Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na tle lasu malowany

Ogród na tle lasu malowany

Madia 17:14, 18 sie 2020

A dziękuję Agatko, też lubimy ten taras. Daje wrażenie jakby się było na wakacjach.
Lawenda już tak nie wygląda, została ścięta miesiąc temu, ale teraz zbiera się do drugiego kwitnienia.
Madia 15:29, 21 cze 2023

3 lata minęły, a ja miałam wrażenie, że dopiero co tu byłam. W ogrodzie jak to zwykle coś się zmienia, rabaty się poszerzają, rośliny rosną, czasem zmieniają miejsce Niestety plecy doskwierają coraz częściej ograniczając tym moje zapędy i plany. To co teraz bardzo cieszy oko, to pnące róże na ogrodzeniu. Zdecydowanie Ghislaine de Feligonde to moja ulubiennica.
Madia 15:19, 23 maj 2024

Właśnie przeglądam zdjęcia z ubiegłego roku i już teraz wiem, że w 2024 pnące róże nie przebiją swojego kwitnienia z 2023. Nie wiem czemu, ale coś je tą wiosną poturbowało. Może te spore zmiany temperatur w lutym i marcu? Dobrze, że są zdjęcia, jest co powspominać.

Madia 15:29, 23 maj 2024

UrszulaB 22:49, 09 lut 2025

Madia napisał(a)
Powoli zaczynam, wczoraj ruszyłam z akcją łączenia w jedną rabatę kilku mniejszych przy magnolii. Zakupione mam tam liliowce Arctic Snow, które powinny niedługo przyjść a ziemia jeszcze kompletnie nieprzygotowana. No cóż powolutku będę działać.
Ostatnie miesiące walki o zdrowie mojego taty zabrały całą energię życiową, więc na myślenie o ogrodzie nie było wiele czasu. Teraz wracam i staram się znaleźć ukojenie. Już nie szaleję i nie śpieszę się. Siedzę i patrzę na drzewa, które tato mi przyniósł kilka lat temu, na lawendę z której jesienią wyrywał chwasty, na te wszystkie forsycje które mi dał, one niedługo rozkwitną, ale on już tego nie zobaczy. Rak zabierał go kawałek po kawałku, bezlitośnie i okrutnie. Teraz, gdy wszystko się skończyło, został smutek i żal, bo to wszystko za wcześnie. Nawet nie zdążył zdmuchnąć 60 świeczek. W tych okolicznościach zapał do prac wszelakich gdzieś uleciał, może z czasem wróci, bo tyle było planów...

Przeczytalam caly Twoj watek. Stworzylas przepiękny ogrod. Przepiekny.

Bardzo ujelas mnie slowami, ktore wyzej zacytowalam. Z wielka miloscia i czuloscia napisalas o czasie odchodzenia Twojego taty, o ogrodowych pamiatkach i dzialaniach, ktore pozostawil na Twojej ziemi i w Twoim sercu. Bylas blisko przy tacie, otulalas go swoja miloscia, obecnoscia, pomoca, troska, opieka. To najwazniejsze.

Ogrod cierpliwie poczekal.

Zrobilas mi wieczor... Dziekuje ❤️
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies