Kasia, dziękuję za ten wpis. O, widzisz, faktycznie tego nie przewidziałam, że może pachnieć za mocno. W realu nigdy palibina nie widziałam ani nie czułam, więc zupełnie nie mam o nim wyobrażenia. W takim razie napewno pozostanę przy 1 lub 2 szt.
I czy lepsza forma krzaczka czy szczepiona na pniu?
Na 4 metrach 2 max. Jak wysoko szczepiony to zależy co chcesz osiágnąć, jeśli osłonić się to wysoko ale to też zasłoni widok na ogród. Ja bym nisko szczepiony wzięła i cięła w kulkę, fajnie bedzie wyglądać taka kulka w trawach np.
Nisko szczepiona zabierze jednak dużo miejsca w tak wąskiej rabacie.
Za wysoko moim zdaniem. Wydaje mi się tylko że jak dasz szczepiony tak wysoko to będziesz mieć małą kulkę na długim chudym kijku. Mogę się kupić bo palbina nie posiadam.
2 sztuki palbina bym dała szczepionego po lewo na 80-100 cm, nie wyżej. Jak niżej dasz to ciężko będzie coś ciekawego pod nimi posadzić. Wyżej - zasłoni. Inaczej. Usiądź na tarasie i poproś kogoś by z miarką stał i zobaczysz ile roślina docelowo może mieć abyś pozostałych widoków nie straciła.
Byłam z eMem na zakupach i uparł się, że nie chce szczepionych na pniu, tylko zwykłe. Więc chcąc nie chcąc mam 2 zwykłe. Ehh... na razie małe. Ale dorastają do 1,2 m, wiec docelowo będzie Ok.