Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Helen 22:10, 17 cze 2023

anuska2507 napisał(a)
Mam to samo, też mi się podoba za dużo Chociaż - na szczęście - trzymam się jednego połączenia kolorów, ale z chęcią dokupiłabym i taką, i taką i jeszcze taką...

Skąd ja to znam
nyna76 23:38, 17 cze 2023

Róże, ach róże. Cudnie im z przywrotnikami.

Linijkowe nasadzenia są porządne, ale wg mnie sztuczne.

Ja mam prawdziwy busz, jedne rośliny włażą w drugie. Tylko kanciki sprawiają wrażenie porządku

Pięknie masz tak czy siak

Magara 00:29, 18 cze 2023

Helen napisał(a)

Zobacz na stronie 610, to jest rabata przy tarasie, długości około 4 m, tam są 3 różne róże. Ja mam bardzo mały ogródek, około 200 m2 lub mniej i teraz mam wrażenie, że spójniej by wyglądały powtarzalne kwiaty. Ale może za bardzo "linijkowo" to oceniam?
One wszystkie są piękne i pewnie nie umiałabym z żadnej zrezygnować, ale nie wiem czy nie za dużo tu się dzieje. Chyba tę rabatę ratuje to, że reszta roślin jest powtarzana kilka razy, 3 szt. lub więcej.

Helen, ja to myślę, że nie ma co myśleć co by wyglądało spójniej - nam się mają nasze ogródki podobać
Chyba za bardzo pewne wpojone wzorce z początków forum nam się wbiły do głowy i to tkwi, moim zdaniem trochę już bez sensu Teraz już nie "Bukszpanowy" jest "ideałem", Danusia ma swoją "Anglię", a Ewa-Anda swoją bombonierkę bez szpalerów I tu, i tam pięknie Kanony się poprzewracały, mamy rewolucję ogrodową - ma być ładnie, ale po naszemu
nyna76 02:41, 18 cze 2023

Dokładnie " po naszemu". Bardzo trafnie. Żeby nam się paszcza śmiała kiedy patrzymy na rabatki.
Helen 21:19, 18 cze 2023

nyna76 napisał(a)
Róże, ach róże. Cudnie im z przywrotnikami.

Linijkowe nasadzenia są porządne, ale wg mnie sztuczne.

Ja mam prawdziwy busz, jedne rośliny włażą w drugie. Tylko kanciki sprawiają wrażenie porządku

Pięknie masz tak czy siak

Dziękuję, Aniu
Helen 21:23, 18 cze 2023

Magara napisał(a)

Helen, ja to myślę, że nie ma co myśleć co by wyglądało spójniej - nam się mają nasze ogródki podobać
Chyba za bardzo pewne wpojone wzorce z początków forum nam się wbiły do głowy i to tkwi, moim zdaniem trochę już bez sensu Teraz już nie "Bukszpanowy" jest "ideałem", Danusia ma swoją "Anglię", a Ewa-Anda swoją bombonierkę bez szpalerów I tu, i tam pięknie Kanony się poprzewracały, mamy rewolucję ogrodową - ma być ładnie, ale po naszemu

Trochę się zgadzam a trochę mnie drażni różnorodność tych róż:
Pierwsza, zdrowa, wysoka na 70 cm i pełna kwiecia

Druga kolczasta, o połowę niższa od pierwszej z przewieszającymi się kwiatami i wiotkimi gałązkami

Trzecia, łapiąca już czarną plamistość, część wysoka, część rozlazła i mało kwiatów

Chyba to mnie dodatkowo drażni. Pewnie, że żadna roślina nie rośnie jak klon innej, ale ta rozpiętość budowy krzaczka trochę mnie drażni. Nie wiem czy opisałam to dobrze, ale coś mi tu nie gra
Helen 21:24, 18 cze 2023

nyna76 napisał(a)
Dokładnie " po naszemu". Bardzo trafnie. Żeby nam się paszcza śmiała kiedy patrzymy na rabatki.

A, to mi się śmieje rano i wieczorem, kiedy jest fajny światłocień, wtedy ogród lubię najbardziej
Helen 21:29, 18 cze 2023

Takie tamy z dzisiaj

Helen 21:30, 18 cze 2023

Helen 21:32, 18 cze 2023