Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:52, 27 sty 2025

kasiek napisał(a)
Sylwia wiosna chyba będzie szybka w tym roku - nad morzem latały nam nad głowami stada żurawi, łabędzi, kaczek i dzikich gęsi, ruch jak na autostradzie Marzyła mi się słaba zima bo bałam się o nasadzenia nad morzem to i była słaba i to na tyle by w styczniu w ogrodzie działać bo ziemia była jak masło.
Mam pytanie co do gliniastej ziemi, czy po zimie ciężko po mniej chodzić bo się lekko ugina pod ciężarem? Czy zdarzają się zalegające kałuże? W Kraku mam całkiem inna ziemię i tu woda przechodzi jak przez sito.
Ps Trzymam kciuki za Was i życzę dużo zdrowia i cierpliwości w opiece

Kasiu glina zimą jak mrozu już nie ma gdy się po niej chodzi zamienia się w błocko bo pod spodem jeszcze nie rozgrzana. Wiosną jeśli zimą namokła długo wilgoć trzyma jeśli wiatry nie osuszą. U nas miejscami mamy zwłaszcza tu gdzie muł po zalaniu to jest dosłownie bajoro jakby dziki przeryły. Woda stoi i nie wsiąka bo w głębszych warstwach jeszcze nie odpuściło. Dopiero jak dobrze odmarznie i wiatrem podsuszy będzie można cokolwiek robić.
kasiek 22:03, 27 sty 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasiu glina zimą jak mrozu już nie ma gdy się po niej chodzi zamienia się w błocko bo pod spodem jeszcze nie rozgrzana. Wiosną jeśli zimą namokła długo wilgoć trzyma jeśli wiatry nie osuszą. U nas miejscami mamy zwłaszcza tu gdzie muł po zalaniu to jest dosłownie bajoro jakby dziki przeryły. Woda stoi i nie wsiąka bo w głębszych warstwach jeszcze nie odpuściło. Dopiero jak dobrze odmarznie i wiatrem podsuszy będzie można cokolwiek robić.

Cenna informacja, Sylwcia a jak tam gdzie muł był woda opadnie to coś rośnie czy trzeba od nowa sadzić lub siać?
Patrycja_KG_Lu 08:14, 28 sty 2025

kasiek napisał(a)

Cenna informacja, Sylwcia a jak tam gdzie muł był woda opadnie to coś rośnie czy trzeba od nowa sadzić lub siać?

Ania Żuławianka wrzucała u siebie podsumowanie wiosny zeszłorocznej i stojącej wody na rabacie długo. Zgniły jej cebulowe. O więcej pewnie mogłabyś ją dopytać.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11574-ania-na-zulawach?page=207
kasiek 10:48, 28 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ania Żuławianka wrzucała u siebie podsumowanie wiosny zeszłorocznej i stojącej wody na rabacie długo. Zgniły jej cebulowe. O więcej pewnie mogłabyś ją dopytać.

Bardzo dziękuję!
sylwia_slomc... 15:15, 28 sty 2025

kasiek napisał(a)

U nas po opadnięciu wody tu gdzie muł to rosną tylko naniesione chwasty. Wschodzą dywanowo. Musimy na wiosnę muł zebrać i posiać trawę od nowa.
sylwia_slomc... 15:16, 28 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Wszystkie rośliny wrażliwe na nadmiar wody w korzeniu można stracić nie tylko cebulowe. Do tego jak doleje i woda stoi, a przygrzeje słonko korzenie się gotują.
kasiek 15:44, 28 sty 2025

Strasznie fajna kopalnia wiedzy tutaj. Dzięki Sylwia. Wskazówki już mam, na wiosnę będę robić odwodnienia w newralgicznych miejscach jak przy domku - tam juz jest super
sylwia_slomc... 18:48, 28 sty 2025

kasiek napisał(a)
Strasznie fajna kopalnia wiedzy tutaj. Dzięki Sylwia. Wskazówki już mam, na wiosnę będę robić odwodnienia w newralgicznych miejscach jak przy domku - tam juz jest super

Kasiu glina nie jest taka zła pod warunkiem, że się przesiąkliwość zapewni. Latem może być zbawienna dla roślin jak susza, zwłaszcza jeśli Cię tam nie ma. Ale jeśli wyschnie na kamień ciężko ją ponownie nawodnić.
eda 19:50, 30 sty 2025

Zachody piękne jak malowane dobrze wyjść choć na chwilę i oddychać...Sylwuś lepszego i spokojnego 2025 roku w zdrowiu i pomyślności kochana ...
wpadłam na chwilkę tak mnie coś popchnęło by tu zajrzeć do was i pomachać dawno mnie nie było na ogrodo ...
widzę że już się zaczyna wiosennie robić będzie więcej słońca to i człowiek silniejszy będzie ... buziam
Margo2 13:37, 31 sty 2025

Sylwia, jeszcze wrócę do tematu babci. Nie wiem, czy używasz do pielęgnacji babci takiej pianki

https://www.taniomania.pl/p/90708034/seni-care-pianka-myjaco-pielegnujaca-500ml?se=AirVkz_80dh4PLU46pP55E2R5aYl21v_&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAhvK8BhDfARIsABsPy4hi2R803emDeAK2J1rcePYK6YJ0WJ1d1RJT5854X-7OcbSIDVh2KZ8aAltPEALw_wcB

Nie sugeruj się linkiem do sklepu, bo nie wiem, czy jest sprawdzony. Tylko chciałam pokazać czego my używaliśmy do mycia osoby leżącej. Oczywiście od czasu do czasu trzeba też normalnej wody użyć, ale według mnie to bardzo ułatwia pielęgnację.