Gosiu witaj.
Bardzo podoba mi się propozycja Marzenki. Dla mnie bomba. Storczyki są łatwe, trzeba tylko im nie przesadzać z wodą, dawać mniej niż za dużo. Możesz posadzić duże, smukłe, albo miniaturki, małe, ale za to więcej. Twoja donica stoi dalej od okna co zimą będzie miało znaczenie- wiele gat lubi jasno bardzo. Storczyki dadzą radę dalej od okna.
To co jeszcze mi przychodzi do głowy to Kalanchoe thyrsiflora- posadzić ich kilka. To co innego niż miałaś, jest ozdobne z dużych, szarawych liści z różowo-czerwonym brzegiem. Ja mam to od kilku miesięcy, kupowałam w Ikei ( choć na ich stronie jest kiepskie zdjęcie). No i nadaje się tylko jeśli jest tam jednak sporo światła.
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30231042/
Kolejny mój typ- paproć Zanokcica gniazdowa - Asplenium nidus. Jest naprawdę łatwa w uprawie, może rosnąć w rozproszonym świetle, nie lubi mocnego słońca, nie lubi być przelewana za mocno. Tez bym tam ze 3szt wsadziła. To żelazny typ, ma za to śliczne liście i ładny kolor zieleni.
Co do innych propozycji, ciekawszych- nie pomogę, bo w doniczkowców raczej unikam. Jakoś mnie nie kręcą.