Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

ryska 12:21, 28 sie 2020

Też myślałam, że mam karczownika ale okazało się, że pod strumykiem legowisko zrobiły sobie szczury wędrowne.
Użyłam trutki, bo jednak ciężko dla mnie żyć w permakulturze z tymi stworami.
I jako ciekawostka zdychały wg hierarchii.
Wczoraj jako ostatniego znalazłam wypasionego przywódcę.
Powodzenia Sylwia i zdrowia
Roocika 14:39, 28 sie 2020

Sylwiu nadrobiłam nowe zdjęcia, Twój ogród jest niesamowicie zmienny i to jest piękne. Nigdy nie jest tak samo. To jest ogromna przewaga ogrodów liściastych nad iglastymi
Karczownika ogromnie współczuję, ale jak zjadł trutki to za kilka dni powinien paść...
U mnie wciąż coś ryje, nornice, krety, ślimaki wykopuję grubasy-golasy w ziemi pochowane przy pieleniu...

Chciałabym tak umieć komponować rośliny jak Ty...
Edit. I ta hortensja vanilla frise, no muszę dla niej znaleźć miejsce Śliczna jest z tym różowym rumieńcem
sylwia_slomc... 15:42, 28 sie 2020

popcorn napisał(a)

jej! bardzo nie-dziękuję!!! czym się mogę odwdzięczyć? sadzonki warzyw miałam Ci podrzucić ale nie ruszamy się z domu wcale, z astmatykiem strach...
po kalafiorach już dawno, ale kapusty są
może się uda na jesieni?
Buziaki!

Też głównie siedzę w domu bo ja też astmatykWidzisz, ze i tak nic by z tych warzyw pewnie nie było bo mi się karczownik do warzywnika wtranżolił Ale nabyłam dziś w naszym rolniczym kostki na karczownika, nakarmię go hojnie a co
Teraz i tak najbardziej nam żal gunnery, bo to roślina już warta trochę kasy, a on ją może załatwić Nie wspominając o tym ile nas pracy w sezonie kosztuje ta królewna ogrodowa.
sylwia_slomc... 15:44, 28 sie 2020

ryska napisał(a)
Też myślałam, że mam karczownika ale okazało się, że pod strumykiem legowisko zrobiły sobie szczury wędrowne.
Użyłam trutki, bo jednak ciężko dla mnie żyć w permakulturze z tymi stworami.
I jako ciekawostka zdychały wg hierarchii.
Wczoraj jako ostatniego znalazłam wypasionego przywódcę.
Powodzenia Sylwia i zdrowia

Reniu nabyłam dziś trutkę w kostkach pisze, że na karczownika i podobno rolnicy używają u nas, mam nadzieję, że go załatwię bo inaczej to on mi ogród załatwi Jestem pro zwierzęca.......ale chyba jednak nie do tego stopnia by z nim dzielić się ogrodem i roślinami
sylwia_slomc... 15:48, 28 sie 2020

Roocika napisał(a)
Sylwiu nadrobiłam nowe zdjęcia, Twój ogród jest niesamowicie zmienny i to jest piękne. Nigdy nie jest tak samo. To jest ogromna przewaga ogrodów liściastych nad iglastymi
Karczownika ogromnie współczuję, ale jak zjadł trutki to za kilka dni powinien paść...
U mnie wciąż coś ryje, nornice, krety, ślimaki wykopuję grubasy-golasy w ziemi pochowane przy pieleniu...

Chciałabym tak umieć komponować rośliny jak Ty...
Edit. I ta hortensja vanilla frise, no muszę dla niej znaleźć miejsce Śliczna jest z tym różowym rumieńcem

Asiu u mnie rośliny posadzone tak jak miałam miejsce i gdzie mi akurat pasowało to co zdobyłam. Ja nie koniecznie mam ogród tylko z roślin które lubię lub chciałam mieć Przy moim areale było to niemożliwe Brałam co się trafiło okazyjnie i sadziłam te maleństwa, teraz jak porosły to sporo jest za gęsto, ale trudno, co wygra to zostanie jak w naturze
Mala_Mi 17:59, 28 sie 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Klimatycznie
sylwia_slomc... 18:28, 28 sie 2020

Ale miały mieć wysokość pół metra niższą, porosły giganty
Urszulla 19:43, 28 sie 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Basiu sama jestem zaskoczona ta ilościa pączków przy powtórnym kwitnieniu, bo do tej pory powtarzały, ale raczej słabo. Może to przyczyna obornika granulowanego co dostały wiosną, a może większej ilości opadów w tym sezonie....
Zaraz idę do Ciebie

Na pewno im opady pomogły
Śliczne róże, dwie czy trzy jak dalie.

sylwia_slomc... 21:10, 28 sie 2020

Też tak myślę choć u nas od czterech tygodni posucha, wyprażyło, wywiało i sucho jak pieprz. Podlewamy i czekamy deszczu....tylko takiego normalnego...
andzia458 21:50, 28 sie 2020

Nie padało u Was tak, żeby podlało dobrze? Szkoda, że deszczyk Was omija.
Ręczne podlewanie przy takiej powierzchni to naprawdę ciężka praca.