Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:13, 11 mar 2019

makadamia napisał(a)
Żyjemy. Co mamy nie żyć.
Ta wichura może wszystkie szyszki nam ze świerków poobrywała, bo już nie mam cierpliwości ich sprzątać

Asia pozytywy nawet w wichurze znalazła
sylwia_slomc... 10:14, 11 mar 2019

zszywka napisał(a)
U mnie świerk nie wytrzymał, wyłamał się i położył na płocie strażacy od 3 h walczą

Śnieg również pada, straszny przestrzał się zrobił i dziwnie bez tego świerka

Współczuję bardzo
Kociamama 10:39, 11 mar 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasiu ja myślałam poważnie nad zejściem do piwnicy, były momenty gdy łóżko mi w pokoju drgało bo drgał cały budynek. Zrzuciło kilka dachówek, otwarłookno na strychu wyrywając wszystkie uszczelki, antena zagrażała wybiciem okien w kuchni tym razem, nie mam pojęcia jak w ogrodzie, jeszcze nie mam odwagi przy tym wichrze przez górę iść, a obawy mam ogromne co zastanę
Było dwukrotnie gorzej niż poprzedniej nocy, do pokoju oknem woda mi się lała(Strych pewnie też zalany....chyba, że membrana wodę odprowadziła....

Strach czytać, a co dopiero przeżyć
kasiek 11:02, 11 mar 2019

Jesssu, tak cos czułam że miałaś ciężką noc skoro nie ma Cię na forum - przytulam mocno i śle pozytywne myśli. Najważniejsze że Wam nic się nie stało.
Trzymam kciuki za ogród, musi byc dobrze. A jak babcia noc przetrwała?
mira 12:13, 11 mar 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasiu ja myślałam poważnie nad zejściem do piwnicy,

Sylwia ja tak samo - po raz pierwszy w życiu żałowałam, że nie mam piwnicy - myśli strachliwe były o spanie mowy nie było - dziś ma być podobnie ale może nie az tak - domy okoliczne stoją i budowy też na szczęście ale ja straty w ogrodzie mam ...tak to jest
jolanka 14:13, 11 mar 2019

Sylwia, współczuję Czytam u wielu osób, że pogoda dawała się we znaki. Oby już na tym się skończyło
sierotka 14:51, 11 mar 2019

Sylwuś tez wspolczuję eh pogoda tez w Anglii taka wieje ostro .
Może w dolinie nie ma szkód bądź dobrej myśli .
U nas wieje ale umiarkowanie mimo wszystko .
Magleska 16:40, 11 mar 2019

Sylwuś ..... u mnie też okropnie .....u sąsiada dach uszkodziło ,sprawdzałam mój - na szczęście nic się nie stało ......
Powywracało doniczki i przewróciło stojak do ogniska ,wiec na szczęście żadne straty .....ale boję się ,bo ta noc tez ma być taka teraz gradem wali

A jak u Ciebie ? Mam nadzieję ,że nie ma zniszczeń - mocno trzymam kciuki .....
sylwia_slomc... 18:47, 11 mar 2019

Kociamama napisał(a)

Strach czytać, a co dopiero przeżyć

Strach bo dzisiejsza noc ma być powtórką dwóch poprzednich
sylwia_slomc... 18:58, 11 mar 2019

kasiek napisał(a)
Jesssu, tak cos czułam że miałaś ciężką noc skoro nie ma Cię na forum - przytulam mocno i śle pozytywne myśli. Najważniejsze że Wam nic się nie stało.
Trzymam kciuki za ogród, musi byc dobrze. A jak babcia noc przetrwała?

Babcia śpi bez aparatu nic nie słyszała, szczęściara

W ogrodzie byłam w południe, nogi mi miękły z każdym krokiem, pierwsze co zobaczyłam z daleka to, że szałas stoi....pamiętam jak mój tato i Ania Mała Mi pisali, że z wiatrem odleci, a on już niejeden wicher przetrwał bez uszczerbku
Musimy mu nogi wzmocnić bo już parę latek ma

Domek stoi jak stał, ale położyło ogrodzenie w kilku miejscach, najbardziej przy wejściu tu gdzie maty, potrafiło kotwy w ziemi przechylić pod kątem 45 stopni
Słupki wcześniejsze połamało, na górze ogrodu też. I środkowy stempel w kąciku zadumy, tu gdzie winogrona za żywopłotem grabowobukowym złamało przy samej ziemi, musieliśmy na szybko ratować czym się dało. Prawda jest taka, że musimy nowe słupki dołożyć po całości ogrodzenia chcąc by kolejne 5 lat wytrzymało.

Gunnerze potargało folię , ale z tym było najłatwiej sobie poradzić, teraz sypie śniegiem.