Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Biały domek pod lasem

Biały domek pod lasem

Dasia 12:05, 24 sie 2013

Mnie martwi bardziej ta susza pod spodem, mam wrażenie, że jak naleję wody, to zupełnie co innego, niż gdyby to deszcz rozmiękczył na dobre.

Bardzo proszę, zdjęcia na szybko (bo ja teraz to niby obiad gotuję )

Żurawki:

Miskanty:

Perukowiec:

I jeżówki, to takie zwykłe:
agniecha973 12:22, 24 sie 2013

No jasne, że deszcz konkretnie podleje, ale może już w końcu zmoczy. U nas nie jest źle. I jeszcze jutro u nas ponoć ma popadać.

Sadzonki ładne, zwłaszcza żurawki. Perukowiec jakiś taki inny od tych, które znam.
Dasia 18:00, 25 sie 2013

Porozsadzałam wczoraj żurawki, ale nie wiem czy wszystkie sadzonki się przyjmą, zobaczymy.
Perukowiec jest przede wszystkim brudny - ma plamy od wody. Muszę do domyć, to dopiero będzie widać, co to jest
Dasia 18:47, 25 sie 2013

Niedziela, odpoczynek od prac w ogrodzie i wreszcie czas na dokumentację fotograficzną.
Dasia 18:48, 25 sie 2013

Dasia 18:51, 25 sie 2013

werbena, za nią miłka i astry

miskant zaczyna już kwitnienie

tu kolejny, niższy miskant, czeka go eksmisja na inne miejsce, bo go sąsiedzi zagłuszyli

rozplenica dopiero zaczyna kwitnienie
Dasia 18:58, 25 sie 2013

Moja szkółka:

I najnowszy element wyposażenia ogrodu, jak na dzieło dwóch amatorów, chyba całkiem nieźle, ale myślę jak przysłonić - zarówno od tyłu, bo słońce, jak i od frontu, bo mało estetyczny. Palety były kiepskie i trochę ich za mało.

Na płocie moje jeżyny leśne, które się same zasadziły, zobaczymy, co z nich wyjdzie
agniecha973 19:53, 25 sie 2013

Zagęszcza się już u Ciebie. WIdzę, że masz najmodniesze ostatnio na forum kostrzewy. Fajnie ta cynia różowa się tam komponuje, pomyśl nad całą masą takich niskich różowych kwiatów przy kostrzewie. Mii osobiście bardzo podoba się połaczenie szarego/srebrnego z jasnym różem.
Zdradź jeszcze co w tej szkółce rośnie. Rozpoznaję tylko krwawnik - chyba.
Dasia 23:33, 25 sie 2013

Kostrzewę mam z własnego, zeszłorocznego siewu, jakby pogoda sprzyjała wreszcie, to mogę ją nawet rozsadzić trochę.
W szkółce siałam krwawnik, dzwonki, rozwar, firletkę, łubin. Krwawnika dużo wzeszło, łbinu i firletki trochę mniej, a resztę rozpoznać muszę, jak trochę podrosną, nie wszystko mi wzeszło.
Różowe kwiatki nad kostrzewę... pomyślę
Trawy mam do przesadzania, bo się rozpychają i zasłaniają nawzajem. Ale mnie to cieszy, więcej miejsca zagospodaruję nimi
Dasia 10:26, 31 sie 2013

Wstąpiłam wczoraj na rozeznanie do szkółki, którą codziennie mijam, żeby sprawdzić, czy mają perowskią. Mieli nieduże, młode sadzonki, wzięłam trzy i jeszcze przywrotniki, bo były piękne, gęste.]
W domu wzięłam się za dzielenie przywrotników, z zachwytem patrzyłam jak mi doniczek z sadzonkami przybywa, aż w ostatniej trafiłam na żółte kuleczki Na nawóz to nie wygladało raczej. Nie mam zdjeć, bo było późno i nie miałam aparatu pod ręką.
Wyczyściłam korzenie z tych kulek, wyłozyłam je na beton, żeby je słońce potraktowało, mam nadzieję, że nic mi w tej doniczce nie wyrośnie, żadna krewetka. Ale i tak przed posadzeniem do gruntu jeszcze je dokładnie obejrzę.