Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Majówka na Majówce

Majówka na Majówce

mikina34 10:31, 12 kwi 2019

Nowa12 napisał(a)
Wielopniowe są też grujeczniki .

Agata, nie dobijaj mnie grujecznikom mówię zdecydowane nie, z jednym się użeram i wystarczy. Chociaż bardzo mi się podobają, nie żebym gardziła
makadamia 12:17, 12 kwi 2019

mikina34 napisał(a)

Nie pamiętam tych projektów ale zaraz się wrócę pogrzebać u Ciebie. Tak czy siak zdecydowanie bardziej podoba mi się styl naturalistyczny, mieszany.

Już Ci znalazłam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6742-podmiejski-ogrodek?page=558
Najpierw jest ogólnie o bezobsługowych ogrodach, potem są zeskanowane propozycje rabat

Tutaj z kolei jest jedna z jego realizacji; szczególnie warta obejrzenia, bo pokazana jest najpierw bezpośrednio po posadzeniu, a potem w różnych porach roku.
makadamia 12:24, 12 kwi 2019

mikina34 napisał(a)

Pod uwagę biorę na ta chwilę tylko lewą stronę rabaty, na pewno z lekkimi modyfikacjami, prawa strona musi być zdecydowanie bardziej przelotowa

Się rozumie
Chodzi mi o wymiary tego cycka po lewej

mikina34 napisał(a)
Na tej rabacie wzdłuż ogrodzenia rośnie już klon nn i kawałek dalej ambrowiec, co do strzępka, to się zastawiam czy albo go nie przesadzić całkiem, albo przesunąć bardziej do środka. Chciałabym tam zmieścić te świdośliwy (nie wiem czemu się tak przy nich uparłam ale podoba mi się ich pokrój i wielopniowość - może trzeba mi wybić ten pomysł z głowy )

No właśnie: te drzewa. Boję się, że tam już za dużo jest tego wszystkiego.

Pooglądaj sobie realizacji ze świdośliwami: cały myk z tą ich wielopniowością polega na tym, że sadzi się je w otwartej przestrzeni, podsadza niskimi bylinami i razem daje to efekt: drzewo niby jest, a widoku nie zasłania.
Tylko że jak posadzisz takie drzewko przy samym żywopłocie, to tego efektu już nie będzie.
Dlatego czekam na dokładne wymiary rabaty i myślę, z czego by tu ewentualnie zrezygnować
mikina34 13:11, 12 kwi 2019

Asiu dzięki, też już znalazłam, poczytałam sobie też Waszą dyskusję, liczę, że trochę mądrości na mnie spłynie
Będę dzisiaj mierzyć cycek, wieczorkiem wrzucę wymiary i położenie drzew.
Gdzieś te śś muszę wsadzić, niekoniecznie tutaj, ale własnie te realizacje z nimi bardzo mi się pobają.
Nowa12 14:06, 12 kwi 2019

mikina34 napisał(a)

Agata, nie dobijaj mnie grujecznikom mówię zdecydowane nie, z jednym się użeram i wystarczy. Chociaż bardzo mi się podobają, nie żebym gardziła

Napisałam tak bo wiem, że kochasz grujeczniki .
mikina34 14:13, 12 kwi 2019

Nowa12 napisał(a)

Napisałam tak bo wiem, że kochasz grujeczniki .

No wiem wiem, że to z miłości
Anda 14:16, 12 kwi 2019

Masz tyle miejsca... Nie możesz tego strzępka tam zostawić, a świdośliwy dać trochę głębiej po przeciwnej stronie?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mikina34 15:18, 12 kwi 2019

Anda napisał(a)
Masz tyle miejsca... Nie możesz tego strzępka tam zostawić, a świdośliwy dać trochę głębiej po przeciwnej stronie?

Ewo, witaj Po prawej stronie są brzozy, za nimi miejsce na ognisko więc tam za bardzo tez nie mam ich jak zmieścić. Działka wydaje się duża, ale wszerz ma tylko 16m.
To jest zdjęcie tego co za brzozami po prawej stronie, a niżej widok z tego samego miejsca na tą własnie lewą do remontu

i rzeczony strzępek na środku
Anda 19:46, 12 kwi 2019

Zobacz, świdośliwy mogłabyś posadzić też tak, za strzępkiem

Czerwony strzępek będzie miał docelowo 10m szerokości.
Swidosliwy zielone tak ok. 6m.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 19:51, 12 kwi 2019

mikina34 napisał(a)

i rzeczony strzępek na środku

No jak patrzę na to zdjęcie, to nijak mi te śśliwy nie mieszczą się ze strzępkiem
A jeszcze biorąc pod uwagę tego całkiem podrośniętego klona pod ogrodzeniem....

I tak sobie myślę, czy by nie zmienić koncepcji: strzępka stąd zabrać póki mały, a posadzić te śśliwy?