a teraz to nie wiem czy jeszcze jakieś nasiona będą
sylwia_slomc... 19:51, 22 cze 2020

Magleska napisał(a)

Masz talent Sylwuś ...…. pisz dalej wiersze ,bo za serce chwyta ………

Madzia dawno nie pisałam nie było weny realizowałam się w ogrodzie twórczo, dziś mnie wzięło na poezję, choc to moje pisanie trudno poezją nazwać

To też dzisiejszy

Czy potrafisz ponieść mnie na ramionach?
Podźwignij z kolan, pomóż wstać
Wskaż drogę, która będzie moja
Drogowskaz wstaw, w kierunek pchnij
I podaj dłoń bym czuła się bezpiecznie Twoja
By ścieżki nie myliły kroku i łatwiej było żyć
Czy jeszcze chcesz tą drogą towarzyszyć mi?
Bo cel daleki, trudno iść
Nie błądzić jeszcze trudniej
Dwa bicia serc jak jedno serce biją
Za nami stos kamieni
Przed nami los....
Mgduska 19:55, 22 cze 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Magdo, w obecnej polityce tylko takie, które pozwolą zrealizować sen o potędze, czyli żeglugę śródlądową (zasilić wodą okresy niżu). Zmiana ukształtowania terenu na pewno by pomogła (wały) opóźnić spływ.

Tylko Wody Polskie mogą realizować politykę zabezpieczenia przed powodzią. Nie ma już innych instytucji. Gmina ma tylko Wydział Zarządzania Kryzysowego - to wszystko.

Mam inne doświadczenie - w moim mieście, po wielkiej powodzi to miasto (gmina) odbudowało wały. I powstało wiele inwestycji miejskich w zbiorniki retencyjne, czy przebudowę potoków.
Ale to nie miejsce na dyskusje.
Poruszyłam temat tylko dlatego, że po takich sytuacjach to gmina powinna główkować jak im zapobiegać w przyszłości.
Mgduska 19:57, 22 cze 2020

Anusia napisał(a)
Dzisiaj zajżałam do Ciebie. Bardzo współczuję.
To prawda co pisze Ewa Pszczelarnia. Wody Polskie realizują politykę przeciw powodziową ale pod kątem odbudowy żeglugi śródlądowej. Widać to na naszym terenie. Co prawda wybudowano nową stację pomp w Elblągu które zastąpiły dwie stare. Zmodernizowano trzy stacje w Sztutowie, Grochowie i Osłonce, które odwadniają teren. No ale to odwadnianie. Rowy czyszczone były hmm w latach 80-tych. Tutaj jak na razie nie ma odpowiedzialnych bo większość prac wykonują sami rolnicy, oczyszczają i pogłębiają je. Za to powstała Pętla Żuławska i mamy przekop Mierzei o tym ostatnim nie wypowiem się.

Dbałość o rów melioracyjny należy do właściciela terenu.
sylwia_slomc... 19:59, 22 cze 2020

Mgduska napisał(a)

Dbałość o rów melioracyjny należy do właściciela terenu.

No i ja zrobiłam co mogłam w sprawie mojego kawałka rowu
Mgduska 20:06, 22 cze 2020

Wiem Sylwuś, tym bardziej Wam współczuję
Tak na marginesie - myślisz, że na całej długości ten rów jest tak zadbany jak u Was?
sylwia_slomc... 20:20, 22 cze 2020

Na całej długości to jest zadbany jak gminę pismami o pogłębienie bombarduję, mniej więcej pogłębiają raz na pięć lat, a tak to chwasty rosną Jeszcze w ubiegłym tygodniu eMuś wszedł i wykosił u sąsiadki za nami bo to staruszka i sama tego nie zrobi.
Mgduska 20:26, 22 cze 2020

Robicie co możecie