Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Waclaw 22:03, 06 paź 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Danusiu my wszystko ręcznie , w systemie gospodarczym, bez takiego rozmachu jak u Was, ale staramy się jak umiemyEmuś pracuje ja trzeci rok nie, wcześniej też własna działalność , to wiesz jak to wyglada bo Sama masz( zdrowie zmusiło, renty nie dostałam)My razem też głównie w soboty, niedziele są do odpoczynku dla nas. W tygodniu ja popołudniami, Emuś wieczorkiem do ogrodu przychodzi, głównie coś skosićJa plewię, przycinam, sadzę co drobne( byliny głównie) do sadzenia drzew Emuś musi być bo lubimy drzewa sadzić razem, a On musi wiedzieć gdzie ma podlewać i żeby nie skosiłSynuś starszy pracuje, już wyleciał z gniazda, Młodszy się uczy jeszcze w tygodniu go praktycznie w domu nie ma. Tak sobie działamy razem ile możemy i ile sił starcza

Ważne, że razem
sylwia_slomc... 22:06, 06 paź 2020

Roocika napisał(a)
Sylwia śliczny Twój ogródek... zazdroszczę chęci do działań.
Mnie chyba przytłoczyło. Wydaje mi się, że u mnie nigdy nie będzie ładnie nie mam tyle czasu ile potrzeba i siły i naszło mnie, że po co mi to wszystko

Ej głowa do góry, wiesz ile czasu ja czekałam, żeby było jak jest? 6 lat Będziesz mieć ładnie tylko trzeba dobrać rośliny do stanowiska
sylwia_slomc... 22:07, 06 paź 2020

Waclaw napisał(a)

Takie wskazówki uwielbiam

No i się jeszcze Komuś przydały Fajnie jak inni korzystają z naszych doświadczeńCzekam na fotki u Ciebie Wacławie
Magara 22:43, 06 paź 2020

Magara, ale nie Tylko Ty czytasz forum, może czytać ktoś kto nie wie jeszcze

Sylwia, tysiąc procent racji masz
ElzbietaFranka 23:31, 06 paź 2020

Mgduska napisał(a)

Jest to jakiś pomysł, tylko że mi się marzy taki parasol z jabłoni, a zmieści się tylko jeden

Jak wyglądają i jak trzeba przycinać aby uzyskać efekt parasola to trzeba pojechać do Grójca tam całe sądy w parasolach
ElzbietaFranka 23:39, 06 paź 2020

Roocika napisał(a)
Sylwia śliczny Twój ogródek... zazdroszczę chęci do działań.
Mnie chyba przytłoczyło. Wydaje mi się, że u mnie nigdy nie będzie ładnie nie mam tyle czasu ile potrzeba i siły i naszło mnie, że po co mi to wszystko

Asia co ty piszesz za glupoty. Masz bakcyla ogrodnika czy nie. Jeszcze będziesz sie śmiać ze wszystkich niepowodzeń sadz i czekaj jak nie rośnie to przesadzaj w inne miejsce. I obmyślaj plany. Zimą odpocznij i na wiosnę do dzieła.
Każdy ma swój ogród każdy jest inny. Nie możesz mieć wszystkiego od wszystkich w swoim ogrodzie planuj tak abyś była zadowolona z twojego powstałego dzieła

No nie Sylwia?
Mgduska 08:23, 07 paź 2020

Przemyśl ten parasol z jabłoni, bo jeśli to jabłoń owocowa, to mogę Ci od razu powiedzieć, że co wiosnę masę wilków trzeba będzie wycinać. Ta moja jabłoń w donicy w podwórku jest właśnie tak prowadzona w parasol, wiem co mówię
tak przycięta w lutym, na zdjęciu tak nie widać ,a le góra jest prawie na płasko cięta, a zdjęcie robione z dołu donicy

wypuszcza same pionowe gałęzie, to wilki do wycinki znowu wiosną.

Chyba, że masz jabłoń ozdobną o formie płaczącej, to inna bajka

Na razie w ogóle nie mam jabłoni!
Właśnie marzy mi się, żeby mieć Raz mieliśmy, ale prawie nie rosła, tzn. z roku na rok się uwsteczniała, a potem na skutek jakiś działań została złamana (to nie ja). Oj, dziewczyny, chyba nie wiecie co to jest mieć naprawdę kiepską ziemię - co tu mówić o przycinaniu, kiedy potrzeba paru lat, żeby drzewko się ukorzeniło i w ogóle zaczęło rosnąć...Dlatego w tej górnej części mam naturalny las....
anabuko1 09:58, 07 paź 2020

Jeszcze Was astrową pomęczę, bo dziś po ulewie leży

Ale pięknie marcinkowo, barwnie..no ślicznie.
Jak do tej pory jesień jest piękna.
sylwia_slomc... 11:02, 07 paź 2020

Magara napisał(a)

Sylwia, tysiąc procent racji masz
sylwia_slomc... 11:03, 07 paź 2020

ElzbietaFranka napisał(a)

Jak wyglądają i jak trzeba przycinać aby uzyskać efekt parasola to trzeba pojechać do Grójca tam całe sądy w parasolach
Pewnie by trzeba ciąć dwa razy w roku, latem też, ja nie mam czasu na to w sezonie