Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 16:17, 26 sty 2025

lampy i kinkiety dostały żarówki

i stała się jasnosć

sylwia_slomc... 16:19, 26 sty 2025

dalsza kosmetyka

i tyle na razie. Teraz trzeba czekać kiedy się trafi taki dzień by można znowu coś zrobić...
Kordina 17:58, 26 sty 2025

Sylwia najważniejsze, że coś idzie do przodu ciągle i systematycznie, a to napawa optymizmem Mój remont też trwał...
Magara 23:06, 26 sty 2025

Fajnie, że remontowo idzie do przodu, każdy mały krok się liczy
Remont to też zmęczenie, ale i satysfakcja z tego przynajmniej jakaś :-* :-* :-*
Urszulla 09:00, 27 sty 2025

Fajnie że się udało coś załatwić dla Babci, coś zrobić w domu. Ogród może żyć własnym życiem skoro czasu brak wiosna w ogrodzie o tej porze to jakiś obłęd.
Rumianka 11:38, 27 sty 2025

Przez prace remontowe była szansa na oderwanie mysli od codziennych zmartwień i zmagań. "Papierkowo" też do przodu, a to nastraja optymistycznie. Ważne jest, by organizacyjnie wszystko zagrało, to później lepiej do tego wszystkiego można się dopasować. Wszystkiego co najlepsze Ci życzę.
sylwia_slomc... 14:54, 27 sty 2025

Dzięki dziewczyny za oknem mam aktualnie "marzec". Powietrze pachnie wiosną, koty zaczynają się marcować. Ptaki też już pojedyncze słychać. Wszystko się budzi...
Dziś nawet widziałam spacerującą biedronkę! A przecież normalnie nie są takie wyrywane i nawet w marcu jak rabaty sprzątam to one jeszcze śpią. Przyroda od tej pogody głupieje.... A może trzeba przesunąć kalendarze i dopasować do aury???
kasiek 17:40, 27 sty 2025

Sylwia wiosna chyba będzie szybka w tym roku - nad morzem latały nam nad głowami stada żurawi, łabędzi, kaczek i dzikich gęsi, ruch jak na autostradzie Marzyła mi się słaba zima bo bałam się o nasadzenia nad morzem to i była słaba i to na tyle by w styczniu w ogrodzie działać bo ziemia była jak masło.
Mam pytanie co do gliniastej ziemi, czy po zimie ciężko po mniej chodzić bo się lekko ugina pod ciężarem? Czy zdarzają się zalegające kałuże? W Kraku mam całkiem inna ziemię i tu woda przechodzi jak przez sito.
Ps Trzymam kciuki za Was i życzę dużo zdrowia i cierpliwości w opiece
TAR 19:09, 27 sty 2025

Kaśku. U mnie duzo ciezkiej ziemi i gliny. Kaluze stoja dlugo i plumka pod nogami. Trawnik jest nasaczony jak gabka. Za to nie musze podlewac. Chyba, ze na rabatach suchych pod brzozami i sosnami. Wiekszosc jednak radzi sobie doskonale nawet w susze.
kasiek 20:12, 27 sty 2025

TAR napisał(a)
Kaśku. U mnie duzo ciezkiej ziemi i gliny. Kaluze stoja dlugo i plumka pod nogami. Trawnik jest nasaczony jak gabka. Za to nie musze podlewac. Chyba, ze na rabatach suchych pod brzozami i sosnami. Wiekszosc jednak radzi sobie doskonale nawet w susze.

Ooo dzięki Tarciu, dla mnie glina to nowość i na razie się uczę czy u mnie teren jest mokry bo jest wysoki poziom wód czy taka jest uroda gliny. W przeciwieństwie to terenów wokół nie mam zastoin wodnych, prócz tam gdzie wyjeździliśmy autem, ale to mi się wydaje normalne. Jak zrobimy podjazdy to myślę że problem zniknie. W zasadzie przez kilka dni dałam radę kopać, sadzić i przekopywać więc dramatu nie było, ale jak potem sypnęło deszczem i śniegiem i to się stopiło to już zrobiło się bardzo mokro.
Dzieki