Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 21:24, 10 kwi 2023

Judith, ja wyczytałam, że błyszcząca dorasta do 2-3 m, więc Twoja mieści się w przedziale wysokości

Haniu, niestety nie mam pojęcia jaka tam jest gleba, dawno tam nie grzebałam Pewnie nic specjalnego. Obecnie rosną tam różne kwiatki, a to juka, a to piwonia, a do tego rozpanoszył się podagrycznik. W jednym miejscu trzeba wykarczować 3 jałowce.
W tym miejscu nie ma do tej pory żywopłotu, bo nigdy nie było potrzeby zasłaniania się. To nie jest mocno uczęszczana droga, korzysta z niej głównie moja rodzina. Ale osłona przed wiatrem by się przydała - widać to po wymarzniętych po zimie różach.
Gruszka_na_w... 21:46, 10 kwi 2023

Judith napisał(a)
U mnie w promieniu 500 metrów nie ma skrzynki gazowej .

EDIT: Porównałam jeszcze raz z obrazkami z Internetu. No i raczej ja nie mam pomarszczonej - moja ma czarne owoce. Pasowałaby zatem może jednak błyszcząca, ale z kolei piszą, że dorasta do 2 metrów, a moja ma ok. 3...
Nie wiec nie wiem, jaka mam irgę, ale szerszenie ją wprost uwielbiają .

Moja irga pomarszczona ma pomarańczowoczerwone owoce, błyszcząca ma owoce karminowobordowe.

Jesteś pewna, że masz irgę? Edit: wyczytałam, że istnieje irga czarna! Dorasta do 5 m. To pewnie ta Twoja.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 22:00, 12 kwi 2023

Aniu, wstawiłam u siebie fotki irgi przed i po cięciu .
Agatorek 18:55, 13 kwi 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Od 10 lat mam irgę pomarszczoną i nigdy na niej nie było szerszeni. Te wolały gniazdować w skrzynkach gazowych oddalonych o kilkadziesiąt metrów.

Coś w tym jest, że niektóre owady lubią takie miejsca. U mnie osy miały gniazdo w naszej skrzynce.
anuska2507 09:40, 14 kwi 2023

U mnie też regularnie zakładają gniazda w skrzynkach: pocztowej, gazowej. Były też nad frontowym tarasem, pod dachówkami.
Judith 10:38, 14 kwi 2023

To ja może słowo dopowiem: szerszenie u mnie nie gniazdują w rzeczonej irdze, ale do niej przylatują na posiłek . Tak jak przy kwitnącym drzewie owocowym słychać pszczoły, tak przy mojej irdze słuchać startujące messerschmitty .
anuska2507 11:42, 14 kwi 2023

Najwyraźniej mają tam dobrą stołówkę
A tak serio, to dobrze, że przestrzegasz. Wprawdzie mnie one nie będą przeszkadzać, bo to żywopłot za domem, ale warto wiedzieć, jeśli ktoś planuje irgę np. przy tarasie czy wejściu do domu.
anuska2507 12:00, 15 kwi 2023

Moje supertunie dostały status "w realizacji"
anuska2507 07:37, 16 kwi 2023

Purple Prince i Candy Prince zbierają się do kwitnienia. Na razie pomyłek nie stwierdzam

W końcu coś posiałam w warzywniku: rzodkiewkę, sałatę, szpinak i groszek. W tygodniu będę dalej przygotowywać ziemię, posieję marchewkę i posadzę cebulę.

anuska2507 07:51, 16 kwi 2023

Patyki hortensji Diamant Rouge jakoś się trzymają.

Za to pseudo-limki już zwiędły. Po weekendzie zrobię przegląd patyków. Jeśli coś rokuje, posadzę do doniczek, a resztę wyrzucę.

Ukorzenianie hortensji w wodzie mi się nie udało. Nie wiedziałam, że woda musi być odstana.
Ale jest sukces z ukorzenianiem w wodzie czarnego bzu, odmiana Variegata i drugi o mocno powcinanych liściach przyniosłam gałązki 2 tygodnie temu. Już po tygodniu pojawiły się białe kropki.