Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Magara 23:50, 30 cze 2023

Sylwia, co robisz tawułkom w swoim lasku, że rosną w masę i kwitną? U mnie biedują, nie wiem czemu.
sylwia_slomc... 02:47, 01 lip 2023

Magara napisał(a)
Sylwia, co robisz tawułkom w swoim lasku, że rosną w masę i kwitną? U mnie biedują, nie wiem czemu.

Mam tawułki nie tylko tam, ale zauważyłam, że nie lubią zbitej ziemi, lubią sporą dawkę próchnicy i ściółkę na wierzchu z liści, kory lub trocin. I raczej w upały by ta ziemia za bardzo nie przesychała. Poza tym nic więcej nie robię. Ścinam dopiero wiosną jak widzę, że zaczynają startować.
sylwia_slomc... 10:07, 01 lip 2023

W moim ogrodzie generalnie większość roślin może swobodnie prowadzić pełny cykl rozwojowy. Przy tej powierzchni ogrodu niewiele jest roślin, które po kwitnieniu ścinam lub usówam. Tulipany i narcyzy chowają się w innych roślinach lub zbieram jak widzę, że liść już swobodnie leży na ziemi oderwany od cebulki. Niezapominajki jak już czernieją i nie kwitną wcale. Naparstnice jak wysypią nasiona, orliki podobnie. Najwcześniej pod nożyce idą łubiny bo nie podobają mi się wcale po przekwitnieniu, ale nim zetnę to i tak zdążą wysypać część nasion. Reszta praktycznie zostaje bez cięcia do wiosny.
Z nasion i owoców zimą korzystają ptaki i gryzonie. Ogród tętni życiem. W naturze nikt nie sprząta roślin po kwitnieniu i sobie same radzą.
W tym sezonie po raz pierwszy nie oczyściłam z suchego tryton. Pięknie sobie poradziły i tylko z miesiąc to suche mi przeszkadzało. Teraz już nie. Mam trzy kępy, jedno popołudnie schodziło na ich czyszczenie w dwie osoby. Wielkie są
Teraz już chyba tylko jesienią zbiorę zeszłoroczne liście z nich bez zabawy w przycinanie zaschniętych końcówek. Do tego obserwuję,że te zaschnięte liście ułożyły się dookoła rośliny w rozetę czym dalej od rośliny bardziej opadając w dół tym samym chroniąc korzeń przed nadmiarem wody , która odpływa dalej od korzeni. Czyli natura ma sposób jak sobie z nadmiarem wody poradzić
Urszulla 14:08, 01 lip 2023

Sylwia, zrobiłam Ci sadzonki tawułek do lasku, tych co się rozrastają rozłogowa. U Ciebie się sprawdzą.
Magara 22:34, 01 lip 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mam tawułki nie tylko tam, ale zauważyłam, że nie lubią zbitej ziemi, lubią sporą dawkę próchnicy i ściółkę na wierzchu z liści, kory lub trocin. I raczej w upały by ta ziemia za bardzo nie przesychała. Poza tym nic więcej nie robię. Ścinam dopiero wiosną jak widzę, że zaczynają startować.

Dzięki
Moje rosną pod sosnami, w glinie To pierwsza z moich rabat, która nie była w żaden sposób przygotowana Chyba już wiem, czemu nie są szczęśliwe
sylwia_slomc... 22:47, 01 lip 2023

Urszulla napisał(a)
Sylwia, zrobiłam Ci sadzonki tawułek do lasku, tych co się rozrastają rozłogowa. U Ciebie się sprawdzą.

Miło mi, że o o mnie myślisz Ja mam sadzonkę budlei dla Ciebie, ale na razie w rabacie rośnie, bo nie zapomnę podlewać
sylwia_slomc... 22:47, 01 lip 2023

Magara napisał(a)

Dzięki
Moje rosną pod sosnami, w glinie To pierwsza z moich rabat, która nie była w żaden sposób przygotowana Chyba już wiem, czemu nie są szczęśliwe

To może być przyczyna
Rojodziejowa 08:36, 03 lip 2023

Sylwia, ta werbena hastata, którą od Ciebie dostałam, to się mocno rozsiewa? Masz
Może jakąś siewkę, której mogłabyś cyknąc fotkę?
sylwia_slomc... 10:20, 03 lip 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Sylwia, ta werbena hastata, którą od Ciebie dostałam, to się mocno rozsiewa? Masz
Może jakąś siewkę, której mogłabyś cyknąc fotkę?

Asia to zależy od miejsca, jak trafi odpowiednio to się dzieje ale nie tak ekspansywnie jak patagońska, a jak miejsce nie pasuje to i żadnej dzięki nie ma. Jak nie zapomnę to popatrzę po ogrodzie, ale wczoraj dałam siewki z inspektu Gosi z Bylinowej łąki. W razie czego Ona ma i może cyknąć. Te siewki startują wcześniej niż patagońskiej, teraz to już całkiem spore roślinki są od 15 do 30 cm w zależności od miejsca
Agatorek 22:11, 03 lip 2023

Sylwia, nie nadążam .
W pracy zaległości, człowiekowi nie chce się kompa odpalać, ale cóż, czasami trzeba

Piękne u Ciebie , widać, że Twoje rośliny są już „dorosłe” .

A to różowe to?