Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 18:52, 23 lut 2025

Nad ogrodem lata myszołów

Basieksp 19:28, 23 lut 2025

U mnie też ciemierniki i bergenie leżą. Rododendrony już się wyprostowały, od mrozu też były poskręcane. Myślę, że reszta też się podniesie.

A żołte porosty super fajnie wyglądają
mrokasia 19:35, 23 lut 2025

Moje bergenie wszystkie leżą plackiem. Liście ciemierników też. Kwiaty zatrzymały się w rozwoju. Ale liczę na to, że dadzą radę .
sylwia_slomc... 21:30, 23 lut 2025

U mnie już większe mrozy bywały, ale ciemierniki dawały radę tak jak teraz wyglądają po raz pierwszy. Nawet latem w największe długotrwałe upały tak nie wyglądały.
sylwia_slomc... 21:35, 23 lut 2025

Remontowo

z wczoraj.

Nie udało się wykonać malowania na gotowo( zabrakło czasu i siły) ale pierwsza warstwa farby położona. Może i dobrze bo jeszcze kolor przyciemnię.
jeszcze było wiercenie pod kolejne haczyki

oklejanie

próba ze stołem czy lampa wyjdzie w odpowiednim miejscu, bo nie będzie centralnie na suficie tylko nad stołem właśnie
sylwia_slomc... 21:45, 23 lut 2025

od razu sprawdziliśmy jak będzie z ciągami komunikacyjnymi w pomieszczeniu

i mieszanie koloru, chciałabym jasną zieloną oliwkę czyli odcień zgnitej zieleni tylko jasny

już po pomalowaniu prawie go mam, jak wysycha jaśnieje, do tego w dziennym świetle jeszcze ma za dużo żółtego w sobie jak na mój gust, a na trzy wiadereczka farby już jest dane 11,5 pojemników oliwkowego pigmentu. Masakra, kiedyś parę kropli się dało i kolor był jak marzenie, teraz trzeba na butelki lecieć, bo taka jakość pigmentacyjna, że zamiast koncentratu częściowo roztworzony preparat. A tyle się mówi na temat plastikowych opakowań. Dawniej wystarczył by jeden pojemniczek, a teraz będzie zużyte minimum 13,5
Sufity kremowe jak w kuchni.

Aparat odcień przekłamuje mocno
sylwia_slomc... 21:46, 23 lut 2025

Kordina 00:00, 24 lut 2025

Sylwia, a wiesz, ze poprzednio miałam taki podobny kolor? Z tym, że gotowiec, pięknie się nazywał Zapach mchu właśnie taka oliwka.
Lubię wszystkie seriale o remontach i obejrzałam ten:

https://www.youtube.com/watch?v=rxN4KGQSTzk&list=TLPQMjMwMjIwMjVKS39UqhgxZQ&index=4

i pomyślałam - jak dobrze, że nie mamy zamku!
Ulina 09:47, 24 lut 2025

Sylwia, to samo zauważam u mnie z ciemiernikami na wejściowej, gdzie mam podmokło, więc przy mrozach glina zamarzła na kość. Będę w tym sezonie syoać tam trawę, żeby zmiękczyć podłoże. Pierwszy deszcz dzisiejszej nocy lekko roztopi ale i tak w przyszłym tygodniu mają wrócić minusy nocne. Na wiosnę nadal czekamy

W malowaniu już dawno odeszłam od pigmentów, maluję próbki z gotowców na ścianie. Oliwka jest cudownym kolorem, widziałam ja w 2 miejscach u znajomych. Ale to musi być konkretny odcień. Za dużo żółtego psuje odcień.
Sylwia, nie oszczędzaj, na tak zrobiony dom wykosztuj się na ładną oliwkę

sylwia_slomc... 10:43, 24 lut 2025

Ulina napisał(a)
Sylwia, to samo zauważam u mnie z ciemiernikami na wejściowej, gdzie mam podmokło, więc przy mrozach glina zamarzła na kość. Będę w tym sezonie syoać tam trawę, żeby zmiękczyć podłoże. Pierwszy deszcz dzisiejszej nocy lekko roztopi ale i tak w przyszłym tygodniu mają wrócić minusy nocne. Na wiosnę nadal czekamy

W malowaniu już dawno odeszłam od pigmentów, maluję próbki z gotowców na ścianie. Oliwka jest cudownym kolorem, widziałam ja w 2 miejscach u znajomych. Ale to musi być konkretny odcień. Za dużo żółtego psuje odcień.
Sylwia, nie oszczędzaj, na tak zrobiony dom wykosztuj się na ładną oliwkę

Ula kupiłabym gotowy odcień gdyby był w farbach akrylowych, niestety wszystko teraz lateksowe, a ja tych nie chcę, mam w tu gdzie mieszkamy w dwóch pomieszczeniach Najpierw piękne, a po trzech sezonach różne plamy wychodzą na nich. Powiedziałam nigdy więcej. Z akrylowych nie ma tego odcienia jaki ja chcę, dlatego mieszamy sami. Z ciemiernikami pierwszy raz tak mam