To Fotergilla, na guzikowca jeszcze czas, on później zakwita, choć w tym roku to kto tam wie kiedy. Złotokap mi już kwitnie na całego. Też jeszcze nie pora. Zastanawiam się co będzie kwitło w maju jak wszystko kwitnie w kwietniu....
Czy to białe to spirea? Ona daje sobie radę w cieniu, czy to tylko złudzenie ze zdjęcia, że ma cieniste miejsce?
I jeszcze chciałam o tę różową kalinę zapytać, wiesz jak się nazywa? I o prymulki, bo chyba pięknie się naturalizują? U mnie zawsze marnieją z czasem, a uwielbiam ten widok kęp ☺️
Tak to spirea grefsheim. Słońce ma jedynie od wschodu, może do godz 10.30 potem już całkowity cień przez resztę dnia, mam drugą co ma więcej światła, obie kwitną podobną ilością kwiecia.
Domyślam się, że chodzi Ci o kalinę Anne Russell, ale bez zdjęcia zgaduję. Drugą w różu mam tylko New Down. Ale ona wcześniej kwitła.
Co do prymulek to wszystko zależy od stanowiska, u mnie one kiepsko rosną w innych częściach ogrodu, a na tej rabacie z dmuchawcem całkiem nieźle sobie radzą do tej pory.