Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Kasiek 22:16, 12 kwi 2022

Agatorek napisał(a)

To będę zostawiać, lepiej dla mnie, mniej pracy .

Agatorku, Sylwia, dokladnie tak. Chyba ze, zostana mocno zaatakowane, ale przeciez nie dopuszczamy do takich zaniedban

Liscie sa plucami roslin ktore przejmuja z powietrza wutlenek wegla, aparatami szparkowymi pochlaniaja dwutlenek i wydzielaja tlen. Druga funkcja jest pobieranie i wydzielanie wody. Przez liscie pobierane jest rowniez swiatlo sloneczne. Ten proces to nic innego jak fotosynteza, potrzebna roslinie do produkcji zwiazkow organicznych.
Dlaczego roslina marnuje sie po obcieciu lisci lub nie rozwija sie prawidlowo? A no dlatego ze w lisciach znajduje sie chlorofil, ktory pochlania energie sloneczna i laczy ja z woda i dwutlenkiem wegla. Te, nastepnie przerabia w cukier, bez ktorego roslina marnieje. Kolko sie zamyka.
Ale sobie pogadalam i przypomnialam z lekcji biologii z podstawowki
sylwia_slomc... 21:27, 13 kwi 2022

Kasiek napisał(a)

Agatorku, Sylwia, dokladnie tak. Chyba ze, zostana mocno zaatakowane, ale przeciez nie dopuszczamy do takich zaniedban

Liscie sa plucami roslin ktore przejmuja z powietrza wutlenek wegla, aparatami szparkowymi pochlaniaja dwutlenek i wydzielaja tlen. Druga funkcja jest pobieranie i wydzielanie wody. Przez liscie pobierane jest rowniez swiatlo sloneczne. Ten proces to nic innego jak fotosynteza, potrzebna roslinie do produkcji zwiazkow organicznych.
Dlaczego roslina marnuje sie po obcieciu lisci lub nie rozwija sie prawidlowo? A no dlatego ze w lisciach znajduje sie chlorofil, ktory pochlania energie sloneczna i laczy ja z woda i dwutlenkiem wegla. Te, nastepnie przerabia w cukier, bez ktorego roslina marnieje. Kolko sie zamyka.
Ale sobie pogadalam i przypomnialam z lekcji biologii z podstawowki

Dokładnie Często tej podstawowej wiedzy nie pamiętamy, a chęć rabat idealnych czyściutkich wygrywa
Dorota321 21:44, 13 kwi 2022

Czy jest coś czego ten Twój Wojtek nie potrafi zrobić????
Pozdrawiam Was pracusie i jak zwykle podziwiam zapał, pomysłowość i pracowitość.
sylwia_slomc... 21:49, 13 kwi 2022

Dorota321 napisał(a)
Czy jest coś czego ten Twój Wojtek nie potrafi zrobić????
Pozdrawiam Was pracusie i jak zwykle podziwiam zapał, pomysłowość i pracowitość.

Dorotko jak czegoś nie umiemy to się staramy dopytać specjalistów, ale nie umie np. odkładać przedmiotów na miejsce z którego wziął Od 26 lat próbuję bezskutecznie nauczyć i nie widzę postępów
Kordina 22:46, 13 kwi 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

...ale nie umie np. odkładać przedmiotów na miejsce z którego wziął Od 26 lat próbuję bezskutecznie nauczyć i nie widzę postępów

Powiedziałabym, że u mnie nie tylko nie widzę postępów w tym zakresie, ale nasilenie i zbieractwo!! No tragedia...
Milka 06:35, 14 kwi 2022

Sylwia, jak patrze na wasze remonty, to mi się nasza przygoda z domem przypomina, tez nierówności, tez koniecznie pomysły potrzebne były. Może pamiętasz, jak ci album pokazywałam.
Dziś to bym juz nie robiła, zburzyłabym i nowe stawiała, koszty potrójne przy odnawianiu starego.
Trzymam kciuki, śledzę poczynania, będzie super, ale pracy i pieniędzy to wymaga.
Wiolka5_7 08:42, 14 kwi 2022

Sylwia ale z was pracusie, robota wam się pali w rękach dużo rzeczy potraficie zrobić sami,brawo Wy !
Mgduska 09:32, 14 kwi 2022

Ja też podziwiam Twojego M. ale nie tylko za umiejętności, ale przede wszystkim chęci. Większość ludzi woli kogoś zatrudnić do byle pierdoły, chociaż przy odrobinie chęci można wiele rzeczy samemu zrobić i to lepiej, bo z sercem
sylwia_slomc... 23:33, 14 kwi 2022

Kordina napisał(a)

Powiedziałabym, że u mnie nie tylko nie widzę postępów w tym zakresie, ale nasilenie i zbieractwo!! No tragedia...

Lekko z nimi nie mamy, dobrze, że zalety równoważą te wady
sylwia_slomc... 23:36, 14 kwi 2022

Milka napisał(a)
Sylwia, jak patrze na wasze remonty, to mi się nasza przygoda z domem przypomina, tez nierówności, tez koniecznie pomysły potrzebne były. Może pamiętasz, jak ci album pokazywałam.
Dziś to bym juz nie robiła, zburzyłabym i nowe stawiała, koszty potrójne przy odnawianiu starego.
Trzymam kciuki, śledzę poczynania, będzie super, ale pracy i pieniędzy to wymaga.

Pamiętam
Tez byśmy nie remontowali tylko budowali od nowa gdyby można było, ale, że nie mamy wyboru to zmagamy się z tym remontem i w planach przebudowa stodoły.