Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:49, 24 lut 2025

Kordina napisał(a)
Sylwia, a wiesz, ze poprzednio miałam taki podobny kolor? Z tym, że gotowiec, pięknie się nazywał Zapach mchu właśnie taka oliwka.
Lubię wszystkie seriale o remontach i obejrzałam ten:

https://www.youtube.com/watch?v=rxN4KGQSTzk&list=TLPQMjMwMjIwMjVKS39UqhgxZQ&index=4

i pomyślałam - jak dobrze, że nie mamy zamku!
Chyba zapach mchu mam w kuchni tu gdzie obecnie mieszkamy. Ale lateksowy właśnie i już się plamy zaczynają robić. W akrylowych farbach szukałam tego odcienia, ale nie było. No nic coś umieszamy To co jest jest duzo lepsze niż to co nam wyszło w kuchni wcześniej, ale to jeszcze nie to co chcę
JA bym zamku nie chciała. Bardzo mi się podobają zwłaszcza takie stare właśnie, ale wolałabym drewniany dwór z bala Ale mam wymagania, albo taka góralską z bala chałupę tylko z mniej spiczastym dachem. Podobaja mi się też bardzo budynki poniemieckie z cegły z wbudowanymi balami w ścianach. Takie klimaty mnie kręcą. A ponieważ mam co mam to będę dążyć do podobnego efektu u siebie. Chyba się nawet udaje

Z przyjemnością obejrzę w wolnej chwili bo dużo oglądam remontów różnych ruin.
ElzbietaFranka 23:35, 24 lut 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
U nas od trzech tygodni codziennie słońce, ale w nocy mrozi więc ziemia zmarznięta na kamień, a śniegu brak. Niestety wygląda na to, że albo od mrozu, albo od braku dostępności wody większość ciemierników zwiędła. W piątek i sobotę próbowałam je i wszystkie rodki podlewać, ale skutek marny, woda zamarza nie wsiąka w glebę bo zamarznięta. raczej się roślinom nie udało jej pobrać bo nadal leżą, bergenie również. tak, ze pierwsze podlewanie zaliczone, skutek marny, ale nic nie mogę na to poradzić. W przyszłym tygodniu ma być ocieplenie, to może ziemia choć trochę odpuści ...
Jak nie to kiepsko będzie

U nas też od 2-3 tygodni słonecznie. Wczoraj i dzisiaj w dzień temp. 8-10 stopni na plusie. Jednak ziemią zmarznieta.
Wszystkie zimozielone leżą. Zauważyłam u ciemiernikow kwiaty uszkodzone.
Jak spadł śnieg to przy odgarniania ładowałam go na taczkę i podsypywalam rodki.
W melioracji woda nie płynie u Nas bardzo sucho nigdy tak nie było.
Pozdrawiam
sylwia_slomc... 22:39, 25 lut 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

U nas też od 2-3 tygodni słonecznie. Wczoraj i dzisiaj w dzień temp. 8-10 stopni na plusie. Jednak ziemią zmarznieta.
Wszystkie zimozielone leżą. Zauważyłam u ciemiernikow kwiaty uszkodzone.
Jak spadł śnieg to przy odgarniania ładowałam go na taczkę i podsypywalam rodki.
W melioracji woda nie płynie u Nas bardzo sucho nigdy tak nie było.
Pozdrawiam

Wczoraj trochę popadało, wierzchem ziemia popuściła, chlapa jest bo w głębi nadal zamarznięte. Oczarowe kwiatki bardzo były już powiędnięte, dziś nabrały znowu sprężystości, a ciemiernikowe i bergeniowe liście nadal leżą plackiem, chyba się już nie podniosą...wygląda to jak bida z nędzą
Gosialuk 22:49, 25 lut 2025

Podniosą się podniosą. Nie trać wiary i ducha.
Basieksp 22:51, 25 lut 2025

Ja muszę moje ciemierniki i bergenie zobaczyć, bo też ochlapnie były, nawet nie wiem czy się podniosły.
sylwia_slomc... 02:21, 26 lut 2025

Gosialuk napisał(a)
Podniosą się podniosą. Nie trać wiary i ducha.

Obyś miała rację Gosiu.
sylwia_slomc... 02:22, 26 lut 2025

Basieksp napisał(a)
Ja muszę moje ciemierniki i bergenie zobaczyć, bo też ochlapnie były, nawet nie wiem czy się podniosły.

Daj znać czy wstały.
April 07:14, 26 lut 2025

Sylwia, nie martw się, u mnie też wszystko oklapnięte. Od jutra może ciut deszczu spadnie to się pozbierają, bo na razie też obraz nędzy i rozpaczy.
Miskantowo 08:20, 26 lut 2025

Ciemierniki to naprawdę twarde sztuki.
Byłam przekonana, że jeden z moich nowych nabytków dokonał żywota.
Przywiało mi na niego kawałek folii bąbelkowej, nie zauważyłam tego bo zasypało tę folię śniegiem.
Zwróciłam na niego uwagę kiedy śnieg stopniał a po mroźnej nocy znalazłam lodową rzeźbę.
Kiedy ten lodowy bloczek z ciemiernikiem w środku się rozmroził, ciemiernik wyglądał jak nieboszczyk.
Przez myśl mi nawet przeszło, że trzeba go od razu wyrzucić.
Jeden pęd wyglada nadal bardzo źle ale pozostałe się podniosły.
Basieksp 11:37, 26 lut 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Daj znać czy wstały.

Ciemierniki trochę jakby się podniosły, ale słabo, jeden ma jakby zmarźniete liście ale tylko jeden tak mocno dostał. A bergenia leży, chociaż liście ma w miarę zielone, ale u mnie ona ma cień, może dla niej musi zrobić się cieplej. Te brzydkie liście później wytnę i powinno być ok.