Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 11:23, 18 sty 2024

A za imieninowo choinkową kaskę kupiłam sobie taki komplecik naczyń z odzysku

I szyby wreszcie umyte
sylwia_slomc... 11:25, 18 sty 2024

Ogrodowo spotkałam taka niespodziankę na śniegu

pomyliła kierunki, ale choć zmarznięta i ospała walczyła. Nie wiem jak się wydostała na wierzch bo grunt zamarznięty, ale skończyła w kaczym dziobie.
Kordina 12:31, 18 sty 2024

Komplecik metalowy od chłopaków cudny jest i coraz bardziej się rustykalnie robi, brawo za stoliczek, też by mi pasował, ale zaraz strzelnęłabym go na prowansalsko, na biało z przecierkami
Basieksp 13:26, 18 sty 2024

Trochę nietypowy, ale jakby nie patrzeć, pierwszy zwiastun wiosny A stoliczek super, idealnie pasuje do Waszej kuchni
Muszelka 14:23, 18 sty 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ogrodowo spotkałam taka niespodziankę na śniegu

pomyliła kierunki, ale choć zmarznięta i ospała walczyła. Nie wiem jak się wydostała na wierzch bo grunt zamarznięty, ale skończyła w kaczym dziobie.

Przed falą ostatnich mrozów, Pan Muszelek wykopał nową dziurę w kompostowniku do wrzucania bieżących odpadów z kuchni ( bo poprzednia zapełniła się). Był zdumiony, jak dużo dżdżownic i jak płytko urzęduje w kompoście. Było też mnóstwo przyszłych mamusiek   Z nadejściem mrozów pewnie zeszły w dół kompostownika, ale z pewnością wraz z odwilżą znów wynurzą się prawie na powierzchnię po nowe papu.
Codziennie wyrzucamy na kompost wiadereczko odpadów biologicznych.

Od wielu lat przekonujemy się, że w okresie zimowym życie w kompoście tylko zwalnia...
Waclaw 20:31, 18 sty 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Remontowo
Udało nam się kupić wreszcie odpowiedni stolik do kuchni

Ładny stolik
sylwia_slomc... 22:18, 18 sty 2024

Kordina napisał(a)
Komplecik metalowy od chłopaków cudny jest i coraz bardziej się rustykalnie robi, brawo za stoliczek, też by mi pasował, ale zaraz strzelnęłabym go na prowansalsko, na biało z przecierkami

Ania z ogrodu za drzwiami lubi Twoje klimaty bardzo, tak mi się wydaje, ja też lubię, ale jednak bardziej niż białe wole ciemne drewno
sylwia_slomc... 22:19, 18 sty 2024

Basieksp napisał(a)

Trochę nietypowy, ale jakby nie patrzeć, pierwszy zwiastun wiosny A stoliczek super, idealnie pasuje do Waszej kuchni

Ona na fotce wygląda na małą dżdżownicę, a to była wielka rosówka
sylwia_slomc... 22:21, 18 sty 2024

Muszelka napisał(a)

Przed falą ostatnich mrozów, Pan Muszelek wykopał nową dziurę w kompostowniku do wrzucania bieżących odpadów z kuchni ( bo poprzednia zapełniła się). Był zdumiony, jak dużo dżdżownic i jak płytko urzęduje w kompoście. Było też mnóstwo przyszłych mamusiek   Z nadejściem mrozów pewnie zeszły w dół kompostownika, ale z pewnością wraz z odwilżą znów wynurzą się prawie na powierzchnię po nowe papu.
Codziennie wyrzucamy na kompost wiadereczko odpadów biologicznych.

Od wielu lat przekonujemy się, że w okresie zimowym życie w kompoście tylko zwalnia...

Kompost to zupełnie inna temperatura, tam nawet jak mróz to w głębi powinno być ciepło bo reakcje rozkładu materii zachodzą. Tą znalazłam na wysokości bacówki na 15 cm warstwie śniegu, wędrowała w najlepsze nie wiadomo gdzie.
sylwia_slomc... 22:23, 18 sty 2024

Waclaw napisał(a)

Ładny stolik

Dziekuję Prawie dwa lata polowałam na odpowiednie rozmiary, wcale nie było łatwo znaleźć coś małej wielkości, a odpowiedniej wysokości do tego w klimacie i stylu odpowiadającym reszcie plus nie za jasnym i nie za ciemnym kolorze Nie mówiąc o najważniejszym czyli cenie