Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:35, 22 lip 2022

dzień pełen wrażeń, pamięci na dyskach zabrakło
sylwia_slomc... 21:37, 22 lip 2022

Mirka napisał(a)
Super Sylwuś Co to za tv cie znalazło?

Tym razem znalazło mojego EmusiaPowyższe fotki już chyba wyjaśniły
sylwia_slomc... 21:41, 22 lip 2022

A najlepszy hit, że od wczoraj w naszym ogrodzie pojawiły się nie wiadomo skąd pszczoły
Obsiadły metasekwoję, normalnie jak na zamówienie I nawet nie wiedzą, że będą w TV( chyba, że montażyści wytną

Gruszka_na_w... 21:53, 22 lip 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja tych nasion musze przypilnować bo amsonii bym chciała o wiele więcej w ogrodzie, bardzo mi się podoba

Amsonia z siewu kwitnie dopiero po kilku latach. U mnie są siewki, ale ich tempo przyrostu to kilka mm w sezonie.
Dzielenie kepy też wygląda ryzykownie, bo piszą, że ona jest bardzo wrażliwa na zmianę miejscówki i potrafi odmówić kwitnienia w nowym miejscu. Ciekawe jak ja rozmnażają w szkółkach?

Doczytałam o wizycie tv-gratulacje!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 22:04, 22 lip 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Amsonia z siewu kwitnie dopiero po kilku latach. U mnie są siewki, ale ich tempo przyrostu to kilka mm w sezonie.
Dzielenie kepy też wygląda ryzykownie, bo piszą, że ona jest bardzo wrażliwa na zmianę miejscówki i potrafi odmówić kwitnienia w nowym miejscu. Ciekawe jak ja rozmnażają w szkółkach?

Doczytałam o wizycie tv-gratulacje!

Mnie się ona podoba nawet bardziej za pokrój i listki niż z kwiatów Bardzo lubię jak wiosną z ziemi wyłażą młode gałązeczki z jeszcze stulonymi listkami, jeszcze niepozorne, a już ciekawe

Na wyrost te gratulacje jeszcze, nie wiadomo jak wypadło, okaże się zimą
Jeszcze prawdopodobnie będą nagrywać drugi odcinek na jesieni z przebarwieniami
Urszulla 22:07, 22 lip 2022

Gratulacje, Wasz ogród jest rozpoznawalny i co roku mogłyby być nagrania, bo ciągle się rozwija
Ptaszarnię kręcili? A rój pszczół miałam u siebie, więc wiem ile strachu się najadłam. Ten dźwięk jak lecą do dziś mam w pamięci. Ciekawe jak długo będą siedziały i czy odlecą.
sylwia_slomc... 22:15, 22 lip 2022

Urszulla napisał(a)
Gratulacje, Wasz ogród jest rozpoznawalny i co roku mogłyby być nagrania, bo ciągle się rozwija
Ptaszarnię kręcili? A rój pszczół miałam u siebie, więc wiem ile strachu się najadłam. Ten dźwięk jak lecą do dziś mam w pamięci. Ciekawe jak długo będą siedziały i czy odlecą.

Ula nie wiemy kiedy przyleciały, wczoraj zauważyliśmy. Dziś wieczorem odleciały, ale nie widzieliśmy odlotu więc strachu nie było. Nikogo nie pogryzły, spokojne były
Sami jesteśmy ciekawi jak wyszło bo od nagrań z Mają, sporo się zmieniło, a rośliny porosły
tyle, że umęczone upałem i brakiem wody.
sylwia_slomc... 22:22, 22 lip 2022

Remontowo zaczęliśmy kolejne pomieszczenie....rozwalać widać jakie krzywe ściany

tu nawet podbetonki pod deskami nie ma
rozsypane całe legary

wybieramy żużel
Kordina 22:24, 22 lip 2022

Pszczoły się roją i opuszczają ul, więc taki rój się łapie,i do pustego ula wrzuca wraz z królowa. Mój mąż łapie, strąca z gałęzi do wora i szybko zanosi, one wtedy nie są takie groźne, jeszcze nikogo nie użądliły w czasie lotu, ale wibracja dźwięku rzeczywiście robi wrażenie, jak nisko lecą, to prawie jak bombowiec

Sylwia zacytuję:
Wczoraj przyjechał wujek z aplikacją wysokościomierza i okazało się, że górę ogrodu, czyli przy szałasie mam na wysokości 233 m npm, a dom na 230 m npm
czyli spadek mojego ogrodu to 30 metrów różnicy w poziomach.

Nijak nie wychodzi mi 30 m tylko 3m musiałabyś się wspinać na szczyt

Jak będzie emisja programu to prosze daj znać, czekam z ciekawością wielką

Ojeju, jeszcze zdjęcia z remontu domu doszły, widzę, że rozpadły sie legary podłogowe. Będzie jakaś izolacja? Poczytajcie na forum Muratora.
sylwia_slomc... 22:26, 22 lip 2022

robiliśmy też nowy blat do stołu w niepowstałej bacówce

bo się rozleciał