Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Urszulla 22:53, 18 lip 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

chciałabym go bardzo w dużej ilości, ale mu się u mnie nie podoba chyba.

Chyba masz za dobre warunki
To byś nie uwierzyła, że u mnie rośnie na gruzowisku okresowo zalewanym, ziemi tam prawie nie ma tylko taki piach pobudowlany. Może lubi zasadowy odczyn?
sylwia_slomc... 23:22, 18 lip 2022

violaskom napisał(a)
Sylwia stworzyłaś piękne miejsce. Ta przestrzeń i nasadzenia w dużych ilościach tworzą niesamowity efekt. Jak dbasz o trytony? U Ciebie takie piękne kolosy, u mnie co roku są coraz mniejsze.

Nie dbam Nie podlewam, nie nawożę niczym, nie okrywam. Jedyne co przy nich robię to na wiosnę wycinam suche liście i końcówki i wybieram masę ślimaków skorupkowych, które w jej liściach siedzą w ilościach hurtowych dosłownie. Z jednej trytomy koło 30-40 i więcej można wyjąć. Co ciekawe nie gryzą trytomie ani liści, ani kwiatów.
sylwia_slomc... 23:23, 18 lip 2022

antracyt napisał(a)
Podpinam się pod pytanie Violi. U mnie trytomy od 2 lat w ogóle nie kwitną.

A nawozisz je? Bo one nie lubią nawożenia, dawno temu gdzieś czytałam, że nie lubią i swoich nie nawożę wcale.
sylwia_slomc... 23:26, 18 lip 2022

Gosialuk napisał(a)
To i ja się podepnę. Wprawdzie jeszcze nie posiadam, ale ostatnio coś za mną chodzą. I pustynniki. Tylko nie wiem czy im będzie pasowało u mnie.
Twoje to olbrzymy. One chyba lubią wilgotne stanowiska.

Z pustynnikami u mnie się nie udało, miałam raz jeden sezon. Nie zimują u mnie. W zeszłym roku posadziłam ponownie tym razem w łące i nie mam ani jednego, a tam miały i sucho i ciepło zimą.... nie wiem o co im chodzi, ale nie chcą u mnie być.
A trytomy mam na brzegach suchego strumienia posadzone i praktycznie nic przy nich nie robię. W tym roku w jednej bażanty mi przesiadywały i rozkraczyły ją jak gniazdo mocno.
sylwia_slomc... 23:27, 18 lip 2022

ewsyg napisał(a)
Mnie się z pustynnikiem nie udało, a szkoda. Sylwia, ślicznie i szybko rośnie Ci ogród.

To prawda teraz już wszystko śmiga w górę. Jeszcze ze dwa trzy lata i nawet najmniejsze drzewka będą całkiem spore
sylwia_slomc... 23:29, 18 lip 2022

Urszulla napisał(a)

Chyba masz za dobre warunki
To byś nie uwierzyła, że u mnie rośnie na gruzowisku okresowo zalewanym, ziemi tam prawie nie ma tylko taki piach pobudowlany. Może lubi zasadowy odczyn?

może...., choć mam też w donicy przed warsztatem z ciemiernikami posadzonego, sypie tam wapnem i popiołem. Ciemierniki ładne red baron nie bardzo.
antracyt 12:38, 19 lip 2022

A nawozisz je? Bo one nie lubią nawożenia, dawno temu gdzieś czytałam, że nie lubią i swoich nie nawożę wcale.

Rosną w donicy, nie nawożę ich i często zapominam podlać. Drugi rok z rzędu pokazują się nowe rozety, ale bez kwiatów. Chyba je do gruntu wysadzę, może doniczkowe życie im nie służy.
sylwia_slomc... 13:28, 19 lip 2022

antracyt napisał(a)

Rosną w donicy, nie nawożę ich i często zapominam podlać. Drugi rok z rzędu pokazują się nowe rozety, ale bez kwiatów. Chyba je do gruntu wysadzę, może doniczkowe życie im nie służy.

Wysadź do ogrodu
anabuko1 14:29, 19 lip 2022

Piękne trytomy.
Moje już parę lat jak nie kwitną. Może je lepiej przesadzić ? I może to lepiej zrobić na wiosnę ?
sylwia_slomc... 14:54, 19 lip 2022

anabuko1 napisał(a)

Piękne trytomy.
Moje już parę lat jak nie kwitną. Może je lepiej przesadzić ? I może to lepiej zrobić na wiosnę ?

A kwitły wcześniej Aniu? Jeśli tak to może faktycznie trzeba rozsadzić i zmienić ciut miejsce