Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Agania 10:16, 05 paź 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Piękne to zestawienie, cudowny kolor wrzosa, czy to Boskop?
sylwia_slomc... 12:39, 05 paź 2021

Agania napisał(a)

Piękne to zestawienie, cudowny kolor wrzosa, czy to Boskop?

Agatka nie wiem bo wszystkie moje wrzosy kupione bezimiennie. Mam różne kolory, pączkowe i takie co się rozwijają i są pożytkiem dla owadów. Te drugie szybciej przekwitają, ale osobiście ja je lubię
Urszulla 19:12, 05 paź 2021

Sylwia pokażesz ptaszęta, co w sferze gniazdowania się podziało? bo powiem Ci że w ogrodzie jesiennym zawsze wszystko jest ładne nawet gdy pożółkłe i uschnięte a u Ciebie jeszcze kwitnąco i owocująco, pewnie przetwory w ruchu
Może znasz przepis na dereniówkę ?
sylwia_slomc... 19:19, 05 paź 2021

Urszulla napisał(a)
Sylwia pokażesz ptaszęta, co w sferze gniazdowania się podziało? bo powiem Ci że w ogrodzie jesiennym zawsze wszystko jest ładne nawet gdy pożółkłe i uschnięte a u Ciebie jeszcze kwitnąco i owocująco, pewnie przetwory w ruchu
Może znasz przepis na dereniówkę ?

Ula wszystkie fotki jeszcze w aparacie. W ptaszarni sporo się dzieje mamy młodego gołąbka i zeberki mają pisklęta w gniazdkach i papużki faliste chyba też. Liście grabię jak zachodzę bo orzechy włoskie rozbierają się gwałtem na tym wietrze. Gorzej, że wieje z zachodu i z orzecha od sąsiada też do mnie lecą
Nie doczekałam się owoców na naszym dereniu bo mam jednego, potrzeba dwóch, ale na razie nie nabyłam jeszcze drugiego. Nie mam przepisu bo jeszcze nie robiłam nigdy. Pewnie w necie znajdziesz
hankaandrus_44 21:04, 05 paź 2021

Uwielbiam Twoje wrzosowisko. Mam kilka wrzosów, ale takiego efektu jak u Ciebie nie doczekam się. Mam zwykły leśny, odmianowe biały i czerwony, i jeszcze jakieś zeszłoroczne drobiazgi. Może jeszcze dokupię?
malgorzataka... 21:38, 05 paź 2021

Dopiero dzisiaj spostrzegłam że byłaś u mnie z wizytach--to że masz kury to wiem a nawet śledziłam ich historię.Nie często bywam na Ogrodowisku .Cieszę się że jednak nie sprzedajesz ogrodu.
sylwia_slomc... 21:50, 05 paź 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Uwielbiam Twoje wrzosowisko. Mam kilka wrzosów, ale takiego efektu jak u Ciebie nie doczekam się. Mam zwykły leśny, odmianowe biały i czerwony, i jeszcze jakieś zeszłoroczne drobiazgi. Może jeszcze dokupię?

Hanuś wrzosy w sumie dekorują ogród przez pół roku i to w czasie gdy wszystko inne już przestaje kwitnąć, Ja moje golę dopiero wiosną jak widzę, że zaczynają startować. Zawsze golę poniżej kwiatów ubiegłorocznych, ale w zakresie zielonych pączków nie poniżej bo wtedy ze zdrewniałego już nie odbijają. Tym sposobem z sezonu na sezon mam coraz większe poduchy. Z mojej obserwacji po 5-6 sezonie należałoby je wymienić na nowe bo wtedy robią się już brzydkie.
sylwia_slomc... 21:54, 05 paź 2021

malgorzatakarpacz napisał(a)
Dopiero dzisiaj spostrzegłam że byłaś u mnie z wizytach--to że masz kury to wiem a nawet śledziłam ich historię.Nie często bywam na Ogrodowisku .Cieszę się że jednak nie sprzedajesz ogrodu.

Witaj Ano na razie nie sprzedaję i może w przyszłym roku zaczniemy remont domu....mam nadzieję, że zapory się sprawdzą i ochronią przed powodziami bo inaczej to nie wiem czy nam starczy sił psychicznych i fizycznych...
Agatorek 23:26, 05 paź 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Pięknie, lubię jesień za te kolory

Co to za bordowe drzewo o rozłożystej koronie?

Czy tulipany, a raczej ich posadzone cebule, przykrywa się czymś (np. Jakimiś gałązkami) na zimę?
sylwia_slomc... 00:38, 06 paź 2021

Agatorek napisał(a)

Pięknie, lubię jesień za te kolory

Co to za bordowe drzewo o rozłożystej koronie?

Czy tulipany, a raczej ich posadzone cebule, przykrywa się czymś (np. Jakimiś gałązkami) na zimę?

To bordowe to śliwowiśnia Ja tulipanów niczym nie przykrywam. One mi nie wymarzają. Kwitną jeśli tylko cebule nie zostaną wyjedzone przez nornice zimą lub wiosną.