Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:30, 07 lip 2021

Gosialuk napisał(a)
Obowiązku nie ma, ale o ile trudniej jest utrzymać rów w należytym porządku. A jak rolnicy sadzą to wiem.

No właśnie
sylwia_slomc... 21:36, 07 lip 2021

kasiek napisał(a)
Kurcze ale to wszystko sie piętrzy, życzę Wam tylko by na innych płaszczyznach życiowych było łatwiej i juz nic się nie dołożyło...

Kasiu niestety dołożyło się znowu Lara wczoraj zapuchła całą połową pyska i szyi dziś byłyśmy robić badania morfologia idealna biochemia też jedynie po kuracjach antybiotykowych płytek ma ciut mniej, ale to normalne w tej sytuacji. Było podejrzenie ponownie ślinianki, ale badania temu przeczą, amylazy w normie, a byłoby kilka tysięcy. jeszcze nas czekają usg, rtg i punkcja i histopatologia, ale już wet dzisiaj dwa razy wyraził się do swojego pomocnika po cichutku, że obawia się guza. Bidniusia taka, znowu nie je z wagi leci....
Sterydy i antybiotyk, a do tej pory ani troszkę nie sklęsło, a powinno szybciutko się obkurczać tak wet powiedział bo steryd mocny. Dwa lata temu jak nas zalało to Ona ratowała mnie przed deprecha, a teraz ja musze Ja ratować o ile będzie nadzieja, że nie będzie Się męczyć...
Gosialuk 22:44, 07 lip 2021

Oj. Przykro bardzo. Zwaliło się na Was dużo kłopotów. Trzymam kciuki za Larę.
Urszulla 09:52, 08 lip 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasiu niestety dołożyło się znowu Lara wczoraj zapuchła całą połową pyska i szyi dziś byłyśmy robić badania morfologia idealna biochemia też jedynie po kuracjach antybiotykowych płytek ma ciut mniej, ale to normalne w tej sytuacji. Było podejrzenie ponownie ślinianki, ale badania temu przeczą, amylazy w normie, a byłoby kilka tysięcy. jeszcze nas czekają usg, rtg i punkcja i histopatologia, ale już wet dzisiaj dwa razy wyraził się do swojego pomocnika po cichutku, że obawia się guza. Bidniusia taka, znowu nie je z wagi leci....
Sterydy i antybiotyk, a do tej pory ani troszkę nie sklęsło, a powinno szybciutko się obkurczać tak wet powiedział bo steryd mocny. Dwa lata temu jak nas zalało to Ona ratowała mnie przed deprecha, a teraz ja musze Ja ratować o ile będzie nadzieja, że nie będzie Się męczyć...

A nie ugryzło ją coś, może szerszeń...a jak woliera, bo jakoś cicho o Twoich wspaniałościach w ogrodzie.
Roocika 10:01, 08 lip 2021

Sylwia, współczuję tej sytuacji, potrafię sobie wyobrazić jak się czujesz.
Co do rowu, u nas jest ciek wodny, który leży na terenie należącym do skarbu państwa i zarządzaja nim wody polskie. Kiedyś szukałam kto odpowiada za czyszczenie i znalazłam, że właściciel terenu sąsiadującego.
W rzeczywistości nikt o tym nie wie i każdy się tylko wkurza, że nikt nie czyści... Nawet gmina ma gdzieś czyszczenie przepustów. Może u was też tak jest?
U nas jak dotąd raz wylała rzeczka, głównie z powodu przepustu o zbyt małej średnicy ale woda się u nas nie wylała, tylko niżej na drogę i do sąsiadki.
Mam nadzieję, że psica dojdzie do siebie. Też pomyślałam, że może jakiś owad ją ukąsił.
sylwia_slomc... 10:36, 08 lip 2021

Gosialuk napisał(a)
Oj. Przykro bardzo. Zwaliło się na Was dużo kłopotów. Trzymam kciuki za Larę.

Czasem tak jest, że grunt pod nogami się zapada, ale trzeba się tej nici uchwycić, że przyjdzie lepsze .....tylko kiedy....?
sylwia_slomc... 10:38, 08 lip 2021

Urszulla napisał(a)

A nie ugryzło ją coś, może szerszeń...a jak woliera, bo jakoś cicho o Twoich wspaniałościach w ogrodzie.

chciałabym, ale to już wykluczone było za pierwszym razem, niestety po sterydach nie klęśnie nadal opuchnięta Ula nie mam weny do fotek, ani robienia, ani wrzucania, kiedyś robiłam 800 tygodniowo, a teraz prawie nie robię..... eMuś dziś aparat z naprawy odbiera, może zacznę o ile naprawili.
sylwia_slomc... 10:42, 08 lip 2021

Roocika napisał(a)
Sylwia, współczuję tej sytuacji, potrafię sobie wyobrazić jak się czujesz.
Co do rowu, u nas jest ciek wodny, który leży na terenie należącym do skarbu państwa i zarządzaja nim wody polskie. Kiedyś szukałam kto odpowiada za czyszczenie i znalazłam, że właściciel terenu sąsiadującego.
W rzeczywistości nikt o tym nie wie i każdy się tylko wkurza, że nikt nie czyści... Nawet gmina ma gdzieś czyszczenie przepustów. Może u was też tak jest?
U nas jak dotąd raz wylała rzeczka, głównie z powodu przepustu o zbyt małej średnicy ale woda się u nas nie wylała, tylko niżej na drogę i do sąsiadki.
Mam nadzieję, że psica dojdzie do siebie. Też pomyślałam, że może jakiś owad ją ukąsił.

Te Wody Polskie to tylko zamieszanie wprowadziły nic więcej, wcześniej było wiadomo jak się sprawy mają, teraz jeden na drugiego spycha odpowiedzialność...i zasłania się brakiem środków.
To nie ukąszenie owada.
Alija 10:49, 08 lip 2021

Sylwia! Bardzo mi przykro z powodu Lary, mam nadzieję, że szybko wróci do zdrowia. Nie dość, że macie tyle problemów, to jeszcze i to.
Moja babcia mówiła "jak cienko, to się rwie", stare powiedzenie, ale nieraz już przekonałam się, że w starych przysłowiach jest wiele prawdy.
Trzymaj się, w końcu musi być lepiej. A jak tam Klarcia?
Mirka 12:31, 08 lip 2021

Sylwia mam od zeszłego roku Śliwę Wiśniowa Nigra była ładna choć miała jeden patyczek. Wiosną ładnie ruszyła a wczoraj patrzę a ona ma oklapnięte liście takie jak by zwiędłe opadające w dół. Co jej może być ?