Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

AnnaCh 19:00, 11 mar 2019

O matko współczuję, u mnie nie było aż tak okropnie jak u Ciebie, a i tak te dwie noce ledwo spałam Najważniejsze, że wszyscy cali i zdrowi. W mojej okolicy ok. 10 lat temu przeszła trąba powietrzna przez jedną z miejscowości, żal było patrzeć później, domy wyglądały jak po wojnie, jak ktoś miał starszy dom to mu "tylko" dach odleciał, w tych nowych, gdzie dachy są powiązane ze stropami pozrywało wszystko. Mojej koleżance z pracy też uszkodziło dom w budowie jeszcze... Okropne takie anomalia, trzymaj się i prześpij może trochę w dzień.
sylwia_slomc... 19:01, 11 mar 2019

mira napisał(a)

Sylwia ja tak samo - po raz pierwszy w życiu żałowałam, że nie mam piwnicy - myśli strachliwe były o spanie mowy nie było - dziś ma być podobnie ale może nie az tak - domy okoliczne stoją i budowy też na szczęście ale ja straty w ogrodzie mam ...tak to jest

Mireczko okropnie było Przykro mi, że straty masz, ja też, ale mogły byc o wiele większe, rolnikom pozabierało całe tunele foliowe, a już zasadzone były, nie maja jak założyc nowej folii bo połamało rurki i wiatr nie pozwala naciągnąć, z tego żyją, kupę kasy zainwestowali w uprawę i same straty już mają
sylwia_slomc... 19:01, 11 mar 2019

jolanka napisał(a)
Sylwia, współczuję Czytam u wielu osób, że pogoda dawała się we znaki. Oby już na tym się skończyło

Jeszcze podobno dzisiejsza noc
sylwia_slomc... 19:02, 11 mar 2019

sierotka napisał(a)
Sylwuś tez wspolczuję eh pogoda tez w Anglii taka wieje ostro .
Może w dolinie nie ma szkód bądź dobrej myśli .
U nas wieje ale umiarkowanie mimo wszystko .

Straty są, ale w porównaniu do strat sąsiadów to ja mam niewielkie.
sylwia_slomc... 19:04, 11 mar 2019

Magleska napisał(a)
Sylwuś ..... u mnie też okropnie .....u sąsiada dach uszkodziło ,sprawdzałam mój - na szczęście nic się nie stało ......
Powywracało doniczki i przewróciło stojak do ogniska ,wiec na szczęście żadne straty .....ale boję się ,bo ta noc tez ma być taka teraz gradem wali

A jak u Ciebie ? Mam nadzieję ,że nie ma zniszczeń - mocno trzymam kciuki .....

Są ale mniejsze niż myślałam. Z takimi sobie poradzimy. Tylko koszty znowu.

Teraz myślę czy u nas stojak nad ogniskiem stoi, jakoś nie zauważyłam
sylwia_slomc... 19:10, 11 mar 2019

AnnaCh napisał(a)
O matko współczuję, u mnie nie było aż tak okropnie jak u Ciebie, a i tak te dwie noce ledwo spałam Najważniejsze, że wszyscy cali i zdrowi. W mojej okolicy ok. 10 lat temu przeszła trąba powietrzna przez jedną z miejscowości, żal było patrzeć później, domy wyglądały jak po wojnie, jak ktoś miał starszy dom to mu "tylko" dach odleciał, w tych nowych, gdzie dachy są powiązane ze stropami pozrywało wszystko. Mojej koleżance z pracy też uszkodziło dom w budowie jeszcze... Okropne takie anomalia, trzymaj się i prześpij może trochę w dzień.

Aniu ciężko wyrzucić z głowy to co było w nocy. Ostatni raz tak się bałam w 2013 kiedy przyszła ściana gradu z porywistym wiatrem i w ciągu pół godziny zmiotło wszystko.wtedy też o piwnicy mysleliśmy i dopiero dzisiaj, dom mamy w miarę nowy bo 20 letni, grube ściany murowane z pustaków ceramicznych i hasiowych między nimi styropian, na zewnątrz podwójne docieplenie styropianem i elewacja, a drżał cały dom
kasiek 19:14, 11 mar 2019

Na prognozach widze że wiatr dziś ma być mniejszy niż wczoraj - oby, bo jestem już mocno zmęczona, dziś miałam kłopot z matematyką Darci...

najważniejsze że domek stoi, znaczy że dobrze zakotwiony
sylwia_slomc... 19:16, 11 mar 2019

kasiek napisał(a)
Na prognozach widze że wiatr dziś ma być mniejszy niż wczoraj - oby, bo jestem już mocno zmęczona, dziś miałam kłopot z matematyką Darci...

najważniejsze że domek stoi, znaczy że dobrze zakotwiony

Gdyby nie kotwy to bym pewnie desek w dugiej miejscowości szukac musiała, do nas przyleciały kawałki saidingu czyjegoś, z daleka musiały lecieć bo w najbliższej okolicy nie ma nikt.
greg66 19:20, 11 mar 2019

Sylwio trzymaj się.
U mnie też już dwie noce ledwie przespane ale to ze względu na dach i 20 metrowe sosny wokół domu.
No cóż, polityka świata wobec naszej planety jest swoiście rabunkowa i nastawiona tylko na zysk, cierpią inni chociażby przez takie wichry.
sylwia_slomc... 19:27, 11 mar 2019

greg66 napisał(a)
Sylwio trzymaj się.
U mnie też już dwie noce ledwie przespane ale to ze względu na dach i 20 metrowe sosny wokół domu.
No cóż, polityka świata wobec naszej planety jest swoiście rabunkowa i nastawiona tylko na zysk, cierpią inni chociażby przez takie wichry.

Grzesiu ja truchlałam, o orzecha sąsiada, czy go nie położy, ale na szczęście liści jeszcze nie ma to mniejszy opór wiatrom stawia. Spore drzewa blisko budynków to problem, ale i troche jednak osłaniaja przed wiatrem, u nas przestrzeń otwarta i wiatry nabieraja takiego pędu.....
Jednak w ogrodzie tujki choć jeszcze niewiele wyższe ode mnie to już troszkę hamuja wiatr.